Rotkvice – savršene za vaše zdravlje

Rotkvice su deo porodice Brassicaceae i spadaju u jestivo korenasto povrće. Danas se mogu naći u kuhinjama mnogih zemalja širom sveta.

Rotkvice variraju u zavisnosti od perioda uzgoja, boje i veličine i mogu se podeliti na četiri glavne kategorije. To su prolećne, letnje, jesenje i zimske rotkvice, a podele su određene prema boji, veličini i obliku. Uprkos tome, ukus rotkvice je mnogo bogatiji i drugačiji od ostalog sličnog povrća.

Male količine zasićenih masti i holesterola su uzrokovane visokim sadržajem vode u rotkvicama (oko 90%), a pored toga one sadrže i širok spektar esencijalnih vitamina i minerala.

Rotkvice takođe imaju antigljivična i antibakterijska svojstva. Neki od najvažnijih minerala i hranljivih materija u rotkvicama uključuju kalijum, vitamin C, folnu kiselinu, vlakna, mangan, bakar, magnezijum, kalcijum, vitamin B6, riboflavin i natrijum.

Zdravstvene koristi rotkvica:

1. Žutica

Rotkvice mogu dosta da pomognu u lečenju žutice zato što predstavljaju moćno detoksifikaciono sredstvo što ih čini odličnim za stomak i jetru jer eliminišu otpad i toksine. Takođe, rotkvice uklanjaju bilirubin i održavaju proizvodnju ovog jedinjenja pod kontrolom, što ih opet čini odličnim lekom za žuticu. Mogu čak i da povećaju zalihe kiseonika u krvi i istovremeno pomažu da se smanji uništenje crvenih krvnih zrnaca uzrokovano žuticom.

2. Hemoroidi

Jedan od glavnih uzroka hemoroida je zatvor, a zbog svog statusa kao krmnog bilja koje je sačinjeno od nesvarljivih ugljenih hidrata, rotkvice mogu da pomognu u borbi protiv ovog problema. Rotkvice mogu takođe da pomognu kod zadržavanja vode u telu i kod varenja. Pošto su dobro detoksifikaciono sredstvo, rotkvice mogu da pomognu i u brzom smanjenju simptoma hemoroida. Konzumiranje soka od rotkvica će smanjiti čak i više simptoma tako što će delovati umirujuće na ekskretorni i digestivni sistem.

3. Urinarni poremećaji

Pošto su rotkvice diuretik po prirodi, one će povećati proizvodnju urina. One su takođe odličan način da se izleči osećaj peckanja tokom mokrenja kao i upala. Pored toga, rotkvice pomažu da se očiste bubrezi i da se spreče infekcije i na taj način one pomažu u lečenju mnogih urinarnih problema koji mogu da se pogoršaju zbog viška toksina.

4. Mršavljenje

Pošto su rotkvice punog ukusa, one su odličan način da se zadovolji glad i da se održi nizak kalorijski unos. Zahvaljujući velikim količinama krmnog bilja, vode i malim količinama svarljivih ugljenih hidrata, one su odlična dijetetska opcija. Pošto sadrže veliku količinu vlakana, a nizak glikemijski indeks, rotkvice mogu da poboljšaju regularnost u crevima, tako što doprinose ubrzanju metabolizma i mršavljenju.

5. Rak

Zbog visokog sadržaja vitamina C, antocijanina i folne kiseline, kao i zbog svojih detoksifikacionih sposobnosti, rotkvice su povezane sa lečenjem raznih kancera, kao što su usni kancer, stomačni kancer, kancer creva, bubrega i debelog creva. One takođe sadrže veliku količinu antioksidanata i izotiocijanita koji menjaju genetske puteve kancerogenih ćelija, uzrokujući njihovu smrt i nemogućnost razmnožavanja.

zdravstvene prednosti rotkvica

6. Leukodermija (vitiligo)

Rotkvice mogu biti korisne u lečenju leukodermije zahvaljujući svojim antikancerogenim svojstvima i detoksifikacionim sposobnostima. Možete koristiti semenke u prahu potopljene u kravlji urin, sok od đumbira ili sirće i staviti to na oboleli deo kože ili možete jednostavno pojesti rotkvicu.

7. Problemi sa kožom

Mnoge hranljive materije koje se nalaze u rotkvicama, kao što su neki B vitamini, cink, fosfor i vitamin C mogu da doprinesu zdravlju kože. Pored toga, sadržaj vode pomaže da koža ostane hidrirana, a dezinfekciona svojstva mogu da otklone probleme kao što su ispucala koža, osip i suva koža. Kada se izgnječi, sirova rotkvica takođe može da posluži kao dobro sredstvo za čišćenje lica.

8. Ujedi insekata

Zahvaljujući svojim antipruritičkim svojstvima, rotkvice mogu da budu efikasne u lečenju uboda pčela i ujeda insekata. Sok od rotkvica takođe može umiriti obolele delove i umanjiti bol.

9. Groznica

Rotkvice su efikasne u snižavanju temperature tela kao i u ublažavanju upale uzrokovane groznicom.

10. Bolesti bubrega

Zbog svojih dezinfekcionih i diuretičkih svojstava, rotkvice su odlične za lečenje problema sa bubrezima. One će izbaciti iz tela sve toksine koji su se nagomilali u bubrezima, a smanjiće i njihovo nagomilavanje u krvi. Takođe, zaštitiće bubrege od infekcije.

11. Respiratorni poremećaji

Rotkvice mogu da smanje zagušenja u respiratornom sistemu, kao i iritacije uzrokovane alergijama, infekcijama ili prehladom. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina, kao i svojim dezinfekcionim svojstvima, rotkvice takođe pomažu u borbi protiv infekcija.

12. Jetra i žučna kesa

Rotkvice mogu da pomognu u regulisanju protoka i proizvodnje bilirubina i žuči, enzima i kiselina. One takođe sadrže enzime poput esteraze, amilaze, diastaze i mirosinaze i pomažu da se ukloni bilo kakav višak bilirubina iz krvotoka. Redovno konzumiranje rotkvica može takođe da spreči pojavu čireva i infekcija.

13. Ostale prednosti i upotreba

Rotkvice mogu takođe da služe i za regulisanje metabolizma, kao laksativ, osveživač daha i kao predjelo. Normalna konzumacija rotkvica može da poboljša cirkulaciju krvi i da pomogne u lečenju dispepsije, kamena u žuči, želudačnih problema, velikog kašlja, bolova u grlu, gojaznosti, mučnine, kiselosti i glavobolje.

Sponzorisano:

Loading...