Ovsene pahuljice – kalorije, za zdravlje, mršavljenje i cena

Ovsene pahuljice, pripadaju grupi namirnica koje bi trebalo što češće da uvrstite u svoj jelovnik.

Razloga za to ima zaista puno, a o njima, kao i o važnim osobinama ovsenih pahuljica imate prilike da pročitate u nastavku ovog veoma korisnog teksta.

Šta sve sadrže ovsene pahuljice – kalorije i sastav?

Ovsene pahuljice, imaju izuzetno bogat i raznovrstan prirodni sastav. U samo sto grama ovsenih pahuljica, sadržano je čak dvesta osamdeset miligrama kalijuma, pet miligrama gvožđa, tri miligrama cinka, kao i određena količina magnezijuma i kalcijuma.

Pored navedenih vrsta minerala, sto grama ovsenih pahuljica sadrži još i oko pedeset i pet grama ugljenih hidrata, petnaest grama proteina, pet grama masti, dva ipo grama glutamina, jedan ipo gram leucina, jedan ipo gram arginina, oko deset grama vlakana i oko tri stotine kalorija.

kalorije u ovsenim pahuljicama

Kome se preporučuju ovsene pahuljice?

Zahvaljujući tako bogatom i vrednom prirodnom sadržaju, ovsene pahuljice se kao namirnica preporučuju zaista svima, dakle osobama oba pola i najrazličitijih životnih dobi.

Posebno se preporučuju sportistima, osobama koje žele da sačuvaju vitku i zategnutu figuru, ali i osobama koje imaju problema sa viškom kilograma ili problema sa čestim zdravstvenim smetnjama.

Zašto se ovsene pahuljice preporučuju sportistima i osobama koje žele da sačuvaju vitku i zategnutu figuru?

Ovsene pahuljice se preporučuju sportistima i osobama koje žele da sačuvaju vitku i zategnutu figuru, zato što predstavljaju odličnu soluciju i izbor za hranljiv i kvalitetan obrok, koji sadrži samo korisne materije neophodne u procesu formiranja mišićnog tkiva.

Pritom, vlakna koja su sadržana u ovsenim pahuljicama, zapravo su beta-glukani, odnosno posebna vrsta vlakana koja je rastvoriva u vodi. Kada ova vrsta vlakana dospe u ljudski organizam, ona ima direktan uticaj na smanjenje nivoa loseg holesterola (LDL) u krvi. Samim tim, funkcija krvotoka se poboljšava, a sa njom i transport hranljivih materija koje se dopremaju do mišića.

Kod prisustva kojih zdravstvenih smetnji je korisno jesti ovsene pahuljice?

Ovsene pahuljice je korisno kod prisustva sledećih zdravstvenih smetnji:

– Kod prisustva problema sa krvnim sudovima,
– Kod prisustva povišenog krvnog pritiska,
– Kod prisustva srčanih smetnji,
– Kod prisustva poremećaja probavne funkcije,
– Kod prisustva prekobrojnih kilograma,
– Kod prisustva povišenog nivoa šećera u krvi,
– Kod prisustva problema sa zadržavanjem tečnosti u organizmu.

zdravstvene prednosti ovsenih pahulja

Osim kod prisustva navedenih zdravstvenih smetnji, ovsene pahuljice je korisno jesti i u cilju smanjenja rizika od nastanka malignih oboljenja.

Kako ovsene pahuljice deluju na smanjenje problema sa krvnim sudovima?

Donekle, odgovor na ovo pitanje ste i dobili pri našem pojašnjenju zašto su ovsene pahuljice dobre za sportiste. Ipak, evo detaljnijih informacija o tome kako ovsene pahuljice deluju na smanjenje problema sa krvnim sudovima:

Prilikom starenja organizma, dolazi i do starenja krvnih sudova. Vremenom, njihovi zidovi postaju manje elastični i otporni. Samim tim, smanjuje se i kvalitet funkcije krvnih sudova i dolazi do pojačavanja rizika od nastanka, pa često i do samog nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema. Rizik od nastanka ovih bolesti, dodatno se pojačava unosom nezdravih i masnih namirnica.

Takve namirnice, utiču na formiranje i zadržavanje lošeg holesterola i triglicerida u krvi. Dalje, to se negativno odražava tako što dolazi do pojave različitih oblika zdravstvenih komplikacija, kao što su smanjenje protoka krvi kroz krvne sudove, formiranje naslaga na zidovima krvnih sudova i slično.

Unosom ovsenih pahuljica u organizam, odnosno unosom u vodi rastopivih vlakana beta-glukana, dolazi do bukvalnog razbijanja već formiranog lošeg holesterola i triglicerida i do sprečavanja njihovog novog nastanka. Samim tim, krvni sudovi postaju vitalniji, elastičniji i pre svega zdraviji.

To dalje obezbeđuje i bolju funkciju srca, pa samim tim i drugih vitalnih organa koji se hrane procesom transportovanja krvi kroz organizam.

Kako ovsene pahuljice deluju na smanjenje problema sa povišenim krvnim pritiskom?

