Palmina mast – sastav i upotreba za zdravlje

Palmina mast se dosta koristi u svetu još od početka 20. veka, a sve češće nalazi i upotrebu na našim prostorima. Dobija se hidrogenizacijom palminog ulja, što znači da se hemijskim procesima produžava postojanost, odnosno vek trajanja palminog ulja. Hidrogenirana palmina mast tako predstavlja očvrsnuto biljno ulje i služi kao osnova za margarin.

Palmino ulje je vrsta esencijalnog ulja i dobija se iz različitih vrsti palmi i predstavlja bogati izvor zasićenih masti. Pošto zasićene masti čine do 80% palminog ulja, hidrogenizacijom se smanjuju ove masti skoro duplo i smanjuje tako rizik nastanka bolesti srca.

Palmina mast – sastav i upotreba za zdravlje

Palmina mast – upotreba i sastav 

Ova kvalitetna biljna mast nalazi sve veću upotrebu kod nas. Ima neutralni miris i ukus pa je idealno za termičku obradu namernica. Koristi se u konditorskoj industriji, kozmetičkim proizvodima, u pekarskim proizvodima, ribarnicama i u ugostiteljstvu, za spremanje raznih jela, a naročito se koristi za proizvodnju margarina. Ima neutralni miris i ukus pa je idealno za termičku obradu namernica. Takođe, palmina mast i ulje ne natapaju namernice masnoćom, pa one ostaju sočne i ne menjaju ukus. Zbog toga se hrana može duže vremena pržiti u istom ulju (za razliku od drugih), ali samo ako se ne podgrejava.

Palmina mast sadrži više od 60% zasićenih masnih kiselina, laurinsku kiselinu ali i vitamne A i E.  Kako zasićene i trans masne kiseline pogoršavaju i dovode do bolesti srca, koriste se mnogi tehnološki procesi, naračoto u prehrambenoj industriji, da se trans masti smanje ili potpuno uklone. Pogodna je u vegeterijanskoj ishrani, u ishrani osoba koji su intolerantni ili alergični na gluten, jaja, kikiriki, soju i drugo.

Još jedan sastojak koji se nalazi u palminom ulju, samim tim i palminoj masti je beta karoten. Beta karoten reguliše hormone u telu i daje organizmu energiju. Vitamin A u palminoj masti koristi za očuvanje vida. Ujedno, ova biljna mast je bogata i antioksidantima i to u vidu alfa – tokotrienola, jednog od oblika vitamina E. Ovi antioksidanti neutrališu pogubno dejstvo slobodnih radikala, a samim tim čuvaju i jačaju naš odbrambeni sistem, dok eleminisanje slobodnih radikala smanjuje mutaciju zdravih ćelija u kancerogene.

Palmina mast i ulje se preporučuje i trudnicama. Kao i svako biljno ulje pogodnije je za trudnice od ulja i masti životinjskog porekla.

Iako se u poslednje vreme naglašavaju pozitivne strane palminog ulja, moramo istaći da zbog velikog procenta zasićenih masti, ne treba se preterivati u njegovom korišćenju jer može pogoršati zdravlje kardiovaskularnih bolesnika. Takođe, sve je veća primena palminog ulja i zbog niske cene, a to dovodi do preteranog krčenja prašuma u Aziji, zbog čega mnoge životinje gube svoje prirodno stanište.

Sponzorisano:

Loading...