Prirodni diuretici za izbacivanje vode

Osećaj težine u nogama, rukama i zglobovima, nadutost u području stomaka i umor lako mogu biti znaci zadržavanja vode u organizmu. Mnoge žene za vreme menstruacije osećaju otečenost celog tela, a posebno grudi, a uzrok je upravo višak višak vode.

Postoji dosta razloga zbog čega se suvišna voda zadržava u telu. Uzroci ove pojave mogu biti menstrualni ciklus, trudnoća, menopauza, PMS, bolesti bubrega ili pluća, artritis. Navike i propusti u ishrani takođe mnogo utiču, najčešće zbog preteranog unosa soli, šećera i masti, a dodatno utiče nedovoljan unos vitamina B kompleksa i proteina.

Osim toga, toplo vreme ili posao koji zahteva mnogo stajanja često dovode do ovih tegoba. Ibacivanjem viška vode postiže se osećaj lakoće, a i mršaviji izgled. Ako se u telu nakupi dosta tečnosti i toksina koji se nisu mogli izbaciti putem bubrega, potrebno je bešiku i mokraćne kanale isprati diureticima.

Diuretici se mogu dobiti na recept i ne smeju se koristiti bez prethodnog konsultovanja sa lekarom, pošto mogu dovesti do izbacivanja važnih vitamina i minerala poput kalijuma i kalcijuma. Mnogo bolja opcija za izlučivanje nakupljene vode su prirodni diuretici, tačnije namirnice bogate kalijumom i biljke sa velikim udelom vode.

Prirodni diuretici za izbacivanje vode

Prirodni diuretici:

Brusnica

Ova ukusna voćka poznata je kao namirnica koja leči i ublažava probleme urinarnog trakta jer je odličan diuretik. Može se konzumirati kao sušeno voće ili kao sok. Takođe, čaj od brusnice izvrstan je lek za sve probleme mokraćnih kanala.

Limun

Bilo da se koristi kao dodatak jelima, kao sok ili jednostavno kao voće, limun je neizostavan deo ishrane za rešavanje vode iz tela.

Pića s kofeinom

Kofein je jedan od najjačih diuretika, pa se sa njim ne sme preterivati. Može se konzumirati kroz sokove, kafu ili čaj, ali količinu od pet šoljica čaja ili 2 dcl kafe dnevno ne treba prelaziti.

Trešnje

Iako su trešnje sezonsko voće i nisu često dostupne, nijednu priliku za uživanje u trešnjama ne treba propustiti, pošto su odličan diuretik, a i pravo osveženje.

Đumbir

Sveži đumbir, kao sok ili narendan, recept je za detoksikaciju, a sa otrovima iz tela izlazi i suvišna voda. Čaj od đumbira višestruko je koristan, pa sve lekovitosti ove pikantne biljke treba iskoristiti odjednom.

Zobene pahuljice

Iako su suva hrana, zobene pahuljice uspešno izbacuju suvišnu vodu iz tela. Veoma su ukusne u kombinaciji sa jogurtom, medom ili voćem, ali mešanje sa drugim namirnicama nije preporučljivo za one na dijeti.

Patlidžan

Pravo letnje povrće koje ponekad zadovolji ceo obrok, a veoma se lako dodaje skoro svakom jelu, odličan je diuretik i lako izbacuje suvišnu vodu iz tela, zahvaljujući svom sastavu i količini vode.

Celer

Omiljena hrana manekenki i čest deo dijeta, celer je povrće koje izbacuje vodu neverovatnom brzinom, toliko da se mnogi iznenade iznenadnim izletima u toalet nakon prvog konzumiranja. Sadrži veliku količinu vode, a može se dodati salatama i čorbama, pa čak i kombinovati s voćem.

Lubenica

Slatka, osvežavajuća, sa jako malo kalorija. Mnogi smatraju da nema bolje letnje poslastice. Lubenica je izvrstan diuretik, kao i krastavci i svo povrće iz te porodice, pošto više od 80% sastava čini voda.

Paradajz

Drugim imenom rajsko voće, paradajz je jedna od najzdravijih namirnica. Osim što pozitivno utiče na nekoliko desetina procesa u telu, takođe pomaže i u izbacivanju vode. S obzirom da je sezonsko povrće, tokom leta ga treba konzumirati u svakoj mogućoj prilici, a izvrsno je što se može kombinovati sa gotovo svim.

Zeleni čaj

Svi čajevi su prirodni diuretici, ali zeleni čaj ima poseban uticaj. Osim što će povoljno uticati na celokupan organizam, velike količine zelenog čaja uspešno će rešiti problem viška vode i nadutosti.

Osim navedenih namirnica, problemu nakupljanja vode pomoći će i peršun, zelena salata, rotkvice, šparoge, luk, maslačak, smreka i glog. Na zadržavanje vode možete uticati i na druge načine. Natrijum u namirnicama deluje kao klopka za tečnost u tkivima, stoga izbegavajte hranu punu kozervansa i soli, kao što su konzervirana hrana, viršle, pašteta. U ishranu je potrebno uvesti što više voća i povrća kako bi se nadoknadili važni nutrijenti koji su izlučeni putem mokraće. Što je telo više hidrirano, manje će zadržavati tečnost, pa je potrebno svakodnevno piti najmanje osam čaša vode. Kako biste podstakli limfu, svaki dan vežbajte makar nekoliko minuta ili barem šetajte pola sata.

Detaljnije o zelenom čaju možete čitati u ovom tekstu.

Sponzorisano:

Loading...