Paprika babura – lekovitost i recepti

Paprika babura, paprika šilja, crvena, zelena ili žuta, idealno mesnata, savršeno sočna, idealna za salatu, punjena, pohovana, u ajvaru ili pinđuru, slatka ili ljuta – paprika je svuda.

Neizostavna je u svakoj kuhinji, veoma se lako priprema na bilo koji način, ili se jednostavno isecka i da salati boju koju volite.

Ipak najpoznatija od svih paprika je paprika babura a najpoznatije jelo je babura punjena mlevenim mesom.

Paprika babura - lekovitost i recepti

Značaj paprike za zdravlje

Paprika je namirnica koja ima izuzetno veliku nutritivnu vrednost, a izuzetno mali broj kalorija, svega oko 20 kalorija na 100 grama. Smatra se izuzetnim afrodizijakom, jer podiže raspoloženje. U Italiji i Španiji je koriste u ogromnim količinama, dok Francuzi imaju i školu za papriku.

Najpoznatija je po svom izobilju u vitaminu C, koji joj i daje tako važnu ulogu u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta. Vitamin C je izuzetan antioksidans, čisti organizam od slobodnih radikala i tako sprečava nastanak maligniteta. Ne smemo zaboraviti naravno ni vitamine grupe B, ali ni vitamin A koji je veoma značajan pre svega za dobar vid.

Od minerala tu su kalijum, natrjum, fosfor, ali i neizostavno gvožđe i cink. Svi ovi minerali vrlo su bitni za imunitet, za anemiju, deluju protiv kašlja ali i impotencije.  Ljute paprike u svom sastavu imaju i kapsaicin, koji je dobar kao antiseptik  i u digestivnom sistemu sprečava razvoj patogenih bakterija. Kapsaicin je svojevremeno smatran i izuzetnim analgetikom, o čemu svedoče brojne studije rađene u korist paprike.

Mnoge od ovih supstanci, ali i likopen kojim paprika obiluje, deluju protiv nastanka karcinoma. Isto tako one deluju i antidepresivno, otvaraju apetit a i pozitivno deluju na rad bubrega i crevnog trakta.

Paprika je idealna i u borbi protiv ateroskleroze ili kako se u narodu kaže „dobra je za krvotok“, a ukazano je i njeno pozitivno dejstvo u terapiji opadanja kose. Dobra je i za borbu protiv reumatskih bolesti i osteoporoze.

Jela sa paprikom baburom

Kako smo već rekli nema osobe koja nije makar čula za papriku punjenu mlevenim mesom. Izuzetno je cenjeno jelo i čest izbor domaćica u pripremi za velika okupljanja. Međutim, sve su aktuelnije i paprike punjene sirom, paprike punjene tikvicama i brojnim drugim nadevima.

Ipak, danas vam predstavljamo jedno posno jelo sa baburom za koje možda mnogi i nisu čuli. To su paprike punjene kukuruzom. 

Za ovo jelo potrebno nam je:

  • 4 paprike babure (crvene ili žute)
  • 200 grama kuvanog kukuruza
  • Aleva paprika
  • 30 grama makarona
  • Komad margarina ili maslaca
  • So i biber
  • Malo vinskog sirćeta
  • Pola veze peršuna

Na prvom mestu potrebno je paprike oprati i izvaditi im semenke. Zatim ih unutra posolite i pobiberite i kuvate 10 minuta u posoljenoj vodi. Sa druge strane, prethodno skuvan kukuruz stavite u tiganj sa malo margarina, propržite, i začinite sirćetom, peršunom i soli. Kuvane makarone dodajte smesi.

Paprike zatim napunite smesom, stavite u pleh i prelijte vodom od kuvanja. Pecite 15 minuta. Jelo ukrasite po ukusu.

Bez obzira koji način spremate jelo ili koju vrstu paprike preferirate, ona se da iskoristiti na hiljade načina. Izuzetno je zdrava u ishrani ljudi i kao takvu je moramo maksimalno iskoristiti.

Sponzorisano:

Loading...