Produžena menstruacija – uzroci i lečenje

Menstrualni ciklus je ogledalo ženskog zdravlja. Normalan menstrualnni ciklus ukazuje na to da ceo ženski organizam funkcioniše kako treba, posebno u pogledu reproduktivnog zdravlja. Menstruacija je sastavni deo života svake žene i to dugo godina. Obično počinje oko dvanaeste ili trinaeste godine, a traje gotovo četiri decenije.

Sve nepravilnosti tokom menstrualnog ciklusa mogu da ukazuju na različita zdravstvena stanja, ali jednom delom takođe predstavljaju i normalna odstupanja. Mensutrualno krvarenje se razlikuje kod svake žene i indivdualno je po svom obimu, simptomima pre i u toku ciklusa, dužini trajanja i drugim pojavama. Svaki ciklus je potpuno jedinstven i ne postoji univerzalno pravilo za njegovo odvijanje.

Produžena menstruacija – uzroci i lečenje 1

Menstruacija se razlikuje kod svake žene

Menstrualni ciklus u proseku može da traje između 21 do 35 dana i svaki ciklus koji spada u taj vremenski okvir se može smatrati normalnim. U tinejdžerskom dobu taj raspon može biti i veći. Takođe, sasvim je normalno da menstruacija ne stiže svakog meseca u tačno određenom danu i trenutku.

Povremena odstupanja se takođe mogu smatrati normalnim. Neredovnost ciklusa do dva puta u toku godine nije stvar za uzbunu i mogu je uzrokovati bolesti, promene telesne težine, psihički stres i drugi faktori. U slučaju da je žena potpuno zdrava, odnosno oseća se dobro, a menstruacija nije redovna, najbolji savet je sačekati sledeću, te ukoliko se stanje ne stabilizuje, potražiti savet lekara.

Produžena menstruacija

Jedna od čestih nepravilnosti menstrualnog ciklusa, osim izostanka krvarenja, koji se javlja kao najprisutniji problem, takođe je i produženo menstrualno krvarenje. Ovaj poremećaj se stručno naziva menoreja i podrazumeva da mesečno krvarenje traje znatno duže nego što je uobičajeno. Normalno krvarenje bi trebalo spontano da prestane za nedelju dana, uz postepeno smanjivanje, a u slučaju menoreje krvarenje i dalje traje. Menoreja može da se iskomplikuje i bude praćena obilnijim krvarenjem. Ova pojava se stručno naziva hipermenoreja.

Šta uzrokuje produženo menstrualno krvarenje?

Produžena, neuredna i nepravilna menstruacija se često javlja kod devojčica koje tek ulaze u reproduktivnu fazu i u tom slučaju se ne smatra patološkim stanjem. U većini situacija se ono spontano stabilizuje i ciklus postaje usklađen i u ulazi u okvir normalnog. Kada do ove vrste odstupanja dođe kod odraslih žena, u tom slučaju se stanje treba tretirati. Šta izaziva produženo krvarenje?

  • Hormonska neravnoteža je jedan od najčešćih uroka produženog krvarenja, jer može dovesti do preteranog rasta endometrijuma, te i obilnijih i dužih menstruacija. Disbalns hormona u klimakterijumu takođe može da izazove produženu menstruaciju.
  • Upotreba kontraceptivnih sredstava poput spirale može da poremeti ciklus, ali i da dovede do ozbiljnjih problema, poput cisti, mioma, i drugih pojava.
  • Upotreba lekova protiv zgrušavanja krvi takođe može da uzrokuje obilnije krvarenje.
  • Neka oboljenja utiču na produženje krvarenja, kao što su dijabetes,neka sistemska oboljenja i oboljenja štitne žlezde. Na poremećaje ciklusa u svakom obliku utiče psihološki stres.

Lečenje poremećaja produženog menstrualnog krvarenja

Lečenje ovog poremećaja se zasniva na terapiji primarnog uzroka. To znači da ukoliko dođe do pojave produženog krvarenja, obavezno je potražiti savet ginekologa, kako bi se otkrio početni uzrok i započela odgovarajuća terapija.

Kiretaža – U većini slučajeva produženog krvarenja, ginekolog će najčešće predložiti izvođenje eksplorativne kiretaže. Ova metoda služi uklanjanju nabujalog endometrijuma, nije komplikovana, niti opasna.

Hormonska terapija – Kada s eradi o hormonskom disbalansu, ginekolog će u većini slučajeva prepisati upotrebu kontraceptivnih tableta.

Prirodni lekovi – Pored zvaničnih terapija, postoje i razni alternativni prirodni lkeovi, poput čajeva, biljnih kapi i raznih relaksacionih metoda. Pokazalo se da čaj od virka, macine trave i hajdučke trave pomaže kod ove tegobe, kao i metode poput joge, akupunkture i drugih tehnika.

Kako bi se uspešno tretirao poremećaj produženog menstrualnog krvarenja, neophodno je lečiti osnovnu tegobu ili bolest koja ga izaziva ili podstiče. Uz pravilnu dijagnostiku stručnjaka i pravilno određenu terapiju, ovaj problem se može efikasno kontrolisati i lečiti.

Sponzorisano:

Loading...