Pojačan sekret i neprijatan miris sekreta

Vaginalni sekret je od izuzetne važnosti za održavanje higijene, odnosno zdravlja reproduktivnog sistema kod žena.

Lučenjem tečnosti koju nazivamo vaginalni sekret, iz vagine i grlića materice izbacuju se sve štetne bakterije, kao i mrtve ćelije.

Prema tome, zaključujemo da je vaginalni sekret sasvim normalna pojava. Ipak, povremeno, usled nepravilne higijene, stresa ili generalno nezdravog načina života, pH vrednost vagine može da se poremeti, te usled toga dolazi i do promene vaginalnog sekreta.

Prema tome kakve je gustine, boje i mirisa, možete da procenite da li je vaginalni sekret “normalan”, ili je pak vreme da se obratite ginekologu.

Kako izgleda “normalan” vaginalni sekret?

Onda kada je vaš sekret blede, gotovo providne boje, bez mirisa i ne tako gust, nemate razloga za brigu. Ponekada se može javljati češće, i to obično danima pre menstruacije, kao i u danima ovulacije. Ostalim danima se retko javlja, i kao što smo naveli, nije praćen nekim značajnim promenama.

Sve dok primećujete takav iscedak, to je u redu, štaviše poželjno je jer to znači da je zdravlje vaše vagine takodje u redu.

Normalna pH vrednost vagine je kisela što sprečava infekcije da se zadržavaju i šire. Onda kada dodje do promene pH vrednosti, te se u vagini razvije bazna sredina, dolazi do pojave različitih infekcija, koje uzrokuju promene sekreta. Promena vaginalnog sekreta dalje izaziva nelagodu, usled čega dolazi do pojave svraba, crvenila ili bola, u zavisnosti od toga kakva se infekcija raširila.

Kako održati normalnu pH vrednost vagine?

Da biste održali normalnu pH vrednost vagine, veoma je važno da vodite računa o higijeni – koristite sapune koji su prilagodjeni toj regiji, i nikako ne koristite tečnosti koje remete vaginalnu floru.

Uske i tesne stvari takodje stvaraju problem jer ne može da “diše”, te tako dolazi do veće toplote nego što bi inače trebalo da bude, što takodje pogoduje razvoju bakterija i slično.

Česti seksualni odnosi, ili česta promena partnera takodje mogu uticati na pojavu različitih pojava infekcija, zbog toga što sperma takodje remeti normalnu pH vrednost vagine.

Dugotrajna upotreba antibiotika, loša ishrana i puno stresa takodje mogu biti okidači za pojavu različitih infekcija i bolesti. Generalno nezdrav način života, kao i nepravilna i neredovna higijena, mogu itekako uticati na pojavu vaginalnog sekreta koji nije poželjan, te se kao takav mora lečiti.

Sa druge strane, veoma je bitno ne preterivati sa higijenom, jer to takodje može da isuši vaginu i uništi one dobre bakterije koje su zadužene za očuvanje normalne pH vrednosti. Pored loših uništićete i dobre bakterije, a one su neophodne kako bi mogla normalno da funkcioniše.

Priroda je sve to uredila, pa zbog toga ona ima svoj mehanizam odbrane, upravo u vidu vaginalnog sekreta. Dovoljno će biti da intimnu regiju isipirate toplom vodom svakodnevno, a ponekada to možete uraditi sa čajem poput kantariona, kamilice ili nevena. Oni blagotvorno utiču na intimnu regiju, te pomažu njeno normalno funkcionisanje.

Danas postoje brojne vaginalete na bazi biljaka, koje povremeno možete iskoristiti ukoliko osetite neke blage promene.

Ona je neposredno pre i posle menstruacije osetljivija, jer se njena kiselost smanjuje. Tim danima možete koristiti neke prirodne preparate kako biste sprečili pojavu infekcija, i tada je potrebno posvetiti više pažnje intimnoj regiji, jer, bolje sprečiti nego lečiti.

Ako, u kojem slučaju, dodje do pojave infekcija, veoma je važno obratiti se ginekologu. Ponekada nemamo dovoljno vremena, ili nas je stid, a to je velika greška. Kada god primetite bilo kakve promene po pitanju intimne regije, obavezno se javite ginekologu.

Ponekada to može biti nešto bezazleno, dok, sa druge strane, od male infekcije može nastati veliki problem ukoliko se ne reši na vreme.