Zahvaljujući čuvanju i poboljšanju funkcije krvnih sudova, ovsene pahuljice direktno utiču i na snižavanje povišenog krvnog pritiska, koji najčešće nastaje upravo kao posledica oštećenja funkcije krvnih sudova i prisustva holesterola u organizmu.

Potvrđeno je da svakodnevnim i redovnim unosom ovsenih pahuljica u organizam, možete regulisati krvni pritisak do te mere, da vam upotreba hiper-tenzivnih lekova, odnosno lekova za snižavanje krvnog pritiska više i ne bude potrebna. Imajte na umu da je to moguće nakon dugotrajnije i redovne upotrebe ovsenih pahuljica i nikako nemojte samoinicijativno bez nadzora i mišljenja lekara sami eliminisati upotrebu lekova.

Kako ovsene pahuljice deluju na smanjenje problema sa srčanim smetnjama?

Kao što smo već napomenuli, zdravlje srca direktno je uslovljeno zdravljem krvnih sudova. Regulisanjem funkcije krvnih sudova, ovsene pahuljice regulišu i rad srca.

Srce počinje da radi stabilnije, trpi manje naprezanje i samim tim stiče bolju izdržljivost.

ovsene pahuljice za dorucak

Kako ovsene pahuljice deluju na smanjenje problema sa poremećajem probavne funkcije?

Normalna probavna funkcija, izuzetno je bitna za zdravlje čitavog organizma. Neredovna probava, može dovesti do taloženja toksina u organizmu i do njihovog prodiranja u krv i vitalne organe, što dalje može uzrokovati niz ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Kod problema sa probavom, ovsene pahuljice će vam zasigurno pomoći.

Konkretno, ovsene pahuljice, pored pomenutih u vodi rastvorivih vlakana, takođe sadrže i nerastvoriva vlakna, koja nakon što dospeju u organizam imaju ulogu “upijača” vode, koji kada dospeju u creva dopunjuju njihov sadržaj i stimulišu probavu.

Kako ovsene pahuljice deluju na smanjenje problema sa viškom kilograma?

Ovsene pahuljice deluju na smanjenje problema sa viškom kilograma, tako što kao obrok omogućavaju i pritom dugo zadržavaju osećaj sitosti. Samim tim , nakon što pojedete ovsene pahuljice, dugo nećete osetiti potrebu za drugim namirnicama, a u svoj organizam, unećete sve potrebne i neophodne materije koje ni u minimalnom smislu neće uticati na formiranje masnih naslaga.

Preporučuje se da sa ciljem da izgubite višak kilograma, svakodnevno doručkujete ili večerate ovsene pahuljice i to natopljene sa jogurtom ili prirodno ceđenim voćnim sokom. Kako bi pahuljice bile mekane i spremne za jelo, možete ih i nekoliko sati držati u jogurtu ili voćnom soku.

Kako ovsene pahuljice deluju na smanjenje problema sa povišenim nivoom šećera u krvi?

Obrok koji podrazumeva ovsene pahuljice, deluje na smanjenje problema sa nivoom šećera u krvi tako što nema drastično i naglo delovanje na povećanje šećera u krvi, što je karakteristično neposredno nakon konzumiranja brojnih drugih namirnica, među kojima su i hleb i proizvodi od belog brašna.

Nakon što ovsene pahuljice dospeju u organizam, ne dolazi do naglog oslobađanja šećera i samim tim ni do lučenja insulina iz pankreasa.

Istovremeno, osim što usporavaju povećanje nivoa šećera u krvi, ovsene pahuljice sprečavaju i nagli pad nivoa šećera, što znači da uspešno regulišu i normalizuju nivo šećera u krvi.

Kako ovsene pahuljice deluju na smanjenje problema sa zadržavanjem tečnosti u organizmu?

Obzirom da ovsene pahuljice sadrže izuzetno puno kalijuma u svom sastavu, one direktno utiču na pospešivanje i ubrzavanje procesa izbacivanja tečnosti iz organizma. Samim tim, organizam se oslobađa i štetnih materija i toksina koji se u toku zadržavanja tečnosti u organizmu talože i skupljaju.

Zbog toga, ovsene pahuljice je dobro jesti i leti, kako bi ste svom organizmu obezbedili normalnu funkciju znojenja.

Određena istraživanja, pokazala su da upotreba ovsenih pahuljica u ishrani, drastično smanjuje rizik od nastanka pojedinih malignih promena i oboljenja, kao što su karcinom dojke, karcinom, jajnika, karcinom prostate, karcinom testisa i karcinom creva.

Gde kupiti ovsene pahuljice i koja je cena?

Ovsene pahuljice možete kupiti u prodavnici zdrave hrane. Cena je vrlo povoljna i često možete kupiti veliku količinu za 100-200 dinara. Uskoro ćete i ovsene pahuljice moći da nabavite u našoj prodavnici zdrave hrane po najpovoljnijoj ceni. Prijavite se na našu email listu ispod ovog teksta da dobijete specijalne popuste.

Sponzorisano:

Loading...