Piskavica čaj – lekovito dejstvo i priprema

Piskavica je jedna od najstarijih lekovitih biljaka još od doba starih Egipćana i antičke Grčke. Prorok Muhamed je rekao za malo seme piskavice: “Da znate vrednost ove biljke, plaćali biste njenu težinu u zlatu.”

Piskavica je jednogodišnja zeljasta biljka koja raste do pola metra u visinu. Cveta od aprila do juna, a mahuna joj je šiljasta. Ima tri ovalna, zupčasta lista, perasto prošarana, a cvetovi su joj bledožućkaste boje.

Piskavica caj - lekovito dejstvo i priprema

Lekovita svojstva i upotreba piskavice

Zbog specifičnih uslova gajenja nije mnogo popularna u Zapadnoj Evropi, ali se zato na Istoku.dosta upotrebljava. U zapadnoj medicini, koristi se u obliku čaja za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, pluća i gornjeg respiratornog trakta. Deluje efikasno protiv alergija i groznice.

Fitoterapeuti je preporučuju za jačanje imuniteta i apetita kao i za poboljšanje krvne slike i varenja. Piskavica čisti limfu, krv, koštanu srž, nervni i reproduktivni sistem, ubrzava metabolizam jetre i bubrega i uspešno uspostavlja hormonsku ravnotežu kod žena i muškaraca.

Piskavicom se ostvaruju vrlo efikasni rezultati u lečenju dijabetesa i holesterola. Uspostavlja ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa zahvaljujući aminokiselini 4-hidroksi- izoleucin, koja reguliše lučenje insulina. Snižava holesterol u krvi već nakon 10 dana primene.

Takođe, semenke piskavice zbog visoke koncentracije proteina i vitamina B3 i leticina podstiču rast kose i sprečavaju njeno opadanje. Piskavica je i izuzetno poznata po tome što povećava obim grudi,pa je žene najviše koriste, kao i dojilje jer pospešuje lučenje mleka.

Ona u velikoj količini sadrži važne sastojke kao što su tiamin, folna kiselina, riboflavin, vitamini A, B6 i C, kao i  neophodne minerale poput bakra, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, selena, cinka, mangana i magnezijuma.

Čaj od piskavice – upotreba i priprema

Oralna upotreba: Kašičicu usitnjenog semena piskavice preliti sa 600 ml hladne vode, ostaviti da odstoji tri sata bez kuvanja pa procediti. Popiti u toku dana tri šolje od po 2 dl.
Spoljašnja upotreba: 50g samlevenog semena piskavice kuvati sa 250 ml vode 5 minuta. Dobijenu pastu staviti na gazu ili krpu i koristiti kao oblogu na problematičnom mestu.

Čaj od piskavice za lučenje mleka

Promešati po 20 g semena piskavice, dobričice, ploda anisa, mirođije i lista matičnjaka, a zatim četiri kašike mešavine preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti da odstoji jedan sat. Procediti i piti po jednu šolju čaja tri puta na dan pre obroka.

Čaj od piskavice za povećanje grudi

U pola litre vode sipati šolju od 2 dl izdanaka od piskavice, a potom dodati u vodu kašičicu sladića, kima, bosiljka i mirođije. Staviti da proključa i nakon toga u prokuvanu vodu dodati po potrebi kašičicu meda i malo ceđenog svežeg limuna. Piti do dve šolje čaja dnevno.

Čaj od piskavice kod posledica moždanog udara

Kod posledica moždanog udara  i paralize jezika pomaže čaj koji se priprema tako što se jedna kafena kašičica piskavice kuva pet minuta u 2 dl vode, a potom se doda kašičica meda. Čaj se pije vruć i to dve do tri kašičice samo ili hladan u gutljajima.

Semenke piskavice se mogu naći u radnjama zdrave hrane, a čaj je poznat po jakom ukusu zbog čega se najčešće dodaju med i limun koji takođe pojačavaju efekat u suzbijanju prehlade.

Sponzorisano:

Loading...