Pšenične klice – lekovitost i recept

Pšenična klica je deo zrna pšenice i njegova glavna hranljiva komponenta, odnosno to je proklijalo seme pšenice. Stručnjaci smatraju da pšenične klice predstavljaju čudotvoran prirodni lek za mnoge bolesti.

U nastavku ćete videti nešto više o lekovitim svojstvima pšeničnih klica i o tome kako da ih sami pripremite.

Lekovita svojstva pšeničnih klica

Pšenične klice sadrže velike količine hranljivih sastojaka pa pomažu u lečenju mnogih zdravstvenih problema. Od minerala, pšenične klice najviše sadrže magnezijuma, kalcijuma i fosfora. Zahvaljujući organskim fosfatima koje sadrže, pšenične klice su dobre za ublažavanje slabosti u mišićima i za regulisanje problema sa varenjem. Ove klice imaju blagotvoran uticaj na rad creva i ukoliko ih redovno budete konzumirali znatno će vam se poboljšati probava. Vlakna koja se nalazi u spoljašnjoj ljusci zrna pomažu u prevenciji raka debelog creva.

Pšenične klice - lekovitost i recept

Takođe, ova vlakna pomažu da se toksini izbace iz organizma. Vitamin B1 koji se nalazi u pšeničnim klicama značajan je za obnavljanje nervnog sistema. Da bi lekovita svojstva delovala važno je da se proklijala zrna jedu odmah ili najkasnije sutradan, jer posle toga više nisu za upotrebu. Zahvaljujući velikim količinama selena, pšenične klice su dobre za srce i krvne sudove, a sastojak oktakosanol pomaže u uklanjanju zamora. Vitamin E koji se nalazi u ovim klicama ima antioksidativno dejstvo i doprinosi zdravlju kože.

Pravi efekat delovanja pšeničnih klica ispoljava se tek nakon 3 nedelje redovne upotrebe. Nutricionisti preporučuju da se kura sa pšeničnim klicama sprovodi 4 puta godišnje, a najbolje je na prelazu između godišnjih doba. Ove klice predstavljaju odličnu zamenu za povrće, a najčešće se konzumiraju u zimskim mesecima i u rano proleće, kada imunitet opada kod većine osoba. Pšenične klice ne izazivaju alergijske reakcije niti bilo kakve neželjene efekte i obezbeđuju sve potrebne sastojke organizmu.

Pšenične klice se naročito preporučuju deci, sportistima, trudnicama, kao i osobama obolelim od depresije. Takođe, dobre su za osobe koje pate od nedostatka kalcijuma i za osobe koje su često izložene stresu i umoru. Osim toga, preporučuje se da osobe kojima je stalno toplo i kojima prijaju hladni napici unose veće količine pšeničnih klica u organizam. Nutricionisti savetuju da ove osobe konzumiraju pšenične klice u periodima 7-9h, 12-14h i oko 18h, jer tada je varenje najbrže. Međutim, osobe kojima je stalno hladno i koje piju samo tople napitke trebalo bi da ograniče unos pšeničnih klica, naročito u toku zime.

Recept za pšenične klice

Pripremite organski gajenu pšenicu, staklenu teglu, gazu i gumicu. Operite zrna pšenice i potopite ih u mlaku vodu. Nakon što zrna odstoje u vodi 12h, procedite ih, ali nemojte bacati vodu, jer ta voda sadrži velike količine vitamina i minerala. Zatim, teglu poklopite gazom i vežite gumicom. Klice treba redovno ispirati hladnom vodom sve dok ne narastu do 1,5-2 cm. Ono što je važno jeste da klice uvek budu vlažne, ali ne previše mokre. Pšenična zrna treba da se natapaju 12h, a vreme klijanja je 3-4 dana. Pšenična zrna najbolje klijaju na temperaturi od 20 stepeni, a nekoliko sati pre nego što počnete da ih konzumirate, bilo bi dobro da se stave na sunce, kako bi se formirao hlorofil. Pšenične klice se mogu čuvati u frižideru nekoliko dana, a držite ih zatvorene u tegli ili u plastičnoj posudi. Svakodnevno ispirajte klice hladnom vodom da ne bi došlo do stvaranja sluzi.

Osim u svežem obliku, pšenične klice se u prodavnicama zdrave hrane mogu kupiti i u sušenom obliku. I one su takođe veoma zdrave. Pšenične klice se često konzumiraju na prazan želudac. Osim što se mogu jesti same, mogu se kombinovati i sa voćem, sa hlebom, a mogu se jednostavno ubaciti i u čorbu ili u jogurt. Zapravo, pšenične klice se mogu dodati bilo kom kuvanom ili sirovom jelu, a koriste se i za pravljenje hleba i drugih peciva. Ove klice se mogu koristiti i kao preliv za sladolede, voćne pite ili pahuljice. Važno je da se dobro sažvaću da bi mogle da se svare. Takođe, pšenične klice se mogu naći i u tečnom obliku.

Musli od pšeničnih klica. Možete veoma jednostavno napraviti ukusni musli od pšeničnih klica. Za to će vam biti potrebne 2 supene kašike pšeničnih klica, 1 rendana šargarepa, 1 supena kašika rendanog rena, 1 supena kašika meda i jogurt. Izmiksajte sve sastojke i vaš musli je gotov. Ovo može biti zdrav lagani doručak.

Sponzorisano:

Loading...