Šampon protiv peruti – najbolji šamponi za perut

Ukoliko ste dospeli do ovog teksta, verovatno je da ste se susreli sa jednim dosadnim problem koji se naziva – perut.

Iako deluje kao bezazlen problem, perut ume da bude jako iritantan. Osim što loše izgleda, te opada po garderobi i kosa izgleda neuredno, perut može zaista jako da smeta, svrbi i stvara osećaj neprijatnosti na koži glave.

Perut i jeste problem koji bi trebalo da rešite što je pre moguće. On je takodje jasan pokazatelj da sa vašom kožom nešto nije u redu, a koža može biti povezana sa nekim dubljim zdravstvenim problemom.

Naime, naš organizam je povezan, te kada jedan organ ispašta to i drugi osećaju. Posmatrajući samo vašu kožu, možete zaključiti šta sa organizmom iznutra nije u redu.

Perut može nastati iz dosta razloga, a u tekstu dalje saznajte koji su to razlozi, te kako da uspešno rešite problem, dugoročno. Otkrićemo vam male tajne kako da uz pomoć prirodnih šampona održavate vašu kožu glave zdravom.

Kako nastaje perut?

Sve ćelije našeg organizma vremenom odumiru, te ih on odbacuje i zamenjuje novim, svežim ćelijama. Na površini naše kože takodje se nalaze ćelije, kojih se mi rešavamo tokom tuširanja, pilingom ili trljanjem.

Do pojave peruti dolazi onda kada se nove ćelije stvaraju pre nego što su stare odumrle, te tako dolazi do poremećaja.

Mrtve ćelije se tom prilikom skupljaju na površini kože, te doprinose sivom i umornom izgledu. Rezultat svega toga jesu upravo bele ljuspe, poznate kao perut, koje se vidljive na površini kože. Perut često može da bude praćen osećajem zatezanja kože i svrabom.

Uzroci nastanka peruti

Suva koža – jedan od čestih uzročnika nastanka peruti jeste upravo suva koža glave. Ljuspe koje nastaju prilikom suve kože glave nešto su drugačije od onih koje su nastale drugim oboljenjima, pa tako one nisu masne i sitne su. Kada je koža glave suva, obično se dešava da je koža suva i na drugim delovima tela – rukama, nogama, licu. Suva koža se posebno izražava na petama i laktovima.

Suvoj koži najmanje pogoduje hladnoća, jer je dodatno isušuje, te je tako bitno da tokom zime vodite najviše računa o higijeni i pravilnom pranju kože glave, odnosno kose.

Seborični dermatitis – možete ga prepoznati po izraženom crvenilu, kao i izuzetno masnoj koži. Obično je koža usled pojave seboričnog dermatitisa prekrivena krupnim belim ljuspicama, odnosno perutom. Uporan je, te je potrebna redovna i pravilna nega kože glave kako bi se uspšeno otklonio.

Osim na koži glave, seborični dermatitis se može javiti i na obrvama, iza ušiju, nosu, grudima ili ispod pazuha. Ako primetite krupne ljuspice na tim delovima tela, jasno je o čemu se radi.

Kontaktni dermatitis – takodje se ogleda u krupnim ljuspicama koje su praćene svrabom i crvenilom. Nastaje najčešće zbog iritacije kože glave usled jakih farbi za kosu, ili preparata koji joj ne pogoduju, poput raznih šampona i regeneratora. Prekomerna upotreba šampona, odnosno često pranje kose i tretiranje preparata na bazi hemije, mogu vremenom izazvati kontaktni dermatitis.

Nepravilna nega – upravo o tome i jeste reč kod kontaknog dermatitisa, kada preteramo sa negom, ni to nije dobro jer tako ubijamo dobre bakterije koje su tu sa namerom, da nas štite od onih loših. Ponekada, u nameri da budemo što čistiji, skinemo i one slojeve kože koji nas štite od spoljašnih uticaja, te tako poremetimo pH vrednost.

Sa druge strane, ukoliko slabo vodimo računa, kosa nam je često prljava i tako u ćelije kože glave ulazi prljavština, koja iz začepljuje i takodje remeti pH vrednost. Češljanje kose je veoma bitno, jer na taj način podstičete cirkulaciju kože glave, a ne samo puko raščešljavanje kose.

