Petni trn – simptomi i prirodno lečenje

Petni trn je jedan od najčešćih uzroka bolova u peti. Javlja se kod osoba koje mnogo stoje, trče ili hodaju na tvrdoj podlozi. Bolovi ili ukočenost u unutrašnjoj i donjoj strani pete različitih intenziteta, prilikom istezanja ili kretanja glavni su simptomi petnog trna.

Petni trn je karakteristično ime za ovu nelagodu, a nazvano je tako zato što pri oslanjanju na petu, čini se kao da se trn ili ekser nalazi u peti. Nastaje usled dugotrajnog opterećenja ili oštećenja kao izbočina na sredini pete. Ta izbočna nastaje ispod kože a stvara se usled taloženja kalcifikata, odnosno kalcijumovih soli. Ovo taloženje kalcifikata predstavlja odbranu kosti na peti usled dugotrajnog opterećenja ili mehaničkog pritiska i tako stvara zalihe kalcifikata sve dok se ne napravi izbočina koja onda prestavlja problem.

Kako je peta jedna od uporišnih tačaka našeg tela, stvaranje ovakvog odbrambenog mehanizma koji nama predstavlja bol, ustvari je znak da nešto radimo kako ne treba i zato organizam stvara ”trn” kako ne bismo dalje opterećivali petu.  

Petni trn – simptomi i prirodno lečenje

Petni trn – simptomi 

Simptome petnog trna najviše osećamo posle odmora ili spavanja kada nam se mišići ohlade. Tada, kad prvi put stanemo na noge bol može biti veoma jaka, čak i toliko da ne možemo da stanemo na noge ili moramo da ”šepamo” pošto pokušavamo da izbegnemo da gazimo na ”trn”. Bol u toku dana se obično smanjuje, samo u najtežim slučajevima bol i prilikom zagrejavanja mišića ne popušta i prisutan je i u stanju mirovanja.

Ne postoji uobičajna starosna granica za pojavu petnog trna. Najviše su izložene osobe koje zbog prirode posla višesatno stoje, sportisti a naročito maratonci, ali i gojazne osobe, onda osobe koje nose neadekvatnu obuću, kao i one sa deformitetom stopala ili sa nepravilnim hodom. Takođe, posebnom riziku su izložene osobe koje imaju skraćene mišiće potkolenice, ravne tabane i nefleksibilnu Ahilovu tetivu.

Petni trn razlikuje tri faze i to akutnu, subakutnu i hroničnu fazu.

U akutnoj fazi bol je najjača, ometa hod i naglo se javlja. U subakutnoj fazi bol je manjeg inteziteta, javlja se posle dužeg stajanja ili ujutru, kad su noge odmorne.

Hroničnu fazu karakteriše bol tokom hodanja koji ne prestaje tokom dana, a nastaje postepeno zbog neodgovarajuće terapije ili izostanka lečenja.

Petni trn – lečenje

Kako bi se postavila dijagnoza petnog trna koristi se ultrazvučno i RTG snimanje, a pre svega pregled specijaliste.

Za otklanjanje petnog trna preporučuje se fizikalna terapija i tzv. šok talasi. Oni potpuno uklanjaju zadebljanje koje stvara bol u peti, ne oštećujući ni kožu ni tkivo. Ovaj način lečenja je zvanično testiran na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. Ovi šok talasi su ustvari zvučni talasi koji razbijaju kalcifikat, a u narednih šest do osam nedjelja on se izlučuje preko organizma. Ovu terapiju sprovodi lekar i traje oko 15 minuta, a potrebno je da se ponovi par puta.

Ranije lekari su primenjivali podvodni ultrazvuk i laser kako bi lečili petni trn.

Kod hronične i akutne faze preporučuje se jos i: nošenje ortopedskih uložaka sa otvorom ili jastučetom na peti kako bi se olakšao hod, onda odmor, vežbe, masaže bolnog mesta i Ahilove tetive.

Pored konvencionalnog bolničkog lečenja, možete probati i prirodnim lečenjem.

Obloge od krompira. Narendati krompir sa ljuskom i staviti na gazu pa pričvrstiti za petu i ostavite da deluje preko noći. Ove obloge bi trebalo da smanje bol.

Drugi način je da se sirov krompir prisloni na petu, a preko obući pamučnu čarapu i ostaviti preko noći. Možete i učvrstiti krompir za nogu zavojem.

Crna rotkva. Sličnu oblogu stavljamo sa izrendanom crnom rotkvom. Držati oblogu preko noći, a ujutru isprati toplom vodom, pa uveče ponovo staviti oblogu. Ponavljati tretman minimum nedelju dana.

Šargarepa. Potrebno je da se narenda šargarepa i da se stavi na celofan pa na bolno mesto i ostaviti da stoji preko noći. Novu šargarepu narendajte već sutra i stavite novu oblogu i tako jos desetak dana.

Med i so. Napraviti mešavinu soli i meda u istoj proporciji, zatim u debelom sloju namazati petu ovom smesom, a odozgo staviti komad gaze, pričvrstiti flasterom i umotati najlonskom kesom. Ostaviti preko noći da deluje, a može se obući i preko čarape. Ovakav tretman se preporučuje 7 do 10 dana.

Još jedan prirodni recept je gde je jedini sastojak so. Potrebno je da se so stavi u platnenu vrećicu i da se zagreje u rerni. Toplu oblogu stavljati na petu u stanju mirovanja sve dok se ne ohladi. Postupak ponavljati 10 dana.

Med i kupus. Potreban je manji list svežeg kupusa na koji se stavi kašičica meda i tako ga pričvrstiti za bolno mesto zavojem. Ujutru isprati toplom vodom, a uveče ponoviti terapiju i tako 3 do 5 dana.

Drugi recept sa kupusom uključuje i crni luk i integralno brašno. Samleti dva lista kupusa i manju glavicu crnog luka, pa dodati 4 čašičice integralnog brašna. Ovu mešavinu staviti na bolno mesto, umotati folijom, pa zavojem i ostaviti preko noći. Ponavljati nedelju dana.

Bokvica. List bokvice staviti na petu, pričvrstiti dok se list ne osuši. Zatim zameniti i staviti novi i tako nedelju dana. Trebalo bi da osetite olakšanje pri hodanju.

Aspirin. Deset tableta aspirina od 200 mg istucati u prah, pa promešati sa 250ml komovice i ostaviti da odstoji 24 sata. Pre upotrebe promućkati, pa komadić gaze utopiti u ovu mešavinu. Gazu staviti na petu, preko toga najlonsku kesu i obući čarape. Ostaviti preko noći da deluje, a ujutru oprati. Ponavljati tretman 10 dana.

Svojim petama možete pomoći i tako što ćete lupkati petom o pod ili trljati petu o tepih i tako poboljšati cirkulaciju u stopalu i metabolizam kalcijuma u peti.

Ukoliko vas bol u peti sprečava u hodu, obavezno se javite lekaru.

Sponzorisano:

Loading...