Sadnja i uzgoj smilja

Smilje, biljka koja je predstavljena kao izvor lepote i večne mladosti, veoma je lekovita vrsta koja raste pre svega u kamenitim i kršnim predelima sredozemnih zemalja i to u kasno proleće.

Međutim, ova biljka je sve traženija i kao kultura koja bi se sadila i na domaćim terenima, i to pre svega jer proizvodi od njenih delova (cvetova i listova) bivaju sve popularniji zbog svojih povoljnih učinaka, i to pre svega na zdravlje ljudi.

Reč smilje potiče od grčkih reči helios što znači sunce i chrysos što u prevodu znači zlato. Smatra se da je takav naziv ova biljka dobila upravo zbog boje svojih cvetova koji su zlatno-žuti, a pri tome su i veoma ugodnog mirisa. Kod nas su poznate dve sorte ove biljke i to Primorsko smilje (Helichrysum italicum) i Peščano smilje (Helichrysum arenarium).

Biljka raste u vidu grma i to najčešće na jugu Francuske, Španije, Italije, Korzike, u Grčkoj, Hercegovini i Dalmaciji. Ukoliko joj se obezbede adekvatni uslovi za razvoj, smilje može dostići i visinu do 60 cm i imati životni vek i do 8 godina.

Sadnja i uzgoj smilja

Setva smilja

Seme za setvu smilja moguće je dobiti direktno iz biljke i to tako što se najpre smilje ubere, izmrvi i proseje dva puta kroz sitno sito. Seme koje dobijete prosijavanjem spremno je za setvu. Svakako, seme možete kupiti i u obližnjoj poljoprivrednoj apoteci. Veoma je sitno, izduženo, crne boje.

Za sadnju se često koriste takozvani kontejneri (posude) od stiropora, koji se pune hranljivom zemljom, tj humusom i u koje se seme smilja utiskuje rukom, tj prstima. Posle setve se ne zaliva, već se čuva na tamnom i hladnom mestu dok seme ne proklija. Potom se kontejneri iznose na sunce, a najbolje je oformiti kakav plastenik gde bi ono dobijalo dovoljno sunca a bilo zaštićeno od kiše. Tek kada smo smilje izložili svetlosti i suncu, možemo ga zaliti i to nekom prskalicom sa ne preteranom količinom vode.

Sadnja se obavlja najbolje u avgustu mesecu, u hladne leje na dubinu od oko 30 cm. Po kvadratnom metru moguće je, ukoliko su uslovi povoljni, dobiti i do 400 sadnica. Presađivanje se vrši u jesen ili rano u proleće. Najbolje je da se sadi u redovima na razmaku oko 50 cm, a da na svaka dva reda ide razmak dovoljan da može proći kakva poljoprivredna mašina.

Uzgoj smilja

Za smilje je najvažnije da ima dovoljno sunca. Ova biljka ipak otporna je dugo i na niske temperature, a odlično će podneti i sušu.

Zemlju je svakako pre sadnje potrebno obraditi oranjem, zatim obezbediti joj adekvatnu prihranu đubrivom, a potrebno je i redovno okopavanje i borba protiv korova i to se uglavnom radi ručno. Smatra se da ovo Hercegovačko zlato raste onde gde druge biljke ne mogu opstati. Stoga zemlja obično mora biti bogata kacijumom, ne previše kisela i vlažna.

Koren smilja je drvenast i vretenastog oblika. Iz njega se svake godine razvija i po nekoliko desetina stabljika sa intenzivno žutim cvetovima. Smilje cveta od maja do septembra obrazujući cvati od sitnih svetića, koji svoju boju zadržavaju i nakon sušenja, zbog čega su i nazvani besmrtnim cvećem.

Berba smilja i prinos

Smilje se bere onda kada su njegovi cvetovi najintenzivnije žute boje. Berba se vrši zapravo tako što se odsecaju delovi biljke iznad prvih listova, a to je oko 15-20 cm biljke. Potom, smilje se odlaže u sušare gde se dalje vrši sušenje na temperaturi oko 45 ˚C, ili se odvaja za proces destilacije uz pomoć vodene pare i pripremu ulja u prva 24h. Za 1 kg ulja potrebno je oko 600 grama svežeg smilja.

Prinos cvetova smilja po hektaru zemlje ide i do 4 tone suvog cveta, a od toga je moguće dobiti i do 10 kg ulja od smilja. U prvoj godini sadnice daju do 150 grama prinosa, druge godine do 400 grama, a treće godine prinos je najveći i po sadnici se može dobiti i do 1 kg prinosa.

Upotreba smilja u medicini i kozmetologiji

Reč Immortelle kojom Francuzi opisuju smilje, velike kozmetičke kompanije iskoristile su u bukvalnom prevodu, te su počele da primenjuju smilje u okviru svojih mnogobrojnih preparata u sklopu anti-aging efekta.

Glavni sastojak bilo kakvog kozmetičkog proizvoda od smilja koje se može naći na tržištu jeste ulje od smilja. Najveći značaj takvih preparata napravljenih na bazi ovog ulja je taj što dovode do umanjenja vidljivosti bora, povećanja sinteze kolagena, i generalno do podmlađivanja kože i reparacije ožiljaka.

Kod upalnih stanja kože, ožiljaka, hematoma, ali i paradentoze i gingivitisa, kao i za čišćenje jetre, veliku ulogu ima i takozvana cvetna vodica ili hidrolat, koja takođe nastaje u procesu destilacije smilja.

Značaj smilja ogleda se i u širokoj upotrebi u medicini. Veoma povoljno deluje u terapiji želudačnih tegoba, kod prisustva kamena u žučnim putevima, ali i kod smanjenog apetita (za njegov podsticaj), kod problema sa disajnim putevima kakvi su kašalj i bronhitis, a deluje i antibakterijski.

Smilje snižava visok krvni pritisak, nivo holesterola u krvi, ima sedirajuće dejstvo na nervni sistem. Koristi se i za tretiranje proširenih vena, hematoma, kod krvnih sudova zahvaćenih trombozom, ali i kod kožnih bolesti kakve su atopijski dermatitis, psorijaza, razne opekotine kao i brojne vrste alergija.

Isplativost i recepti

Ono što je osnovni cilj bilo kakve proizvodnje jeste da se dobijeni proizvod isplati u što većoj meri, tj da se makar povrati ono što je uloženo i zaradi koliko je moguće više od toga. Smilje je biljka koja se definitivno isplatila svim uzgajivačima koji poseduju plantaže ove biljke. Veliki uzgajivači poseduju čak i sopstvene destilerije, te tako sami proizvode ulja i druge preparate, prodaju ih ili izvoze.

Ukoliko ste negde naišli na kakav grm smilja i ubrali ga, evo par saveta kako pametno i da ga iskoristite.

Za bolje varenje možete pomešati dve kašičice suvih cvetova smilja i preliti sa dva decilitra ključale vode. To ostavite da odstoji oko 15 minuta, procedite i pijte u vidu čaja.

Pored toga što će vam pomoći u regulaciji varenja, ovaj napitak možete uzimati i kod bronhitisa ili kašlja kakve druge prirode, za jačanje celog organizma, za regulaciju krvnog pritiska i nivoa holesterola u organizmu.

Za zaustavljanje manjih krvarenja, zarastanje ožiljaka, kod postojanja hematoma, idealna pomoć će vam biti upotreba eteričnog ulja koje nanosite 3-4 puta na dan u vidu nekoliko kapi na ozleđeno mesto.

Sponzorisano:

Loading...