Gljivična infekcija – na našoj koži glave žive i gljivice, one dobre, koje nas štite od spoljašnih uticaja. Onda kada se naruši pH vrednost kože glave, gljivice mogu da se razmnože i tako nastaje problem. Gljivica poznata pod nazivom Malassezia sp. se hrani masnoćom koju naše folikule dlaka luče. Tako dolazi do iritacije i ubrzanog stvaranja ćelija, te nastaje perut.

Ostalo – na nastanak peruti može uticati nezdrav način života, odnosno nepravilna ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti i stres, pre svega. Stres je uzrok broj jedan za nastanak mnogih bolesti, pa tako i peruti. Kada je naš organizam konstantno pod stresom, menjaju se procesi te tako nastaju bolesti.

Perut može biti simptom nekih bolesti, poput ekcema i psorijaze, a može biti u vezi sa kardiovaskularnim oboljenjima, kao i sa slabim imunim sistemom.

Kako ukloniti perut?

Da biste otklonili perut, najpre morate da znate koji je uzrok njegovog nastanka. Dakle, bitno je da odete do dermatologa, koji će vam nakon pregleda reći u čemu leži problem. Perut možete trenutno ukloniti, medjutim, ako je problem dublji, perut će se iznova i iznova javljati.

Dakle, uvek je najbitnije da uklonite uzrok nastanka peruti – fokus na uzrok, a ne na simptom.

U zavisnosti od toga koji je vaš ključni problem, perut ćete morati drugačije da tretirate. Možda će biti dovoljno da par puta operete kosu nekim prirodnim šamponom, a možda će biti potrebno korišćenje nekih preparata.

Najbolji šampon za perut

Opet, prema tome koji je opis vašeg stanja, odabraćete drugi šampon. Zbog toga je važno da se posavetujete sa dermatologom i odredite tačan problem, te ga uspšeno i lako rešite.

Svaki dobar šampon trebalo bi da sadrži:

Salicilnu kiselinu (ona pomaže da mrtve ćelije omeknu, što omogućava njihovo lakše otklanjaje sa kože glave. Isto tako, ona može previše da isuši kožu glave što nikako nije poželjno, te tako nemojte često koristiti šampon koji je sadrži, već povremeno odnosno onoliko koliko je zaista potrebno.)

Cink-pirition (najviše deluje na gljivicu, te tako ukoliko je ona uzrok pojave peruti birajte isključivo šampone sa ovim sastojkom. Zaključujemo da ima fungistatičko dejstvo.)

Ketokonazol (takodje izuzetno bitan sastojak ukoliko je perut nastao kao posledica gljivične infekcije. Ima veoma snažno dejstvo i dubinski otklanja sve štetne stvari koje remete pH vrednost kože glave.)

Katran (on deluje antiseptički, normalizuje rad lojnih žlezda te jača vlasi. Pogoduje masnoj koži jer vraća pH vrednost kože glave u normalu.)

Selen-sulfid (zadužen je za regulaciju proizvodnje novih ćelija, te je jedan od najvažnijih sastojaka kada su šamponi protiv peruti u pitanju. Takodje deluje i kao antimikotik, odnosno bori se protiv gljivica.)

Biosulfur-fulid (takodje važan sastojak jer ima snažno antiseptičko i antiupalno dejstvo.)

Koji god šampon da odaberete, a birajte prema sastojcima koji se u njemu nalaze, primenjujte prema uputstvu. Pojedine šampone ne smete koristiti više od dva puta nedeljno, a preporučuje se pranje kose svaki drugi dan.

Potrebno je da kožu glave nežno masirate i trljajte dugo, tako da bi sastojci mogli da prodru u kožu glave i na što efikasniji način otklonili ono što stvara perut.

Možda ćete se razočarati u neke preparate i šampone, ali najpre proverite da li je baš taj šampon pogodan za vašu kožu glave. Ne odustajte brzo, to je takodje veoma važno – upornost, posebno kada je gljivična infekcija u pitanju, kao i seborični dermatitis.

Regulišite navike u svom životu, potrudite se da vodite što kvalitetniji život, te će tako i sitni i krupni problemi biti lako rešivi.

