Propolis tinktura – recept i lekovita svojstva

Kao i svi drugi pčelinji proizvodi i propolis se veoma uspešno može upotrebiti u cilju lečenja brojnih zdravstvenih komplikacija u organizmu.

Jedan od načina da se propolis upotrebi, jeste da se od njega napravi tinktura.

Kako se pravi tinktura od propolisa?

Za pripremu tinkture od propolisa, potrebno vam je:

– Sto pedeset grama izmrvljenog propolisa,
– Oko četristo mililitara 96%-nog alkohola,
– Tamna staklena flaša.

Način pripreme tinkture:

U flašu ubacite mrvljeni propolis, a zatim ga prelijte sa alkoholom. Flašu zatvorite i ostavite je da na sobnoj temperaturi, van izvora jake sunčeve svetlosti ili jake toplote, odstoji trideset dana. U periodu trajanja tih trideset dana, bez otvaranja flaše, povremeno promućkajte sadržaj.

Nakon trideset dana, sadržaj iz flaše procedite i prelijte ga u čistu takođe tamnu staklenu flašu.

Tako pripremljenu tinkturu od propolisa, čuvajte na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

Na koji način se koristi tinktura propolisa?

Tinktura od propolisa, može se u zavisnosti od svrhe njene upotrebe koristiti za spoljašnju, ali i za unutrašnju upotrebu.

Ukoliko se koristi za spoljašnju upotrebu, dovoljno je da se namaže u tankom sloju na kožu (najčešće zahvaćenu nekakvom povredom), a ukoliko se koristi za unutrašnju upotrebu, koristi se tako što se u količini od tri do deset kapi, nakaplje na kocku ili kašičicu šećera i stavi ispod jezika da se istopi, a zatim proguta.

Za šta sve možete koristiti tinkturu od propolisa?

Propolis, pa tako i tinktura od propolisa, ima izuzetno snažno dezinfekciono, antivirusno, antimikobno i antibakterijsko delovanje. Zbog toga, ovu tinkturu je korisno koristiti kod prisustva sledećih stanja:

– Kod prisustva bubuljica, akni, psorijaze, dermatitisa, ekcema, gljivičnih infekcija, opekotina, ujeda insekata, površinskih povreda ili drugih oblika problema sa zdravljem kože,
– Kod oslabljenog imuniteta,
– Kod prisustva virusnih, gljivičnih ili bakterijskih infekcija u organizmu,
– Kod problema sa disanjem ili kod prisustva bolesti pluća,
– Kod upale ili infekcije mokraćnih kanala,
– Kod prisustva iritacije i osetljivosti crevne flore,
– Kod prisustva iritacije i osetljivosti želudačne flore,
– Kod prisustva hemoroida,
– Kod prisustva paradentoze,
– Kod prisustva upale ili infekcije desni,
– Kod prisustva zubobolje.

Osim u cilju saniranja prisustva navedenih zdravstvenih promena u organizmu, tinkturu od propolisa treba koristiti i ukoliko ste apsolutno zdravi. Na taj način, poštedećete sebe izloženosti brojnim sezonskim virusnim infekcijama, sprečićete nastajanje upalnih procesa u organizmu i delovaćete blagotvorno na celokupno stanje svog organizma.

Napomena:

Količine sastojaka koje smo naveli u okviru recepture za pripremu ove tinkture, po potrebi možete proporcionalno uvećati ili proporcionalno smanjiti.

Sponzorisano:

Loading...