Sadnja i uzgoj limuna

Limun je zimzelena dekorativna biljka koja raste od 3 do 6 m visine. Cvetovi limuna su bele boje i jakog mirisa, a listovi su svetlozeleni i jajolikog ili izduženog oblika.

Plodovi limuna su okrugli ili ovalni, žute boje i izuzetno su osvežavajući. Kora limuna je uglavnom glatka i nije jestiva. Unutrašnjost samog ploda limuna je izdeljena na 8-12 režnjeva sa semenkama. Ukus limuna je sočan i dosta kiseo.

Sadnja i uzgoj limuna

Agroekološki uslovi za uzgoj limuna

Temperatura. Kada su agroekološki uslovi za uzgoj limuna u pitanju, treba znati da ova voćka ne podnosi niske temperature i da u slučaju jakih mrazeva može doći do znatnih oštećenja. Zato je najbolje krošnju limuna prekriti zaštitnom folijom u toku zime. Kritična temperatura koja može oštetiti limun i dovesti do uginuća cele biljke je negde oko -5 stepeni Celzijusa.

Zemljište. Za uzgoj limuna uvek treba birati položaje koji su osunčani i koji su dobro zaštićeni od vetra. Zemljišta pogodna za uzgoj limuna su najčešće ilovasta i peskovito-ilovasta zemljišta.

Đubrenje. Limun, kao i ostale vrste agruma, treba đubriti jednom u toku nedelje, a najbolje je koristiti đubrivo za agrume. Žuti listovi su odlika biljaka koje nisu dobro uhranjene i koje ne dobijaju dovoljnu količinu đubriva. Limun koji dobro održavate i redovno snabdevate đubrivom i vodom ima sjajne zelene listove.

Voda. U septembru se prekida sa đubrenjem i limun se zaliva umereno. Zapravo, treba pustiti da se zemlja osuši između dva zalivanja, ali u toku letnjih meseci limun treba zalivati češće. Limun je voćka kojoj je potrebno dosta vode, naročito u toku vegetacionog razdoblja, od aprila do kraja septembra. Ukoliko ne dobija potrebnu vodu, lišće će početi da opada. Ipak, ne smete ni preterati sa količinom vode, jer to može loše delovati na sam koren biljke. Kako bi zemlja lakše upijala vodu često se preporučuje da dodate malo peska.

Orezivanje. Što se tiče održavanja nasada, veoma je važno i odstranjivati oštećene i predugačke grane limuna, kako bi se povećala rodnost ove voćke. Takođe, proređivanjem krošnje omogućava se prodor veće količine svetlosti koja je neophodna za kvalitetan uzgoj limuna. Ukoliko se grane ne odstranjuju drvo neće imati bujnost i neće dati velike prinose.

Kada zasadite seme limuna, odnosno kada je u pitanju mladi nasad, u toku prve 3-4 godine nema plodova. U odgovarajućim uslovima drvo limuna može da rodi dva puta u toku godine. Istraživanja su pokazala da jedno odraslo drvo limuna može godišnje da ima prinos od 600 do 800 plodova, ukoliko se obezbede adekvatni uslovi. U proleće se dobijaju najbolji plodovi, mada je na njihovo branje potrebno čekati oko dva meseca. Krajem leta drvo limuna ponovo daje prinos, tako da se plodovi limuna mogu brati tokom cele godine. Često se koristi princip kalemljenja, odnosno grane željene vrste se nakaleme na koren biljke koja se koristi kao osnova za kalemljenje.

Uzgoj limuna u saksiji

Kao i ostali agrumi, i limun se često uzgaja u saksiji kao ukrasna biljka. Ukoliko ste se odlučili da i sami uzgajate limun u svojoj kući, izaberite položaj sa južne strane gde ima dosta svetlosti. Saksija u toku leta mora biti na svežem vazduhu, a zimi je unesite u zatvorenu osvetljenu prostoriju, na primer u ograđenu terasu. Svetlost je obavezna jer ukoliko nema dovoljno svetlosti dešava se da listovi počnu da opadaju, a grane postaju ogolele. U tom slučaju grane se moraju skratiti kako bi iz njih izrasli mladi izdanci.

Limun u saksiji cveta cele godine i stvara plodove, pa njegovo stablo deluje dosta lepo i privlačno. Ono što je veoma važno pri uzgoju limuna u saksiji jeste da se redovno odstranjuju grane koje su predugačke i koje rastu prema unutrašnjosti, kako bi se oblikovala i proredila krošnja limuna. Krošnje se obično proređuju krajem svake zime neposredno pre početka vegetacionog perioda.

 

Sponzorisano:

Loading...