Prirodni šamponi protiv peruti

Ukoliko rešenje niste našli u kupovnim šamponima, kao ni ostalim preparatima, onda je vreme da pomoć potražite u prirodi. Zapravo, tu je pomoć zagarantovana, pa bi možda trebalo odatle prvo i krenuti. Trudite se da koristite prirodne preparate, odnosno sastojke, koji će samo pozitivno uticati na kožu vaše glave.

Pojedini šamponi mogu biti zaista dobri, ali, kod osoba koje imaju osetljivu kožu glave mogu se javiti i iritacije. Nekada se dogodi da rešite problem sa peruti, ali se pojavi neki drugi, upravo zbog izlaganja kože glave tim sastojcima.

Kada je priroda u pitanju, retko šta ima neki kontra-efekat, te ovi sastojci deluju blagotvorno kako god. Možda vam neće samo oni biti dovoljni da se rešite peruti, ali će svakako pomoći da održavate higijenu glave. Kada se jednom rešite peruti, a nakon toga redovno vodite računa o svojoj higijeni, perut će se retko javiti, a verovatno je da će biti iskorenjen.

To je ono što želite, zar ne?

Jabukovo sirće

Jedan od zaista veoma efikasnih načina da se rešite peruti prirodnim putem, jeste da iskoristite jabukovo sirće. Ono vraća normalan nivo pH vrednosti kože glave, te tako dovodi u balans sve ono što stvara perut. Suzbija gljivice, bakterije i ostale zloće koje žele da naruše izgled i zdravlje naše kože.

Dubinski deluje, te tako ostavlja kožu glave čistom duže vreme – a dugoročna upotreba svakako ostavlja odličan utisak.

…Pomešajte 2 kašike jabukovog sirćeta sa 2 kašike vode, promešajte, pa po mogućstvu dodajte još 10ak kapi nekog eteričnog ulja. Mešavinu nanesite na kožu glave, pa dobro utrljajte laganim pokretima. Time ćete podstaći i bolju cirkulaciju glave.

Masirajte tako par minuta, potom isperite toplom vodom. Tretman jabukovim sirćetom ponavljajte do 3 puta nedeljno.

Maslinovo i kokosovo ulje

Dva definitivno najbolja prirodna ulja, koja su pogodna za čitav naš oragnizam. Kako za konzumiranje, tako i za negu našeg tela.

Dubinski hidriraju i hrane kožu, tako da ona bude blistava i zdrava. Uspešno će otkloniti perut upravo jer dubinski hrane kožu glave, te je na taj način dovode u balans.

…Potrebno je da par kašika ulja, bilo maslinovog ili kokosovog, a može i mešavina, nanesite na vašu kožu glave. Prethodno možete blago zagrejati ulja za još bolji efekat. Laganim pokretima masirajte, a ulja možete razmazati i po celoj kosi. Ostavite da deluje oko 20minuta, a možete čak i preko noći za još bolji efekat. Kasnije samo isperite kao i obično kosu, i to je to.

Odmah ćete osetiti sjaj i mekoću, kao i čistoću na koži glave.

Soda bikarbona

Soda pospešuje proizvodnju prirodnih ulja kože glave, koje je štite i sprečavaju nastanak gljivica i bakterija. Ako su gljivice već tu, onda ćete uz pomoć sode lako da ih se rešite. Normalizuje pH vrednost, te se tako njena priprema preporučuje.

…Sve što je potrebno da uradite, jeste da 1 kašičicu sode pomešate sa 1 čašom vode, te tim rastvorom operete kosu. Utrljajte lepo u koren glave, i trljajte par minuta kako bi soda detaljno očistila sve nesavršenosti.

Aloe vera

Možda ste do sada već čuli kako je aloe vera jedan od najboljih prirodnih preparata za negu, a kada je reč o koži glave, te peruti, ona je verovatno najefikasnija.

Ima antibakterijska i antigljivična svojstva, te tako dubinski čisti i neguje kožu glave. Već nakon prve upotrebe primetićete ogromne razlike, dok ćete redovnom upotrebom kožu glave uvek održati zdravom.

…Sveži sok ili gel od aloa vere utrljajte u koren glave, a možete utrljati i po celoj kosi. Ostavite da deluje tako koliko god možete, čak i preko noći, a najmanje 20 minuta. Operite potom kosu i odmah ćete primetiti drastčnu razliku. Perut će biti ili potpuno uklonjen, ili znatno manje vidljiv.

Sponzorisano:

Loading...