Ovseno brašno – nutritivna vrednost, upotreba i recept za hleb

Ovas ili zob (Avena) je žitarica koja nam je poznata pre svega kao hrana za životinje, ali se sve češće upotrebljava i u ljudskoj ishrani zbog svojih energetskih i nutritivnih svojstava.

Može se koristiti sirova, kuvana, pečena, slatka ili slana. Za dan koji je užurban i prepun obaveza nema boljeg doručka od činije ovsene kaše, niti bolje užine od ovsenih pahuljica sa voćnim sokom ili mlekom.

Ovseno brašno - nutritivna vrednost, upotreba i recept za hleb

Nutritivna svojstva i značaj ovsa za zdravlje

Jedno malo zrno ovsa je prava riznica zdravlja jer sadrži obilje važnih elemenata i jedinjenja. Neke bitne činjenice o ovsu su sledeće:

 • ovas je veoma bogat proteinima i  esencijalnim aminokiselinama
 • ima dosta visok procenat masti i nezasićenih masnih kiselina
 • bogat je vitaminima i to posebno kompleksom vitamina B grupe
 • bogat je mineralima – kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, cink, bakar, silicijum, fosfor i mangan
 • posebno značajan je visok sadržaj i ravnomeran odnos rastvorljivih i nerastvorljivih dijetalnih biljnih vlakana u ovoj žitarici (biljna vlakna se pre svega nalaze u omotaču zrna, pa se u ishrani zbog toga koriste cela zrna i ovsene mekinje)
 • od rastvorljivih biljnih vlakana posebno je bitna veoma velika koncentracija beta glukana
 • u značajnim količinama u ovsu se nalaze i kalijumove soli, flavonoidi, skrob i drugi šećeri
 • značajan je sadržaj antioksidanasa, a naročito selena

Zahvaljujuci svom sastavu i hranljivosti, ali i činjenici da se lako vari, ovas se preporučuje kod različitih stanja ili tegoba:

 • u želucu i crevima reguliše lučenje želudačne kiseline, reguliše rad creva i stolicu, koristan je kod raznih upalnih procesa kao i kod karcinoma debelog creva
 • zbog visoke energetske vrednosti i bogatstva vitaminima značajan je u ishrani rekovalescenata, žena posle porođaja, osoba koje se bave teškim fizičkim ili umnim radovima
 • poboljšava kvalitet zuba i kostiju, pa se savetuje deci, ženama u menopauzi i starijim osobama
 • smatra se jako moćnim sredstvom za jačanje nervnog sistema i mentalnog zdravlja, pa se preporučuje osobama koje pate od nesanice, anksioznosti i depresije
 • povoljno deluje na kardiovaskularni sistem jer snižava holesterol i reguliše povišen krvni pritisak
 • zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida i antioksidanasa, jača imuni sistem i poboljšava krvnu sliku
 • stabilizuje nivo šećera u krvi pa je značajan u ishrani osoba koje boluju od diabetesa tip 2

Ovseno brašno i upotreba u ishrani

Nutricionisti sve češće preporučuju uvođenje ovsa u svakodnevnu ishranu. Može se konzumirati kao bilo koji obrok ili užina i spremiti na različite načine. U ishrani se ovas koristi u vidu celog zrna, pahuljica, mekinja ili veoma cenjenog integralnog brašna. Takođe su poznati i čajevi od ovsa koji se mogu piti kod raznih tegoba ili pak stavljati kao obloge.

Ovseno brašno napravljeno od celog zrna ovsa je veoma hranljivo i zdravo za naš organizam. Značajan je izvor biljnih vlakana, vitamina i minerala, dobrih masti i proteina. Ima znatno manji nivo ugljenih hidrata u odnosu na druge žitarice, pa se zato preporučuje i za dijetalnu ishranu. U sto grama ovog brašna sadržano je:

–  17 grama belančevina

–  7 grama masti

–  66 grama ugljenih hidrata

–  11 grama biljnih vlakana

–  2 miligrama natrijuma

–  0 miligrama holesterola

–  ukupna energetska vrednost je 389 kalorija

Pored toga što povoljno utiče na zdravlje uopšte, upotreba ovsenog brašna koje ima specifičan slatkasti ukus daje novu i neobičnu crtu hlebu, pecivima ili kolačima u koje se dodaje. Povoljna cena i dostupnost u prodavnicama zdrave hrane, čini ovo brašno jednom od namirnica koje sve češće koristimo u našoj kuhinji. Ovseno brašno lako možete napraviti i sami tako što ćete zrna ovsa samleti u svom blenderu. U pripremi hleba ili drugih vrsta peciva može se koristiti kombinacija ovsenog i pšenicnog brašna, ili kombinacija sa nekim drugim integralnim brašnom.

Recept za hleb sa ovsenim brašnom

Potrebni sastojci za ovaj hleb su:

300 grama ovsenog brašna

180 grama crnog brašna

60 mililitara vode

250 mililitara mleka

40 grama kvasca

2 kašičice soli

1 kašika šećera

U zagrejano mleko stavimo kvasac i šećer da odstoji dok se otopi. U veću činiju pomešamo ovseno i integralno brašno, a zatim sjedinimo sa prethodno razmućenim kvascem. Zamesimo testo i ostavimo ga da naraste. Nakon toga premesimo testo, napravimo od njega loptu, pokrijemo i ostavimo da odstoji 2h da naraste. Po hlebu možemo posuti susam, mak, semenke suncokreta ili neke druge đakonije po želji. Pečemo ga zatim 10 minuta u rerni koja je prethodno zagrejana na 250 ˚C, a potom na 220˚C još 40 minuta. I naš zdrav i ukusan hleb je spreman.

Sponzorisano:

Loading...