Reumatska groznica – simptomi i lečenje

Reumatska groznica je hronična bolest, koja se ubraja u grupu zapaljenskog reumatizma. Organi koji su najčešće pogođeni ovim oboljenjem su zglobovi i srce, ali može biti zahvaćeno i vezivno tkivo u drugim delovima organizma.

Reumatska groznica se najčešće javlja nakon preležane akutne infekcije gornjih disajnih puteva uzrokovane streptokokom. Naime, posle preležane streptokokne infekcije u organizmu nastaje prava pometnja, jer se stvaraju antitela koja ne napadaju samo uzročnika infekcije, već i tkiva sopstvenog organizma, najčešće zglobove, srce, bubrege, kožu i nervni sistem, što dovodi do upale pomenutih organa. Ova bolest se veoma retko javlja kod dece mlađe od pet i osoba starijih od 18 godina.

Češća je kod muškaraca i kod osoba koje žive i rade u hladnim i vlažnim sredinama. Kod odraslih se često javlja u proleće i kasnu jesen, a ukoliko se pojavi nakon 25. godine života, tada je reč o recidivu, odnosno, ponovnoj manifestaciji bolesti koja je preležana u detinjstvu.

Reumatska groznica - simptomi i lecenje

Simptomi reumatske groznice

U glavne simptome reumatske groznice spadaju visoka telesna temperatura, umor, malaksalost, ubrzan rad srca, znojenje, gubitak apetita, mršavljenje, povraćanje, glavobolja i krvarenje iz nosa.

Koji će simptomi dominirati zavisi od zahvaćenih organa, te u skladu s tim postoji nekoliko tipova reumatske groznice i simptoma karakterističnih za njih. Ako su zahvaćeni veliki zglobovi u telu, poput laktova, kolena i ramena, prisutni su crvenilo, otok, bol i ograničena pokretljivost pomenutih delova tela. Budući da se promene javljaju prvo na jednom zglobu, a potom se kreću ka drugom, ova bolest se naziva i migrirajući poliartritis. Ako je reumatska groznica zahvatila miokard ili endokard, u tom slučaju dominantni simptomi su kašalj, malaksalost, znojenje, bol u grudima, gušenje i umor.

Takođe su prisutni i ubrzan rad srca, otok lica i nabrekle vene na vratu. Ukoliko je usled ove bolesti došlo do zapaljenja mozga, javljaju se nekoordinisani pokreti i otežan govor. Ovaj tip reumatske groznice najčešće pogađa devojčice od 5. do 15. godine.

Najteži vid reumatske groznice su potkožni reumatski čvorići, koji se javljaju na zglobovima laktova i kolena, na potiljku i lopaticama. Ovi čvorići, koji su bezbolni i čvrsti, znak su ozbiljnog zdravstvenog problema.

U nastavku ovog teksta ćemo saznati na koje sve načine možemo lečiti reumatsku groznicu.

Lečenje reumatske groznice

Postoje tri cilja lečenja reumatske groznice:

– lečenje streptokokne infekcije i sprečavanje njenog ponovnog javljanja,

– smirivanje upale, posebno upale zglobova i srca,

– ograničenje fizičke aktivnosti kako se stanje u upaljenim tkivima i organima ne bi pogoršalo.

Kod streptokokne upale grla uvodi se antibiotska terapija. Kod upale zglobova koriste se protivupalni lekovi u visokim dozama, kako bi se smanjio intenzitet upale i bolova. Ukoliko je došlo do upale srca, uvode se kortikosteroidi. Kako upaljeni zglobovi ili srce ne bi bili dodatno opterećeni, neophodno je mirovanje.

Kada su u pitanju deca koja su preležala reumatsku groznicu, jednom mesečno im treba davati dugodelujući penicilin u obliku injekcije, kako bi se sprečio eventualni povratak bolesti. Ova sekundarna zaštita se primenjuje u narednih pet godina ili do 18. godine života, a ako je bio zahvaćen srčani mišić, primenjuje se do 40. godine života.

Pored nabrojanih konvencionalnih metoda lečenja, reumatska groznica se može lečiti i prirodnim putem.

Čajna mešavina za lečenje reumatske groznice. Pomešajte 40 g stabljike preslice i isto toliko listova i cvetova hajdučke trave, ivanjskog cveća, vodopije i smrekovih bobica, po 30 g listova vinove loze, listova i cvetova miloduha, stabljike vreska, listova lokvanja, cvetnih vrhova potočnjaka i listova kadulje i po 20 g šipka, stabljika ive, listova i kore hrasta i prečice. Uzmite 10 g ove mešavine i spustite u 1l ključale vode. Poklopite i kuvajte 1 minut i ostavite da se ohladi. Zatim procedite i pijte po 1 dl pre i posle jela. Takođe se preporučuje da posle konzumiranja ovog čaja odmah uzmete kašiku hladno ceđenog maslinovog ulja pre jela, a posle jela da uzmete i kašiku mešavine meda i limunovog soka.

Sok od limuna i đumbira. Sok od limuna i đumbira takođe uspešno leči reumatsku groznicu. Potrebni sastojci su jedan svež koren đumbira, 1,5 kg limuna, 1 kg šećera i 2 l vode. Oljuštite i iseckajte koren đumbira, zatim dodajte šećer i prelijte vodom. Mešajte dok ne provri. Ostavite da odstoji oko 12 sati, a zatim iscedite limun i promešajte. Dobićete 3-4 l ovog soka. Sipajte sok u plastične flaše i držite u frižideru. Pre konzumiranja razblažite ga vodom.

Mešavina od biljnog ulja, rendane šargarepe i listova lozovače. Ovu mešavinu možete koristiti za obloge, koje je potrebno menjati svako veče. Koristi se 12 dana za lečenje reumatske groznice.

Kod reumatske groznice se takođe mora korigovati ishrana kako bi se ojačao imunitet. Potrebno je izbaciti iz ishrane namirnice koje podstiču upalne procese, poput mesa, jaja i mlečnih proizvoda. Takođe treba ograničiti unos belog brašna, šećera i industrijski prerađenih namirnica. Treba konzumirati što više voća, povrća, semenki lana i bundeve, sveže ceđenih sokova i biljnih čajeva.

Sponzorisano:

Loading...