Šta nam boja i miris vaginalnog sekreta govore?

Već smo utvrdili da je bledo beličast i providan sekret sasvim u redu. Gusto beli sekret je već znak za uzbunu. Iako i on može biti bezazlen, potrebno je da se obratite ginekologu, naročito ukoliko je praćen pojačanim mirisom.

Do pojave gustog i belog sekreta može doći usled prehlade ili usled konzumiranja jače hrane tokom dana, kao i pojedinih vrsta pića, te tada on biva bezazlen. Ako se beli sekret učestalo javlja, tokom više dana, pritom je praćen sve jačim mirisom, definitivno je vreme za ginekologa.

Žuti sekret, takodje i braon sekret, a može se pojaviti i zeleni, je nešto čemu svakako moramo da posvetimo pažnju. Oni najčešće ukazuju na pojavu nekih bakterija u intimnoj regiji, kojih se morate što pre rešiti.

Pojava bakterija može izazvati razne, komplikovane probleme, te bi zaista bilo poželjno da se obratite ginekologu čim primetite da je vaš sekret tako jake boje. Posebno ukoliko je praćen jakim mirisom. Ponekada, miris može da izostane, ili se pojavi retko. Bitno je da ispratite sekret, kako boju tako i gustinu, jer oni najviše govore.

Naročito kada je braon sekret u pitanju, jer njega povezujemo sa krvi. On nam može ukazati na odredjene upale, policistične jajnike, a takodje može ukazati i na pojedine maligne promene. Dakle, vaginalni sekret braon boje je definitivno znak da se javite vašem ginekologu. Ponekada i on može biti uzrok samo korišćenja kontraceptivnih pilula ili pojedinih antibiotika, a ponekada može ukazati i na ozbiljan problem.

Zbog čega da razmišljate o tome kada jednostavnim pregledom možete gotovo odmah saznati da li je sa vašom intimnom regijom sve u redu, ili ipak nije.

Braon sekret u trudnoći česta je pojava, a o tome pročitajte detaljnije nešto kasnije u tekstu…

Uzroci pojave pojačanog i neprijatnog sekreta

Kroz tekst smo već pomenuli šta to može da poremeti vaginalnu floru, a takodje smo pomenuli kako da to sprečite te na šta da obratite pažnju. Zaključili smo da pojačan sekret praćen neprijatnim mirisom uglavnom znači da su se neke infekcije razvile… Pored infekcija, na pojavu neprijatnog vaginalnog sekreta može uticati još nekoliko faktora…

Ovulacija – To svakako nije znak za uzbunu već je normalan proces koji se odvija svakog meseca kod žena u reproduktivnom dobu. Vaginalni sekret u tom periodu poprima nešto drugačije karakteristike, te vam telo na taj način šalje znak da ovulirate.

Usled toga, sekret može postati nešto jače boje, uglavnom jako bele, a može biti malo gušći i rastegljiv. Ukoliko takav sekret potraje par dana, i potom se povuče, možete znati da je ovulacija prošla – i sada je sve ponovo na normali.

Medjutim, ukoliko takav sekret potraje danima, pritom povremeno ili često bude praćen jačim mirisom, trk do ginekologa.

Hormoni – Oni su za sve krivi. I za to što žena menja hiljadu raspoloženja u toku dana, i za to što danas baš ne želi ni sa kim da priča! Mala šala (a u svakoj šali ima istine).

Zaista, hormoni imaju veoma jak uticaj na žene, regulišu veoma bitne procese te je i veoma važno da budu u balansu. Onda kada dodje do promene hormona, mogu se javiti brojni pokazatelji. Jedan od pokazatelja može biti sekret, koji obično biva češći, gušći i praćen neprijatnim mirisom.

Do promene hormone može doći usled povišenog stresa, ali i usled puberteta ili menstruacije. Ispratite takodje koliko sekret traje, te kako se ponaša, pa prema tome odredite da li je vreme za ginekologa.

Vaginalna kandidijaza – E, kada dodje do infekcije, to najčešće bude upravo kandidijaza. Veoma uporna i dosadna, ali je svakako nešto što može da se reši uz adekvatnu terapiju i, pre svega, zdrav način života.

Kandidijazu izaziva gljivica Candida albicans, ili samo – kandida. Pojave kandide izaziva pojavu belog ali grudvičastog sekreta, nalik perutu. Najčešće je sekret praćen jakim svrabom ali i pojačanim mirisom, kao i cvrenilom u predelu intimne regije. Ponekada se mogu javiti i plikovi.

