Nedostatak cinka u organizmu – simptomi i lečenje

Kako bi vaš organizam bio zdrav i kako bi se unutar njega sve funkcije obavljale balansirano, potrebno je da kontinuirano vaša ishrana sadrži što veći broj nutritivnih elemenata koji su neophodni za zdravlje. U takve elemente, između ostalog, ubrajaju se minerali, a jedan od minerala koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja organizma je cink.

Potrebe organizma za cinkom se razlikuju u zavisnosti od toga da li je reč o ženskoj ili o muškoj osobi, kao i o zavisnosti od toga koje je starosti osoba. Takođe, određeni periodi, odnosno stanja organizma, takođe utiču na povećanje ili smanjenje potrebe organizma za cinkom.

U slučaju da u svoj organizam unosite nedovoljne količine cinka, doći će do pojave simptoma koji će vam na to nesumnjivo ukazati. Takve simptome, treba da shvatite kao apel i da što hitnije promenite navike u svojoj ishrani. Konkretno, u ishranu treba da uvrstite više namirnica bogatih cinkom.

O tome koliko je tačno cinka dnevno potrebno vašem organizmu, zašto je cink neophodan vašem organizmu, koji su simptomi njegovog nedotatka i kako se rešava nedostatak cinka u organizmu, pročitajte u nastavku teksta koji je pred vama.

Nedostatak cinka u organizmu - simptomi i lečenje

Koliko cinka je dnevno potrebno vašem organizmu?

Dnevne potrebe organizma za cinkom su:

– Kod muškaraca: 11 miligrama dnevno,
– Kod žena: 8 miligrama dnevno,
– Kod trudnica: 11 miligrama dnevno,
– Kod dojilja: 12 miligrama dnevno,
– Kod dece do 12 meseci starosti: od 2 do 3 miligrama,
– Kod dece od 12 meseci starosti do 3 godine: 3 miligrama dnevno,
– Kod dece od 4 godine do 8 godina: 5 miligrama dnevno,
– Kod dece od 9 godina do 13 godina: 8 miligrama dnevno,
– Kod devojčica od 14 godina do 18 godina: 8 miligrama dnevno,
– Kod dečaka od 14 godina do 18 godina: 11 miligrama dnevno.

Zašto je cink neophodan vašem organizmu?

Kada se unese u organizam, cink ima višestruko bitan uticaj na očuvanje zdravlja. Konkretno, ovaj mineral deluje kao veoma snažan antioksidans u organizmu i štiti organizam od delovanja kancerogenih i toksičnih materija, ujedno sprečavajući nastanak malignih promena. Pored toga, cink jača ukupnu otpornost organizma na gotovo sve poznate vrste štetnih bakterija i virusa. Samim tim, ovaj mineral sprečava nastanak virusnih i bakterijskih infekcija u organizmu, pa je njegov optimalan unos posebno važan u periodima vladanja epidemijskih bolesti izazvanih virusima ili bakterijama.

Takođe, cink ima veoma važnu ulogu u procesu stvaranja belih krvnih zrnaca u sastavu koštane srži, a ujedno utiče i na sazrevanje T limfocita koji predstavljaju takozvanu “gardu” organizma, odnosno brane organizam od nastanka patogenih promena.

U slučaju da vašem organizmu nedostaje cink, drastično se povećava rizik od nastanka ne samo prolaznih infekcija i zdravstvenih problema, već i rizik od nastanka veoma komplikovanih i čak neizlečivih vrsta bolesti, kao što su različiti oblici karcinoma.

Zato, preporučujemo da redovno i na vreme brinete o tome koliko cinka svakodnevno unosite u organizam.

Koji su simptomi nedostatka cinka u organizmu i kako ih prepoznati?

Ovu su simptomi koji ukazuju na nedostatak cinka u organizmu:

– Ogrubelost kože,
– Sklonost kože pojavi različitih oblika iritacija kao što su osipi, ekcemi i slični oblici iritacija i to u situacijama kada koža nije izložena uticaju alergena,
– Primetna oštećenost kose (izražena kroz njenu suvoću i smanjenu elastičnost vlasi),
– Pojava suve peruti (uprkos adekvatnoj i pravilnoj nezi kose),
– Pojava belih fleka na noktima,
– Česta pojava virusnih ili bakterijskih infekcija u organizmu,
– Slabljenje čula ukusa i slabljenje čula mirisa,
– Nagli gubitak apetita,
– Gubitak telesne mase,
– Usporena moć zaceljivanja kože nakon njene izloženosti povredama,
– Česta pojava retke stolice,
– Teško prilagođavanje očiju na mrak.

Ukoliko primetite bilo koji od gore navedenih simptoma koji ukazuju na nedostatak cinka u organizmu, a posebno ukoliko primetite niz pomenutih simptoma, preporučujemo vam da što pre uradite analize koje će precizno utvrditi da li se u vašem slučaju zaista radi o nedostatku cinka u krvi.

Konkretno, analize se odnose na laboratorijsko ispitivanje krvi. Ukoliko takve analize potvrde vaše sumnje, istog trenutka korigujte ishranu i na taj način sanirajte nedostatak cinka u svom organizmu.

Koje namirnice utiču na saniranje nedostatka cinka u organizmu?

Kada je reč o namirnicama koje utiču na saniranje nedostatka cinka u organizmu, prvo što je važno napomenuti jeste da se one dele na namirnice životinjskog i na namirnice biljnog porekla. U prvom stadijumu lečenja nedostatka cinka, preporučuje se da se posebna pažnja obrati na unos namirnica životinjskog porekla jer se cink sadržan u takvim namirnicama fikasnije i brže iskorišćava u organizmu. Tek kada se potreba organizma za cinkom dovede na približno zadovoljavajuć nivo, u ishranu treba uvrstiti i namirnice biljnog porekla koje sadrže ovaj mineral.

Ovo su namirnice koje su bogate cinkom:

Namirnice životinjskog porekla:

– Tunjevina,
– Meso rakova,
– Meso školjki,
– Ćuretina,
– Govedina,
– Jaja,

Namirnice biljnog porekla:

– Spanać,
– Grašak,
– Boranija,
– Pasulj,
– Semenke bundeve,
– Pivski kvasac,
– Pšenične klice,
– Integralne žitarice,
– Bademi,
– Orasi.

Sponzorisano:

Loading...