Proteini iz graška i suplement

Protein iz graška je namirnica biljnog porekla koja se lako vari i koja predstavlja odličan izbor za vegane, vegetarijance i za ljude koji su na posebnom režimu ishrane. Ne sadrži gluten, trans masne kiseline, mlečne niti genetski modifikovane sastojke. Protein iz graška spada u vegetarijansku super hranu i naročito se preporučuje kod bavljenja sportom. Ovaj protein se dobija od žutog graška i sadrži sve potrebne aminokiseline.

Dobija se prirodnim procesom, pa se grašak prvo čisti, suši i melje u prah. Protein iz graška je manje jačine nego protein soje ili surutke. Nešto više o uticaju ovog proteina na zdravlje i o njegovoj upotrebi možete saznati u nastavku teksta.

Proteini iz graška i suplement

Zdravstvene koristi

Protein iz graška je bogat izvor minerala, za razliku od ostalih biljnih proteina, a sadrži veoma nizak procenat ugljenih hidrata. Jedna od najvažnijih zdravstvenih koristi proteina iz graška je to što ne izaziva alergijske reakcije. Ovaj protein ne sadrži alergene i zato se preporučuje kao bolja opcija od ostalih proteina. Pošto ne sadrži masti i ugljene hidrate, protein iz graška može da pomogne u gubljenju kilograma. Zapravo, protein iz graška sadrži malo ugljenih hidrata, ima nizak glikemijski indeks i pruža osećaj sitosti duže vreme.

Takođe, zadovoljava potrebu za slatkim i nećete morati da konzumirati nezdrave grickalice između obroka. Osim toga, protein iz graška daje energiju, pa se zato dosta preporučuje sportistima. Sadrži i velike količine aminokiselina koje su potrebne za izgradnju mišićne mase i koje smanjuju masne naslage oko stomaka. Zatim, protein iz graška poboljšava varenje i rešava probleme sa zatvorom. Takođe, ako redovno konzumirate protein iz graška, nećete imati problema sa gasovima i nadutošću, jer on ne sadrži laktozu. Bogat je izvor gvožđa, pa se preporučuje i osobama koje pate od anemije. Gvožđe je neophodno i za transport kiseonika kroz telo, a protein iz graška obezbeđuje 30% dnevnih potreba za gvožđem. Mogu ga koristiti i dijabetičari, jer ne sadrži gluten.

Upotreba

Preporučuje se 10-20 g proteina iz graška u toku dana, u kombinaciji sa nekim zdravim napitkom. Osim toga, protein iz graška se može umešati u supu ili u čorbu od povrća, gde se koristi za zgušnjavanje umesto brašna. Ovaj protein se može mešati kako sa slanim, tako i sa slatkim jelima. Ovaj prah se dodaje u jela nakon kuvanja, jer u toku kuvanja bi mogli da se izgube hranljivi sastojci. Ono što je velika prednost ovog proteina je to što se lako rastapa u vodi.

Sponzorisano:

Loading...