Svi ti simptomi su svakako jasan znak da se morate obratiti ginekologu, koji će uz pomoć odredjenih lekova ili krema pomoći da se kandida iskoreni. Ono što je specifično kod pojave kandide jeste to da je bitno sprovesti i dijetu koja potpuno isključuje upotrebu šećera i kvasca iz upotrebe, jer upravo oni hrane kandidu i pomažu joj da se dalje širi.

Ona može nastati usled pada imuniteta, dugotrajne upotrebe antibiotika, dijabetesa…Smatra se prenosivom seksualnom infekcijom, te postoji mogućnost da vam partner prenese u toku seksualnog odnosa.

Lečenje često može da bude dugotrajno, ali, uz adekvatnu terapiju i dijetu može se lako iskoreniti. Veoma je bitno da steknete dobre navike kako biste uopšte sprečili pojavu kandide. O tome smo pisali u tekstu gore, pa nećemo stalno ponavljati šta je važno raditi kako biste održali normalnu pH vrednost intimne regije.

Bakterijska vaginoza – Ako nije u pitanju kandida, onda to obično bude bakterijska vaginoza. Takodje je praćena beličastim sekretom i nezaobilaznim, pjačanim mirisom. Bakterijska vaginoza smatra se još opasnijom od kandide, zbog toga što može napraviti ozbiljna oštećenja.

Na pregledu kod ginekologa utvrdićete o kakvoj je tačno bakteriji reč, a to mogu biti streptokoke, stafilokoke, ešerihija holi i slično. U zavisnosti od toga koja je bakterija zastupljena, odrediće vam adekvatu terapiju koja se kratko sprovodi i trebalo bi da ima efekta.

Veoma je važno na vreme obratiti se ginekologu, čim osetite neke promene, a posebno one koje su praćene jakim i neprijatnim mirisom sekreta. To obično znači da su bakterije tu, i sada ih je potrebno iskoreniti.

Maligne promene – Sva neozbiljnost po pitanju odlaska ginekologu, ignorisanje pojedinih jasnih znakova da sa intimnom regijom nešto nije u redu, može vremenom dovesti do ozbiljnih problema.

Tumori i maligne promene se ne dešavaju samo nekom drugom, već se mogu desiti bilo kome ko ne vodi računa o svom zdravlju. Promene boje, mirisa i izgleda sekreta je svakako znak da se javite ginekologu i odradite potrebnu terapiju ako je neophodno. Time sprečavate dalje širenje infekcija koje mogu biti opasne po vaše zdravlje.

Ukoliko primetite promene kada je sekret u pitanju, pritom osećate pritisak i bol u karlici, pregled je obavezan. Ono što je karakteristično kada su maligne promene u pitanju, jeste pojava sukrvice izmedju menstrualnih ciklusa. Dakle, pojava krvi izmedju dve menstruacije je svakako nešto što nije uobičajeno, i nephodno je javiti se ginekologu.

Pojava braon sekreta koji je takodje praćen krvarenjem, blagim ili pojačanim, jasan je znak da nešto nije u redu.

Trudnoća i vaginalni sekret

Promena sekreta u trudnoći je sasvim normalna stvar, je se tokom trudnoće mnoge stvari menjaju, a najpre hormoni. Upravo zbog promene hormona može doći do promene strukture sekreta, odnosno boje i mirisa.

Braon sekret u trudnoći često zabrinjava trudnice, a on se može javiti usled promene hormona, ali i usled konzumiranja odredjenih medikamanata. Svakako je obavezno da se javite ginekologu, koji će na osnovu pregleda tačno utvrditi o čemu je reč. To obično budu bezazlene stvari, ali, važno je stručno mišljenje.

Vreme za pravu paniku moglo bi da bude onda kada uz braon sekret primetite pojavu krvi, odnosno sukrvice, jer to može ukazati na spontani pobačaj ili neke probleme sa plodom. Hitno javljanje ginekologu može sprečiti pobačaj, a dalje redovno održavanje trudnoće može da prodje bez većih problema.

Sve zavisi u kom se periodu trudnoće pojavi sekret, ali je svakako veoma važno da se o svim promenama konsultujete sa svojim ginekologom, i tako otklonite sve sumnje.

Sponzorisano:

Loading...