Pac (marinada) za divljač

Ukoliko vam se priprema mesa od divljači ne čini jednostavnom, mi ćemo vam to olakšati i pomoći vam da što lakše i ukusnije pripremite meso divljači, bilo da se radi o mesu sitne ili krupne divljači.

Kako bi smo vam pomogli, prvo i osnovno što je važno da vam kažemo jeste da za meso morate pripremiti odgovarajući pac, odnosno marinadu.
U tom pacu, meso mora da odstoji pre započinjanja procesa same termičke obrade.

Čemu služi pac?

Ako se pitate čemu služi pac i zašto meso mora da odstoji u njemu, evo odgovora:

Neretko meso divljači ima specifičan miris, koji se oslobađa u procesu prženja ili kuvanja. Taj miris, može da upropasti ukus vašeg specijaliteta i kako se to ne bi dogodilo, priprema se i koristi pac.

Dok je u pacu, meso oslobađa svoje unutrašnje sokove koji pritom u najvećoj meri i sadrže neprijatne mirise. Istovremeno, ono poprima mirise, pa često i deo ukusa začina i sastojaka koji su uključeni u sastav paca i samim tim postaje ukusnije.

Takođe, meso divljači je često i žilavo, a vreme kada stoji u pacu utiče na to da se ta žilavost smanji na najmanji mogući nivo i da samim tim obrok pripremljen od mesa divljači bude ukusniji i prilagođen čak i osobama koje imaju otežano varenje ili deci.

Kako se priprema pac?

Za pripremu paca za meso divljači, potrebno vam je:

– so,
– biber,
– majčina dušica,
– bosiljak (začin),
– peršun,
– crno vino
– (mere nisu navedene, jer zavise od količine mesa)

spremanje marinade za divljac

Proces pripreme:

Pre nego što započnete pripremu paca, dobro operite i očistite od kostiju i kože meso divljači. Zatim, meso isecite na šnicle ili komadiće odgovarajućih dimenzija za kasniju pripremu.

Onda možete početi proces slaganja mesa u pac.

Prvo, svaki komad mesa, sa obe stane dobro posolite. So će uticati na to da meso pusti svoje sokove i postane manje žilavo.

Svaki posoljeni komad mesa slažite u posudu. Preko svakog reda mesa, stavite po ravnu kafenu kašičicu svakog od navedenih začina, osim bibera, bibera stavite pola kašičice. Ređajte tako red posoljenog mesa, red začina, sve dok ne složite svo meso divljači koje imate na raspolaganju. Nakon što završite slaganje, u posudu sipajte crno vino i to toliko da za oko dva centimetra pređe nivo mesa i začina.

U tome, odnosno u tako pripremljenom pacu, meso bi trebalo da odstoji od jednog do tri dana pre pripreme, na hladnom mestu. Ukoliko je u pitanju meso mlade divljači, dovoljan je jedan dan njegovog stajanja u pacu, a ako se radi o mesu stare divljači, potrebno je tri dana.

Nakon što meso izvadite iz paca, prvo ga dobro iscedite, a zatim nastavite proces njegove pripreme.

Sponzorisano:

Loading...