Začinsko bilje – sadnja i uzgoj u stanu

Sve je popularnije držanje začina na terasama i gajenje u kućnim uslovima. Začinsko bilje je najčešće jednogodišnje, može se gajiti tokom većeg dela godine, osim zimi. Prednost u odnosu na kupovno bilje je što se po potrebi može brati sveže, pa koristiti za pripremanje ukusnih jela. Gajenje začinskog bilja nije komplikovano. Za sadnju i uzgoj u saksiji za sve sve začine važi ista priprema, dakle, potrebno su humus, saksije, zemlja i sadnice biljaka.

Na ovaj način, mogu se gajiti raznorazne aromatične biljke, a najčešće vidimo bosiljak, pitomu nanu, peršun, vlašac, žalfiju, ruzmarin, majčinu dušicu, matičnjak, lavandu, čubar, majoran, origano, rukolu, kopar i  mirođiju.

Bosiljak 

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je zeljasta jednogodišnja biljka, poreklom iz Italije. Bosiljak se neretko gaji u kućnim uslovima, u žardinjerama i u saksijama, ali i na velikim plantažama. Koristi se u kuhinji, kao začin, koji se dodaje prilikom pripreme razvnorsnih jela sa mesom, ribom, sirevima, pastama, kao dodatak marinadama, sosevima, ali i za čuveni pesto đenoveze sos.

Začinsko bilje - sadnja i uzgoj u stanu

Može se koristiti svež ili sušen. Listovi bosiljka su aromatični. Koristi se i u narodnoj medicini, za migrenu, glavobolju, umirivanje probave, grčeve, kao antiseptik, upalu bubrega, astmu i mnoge želudačne probleme. Nemojte ga zalivati tako da dobije previše vode, jer bosiljak nije biljka kojoj je potrebna prenatopljenost. Možete mu dodati malo vode u tanjirić ispod saksije i na taj način rešiti zalivanje.

Nana 

Nana (lat. Mentha piperita) je veoma osvežavajući začin, i dodaje se jelima na bazi mesa ili povrća, ali još češće se upotrebljava za pripremu osvežavajućih sokova i koktela. Najaromatičnije su mlađe biljke, odnosno njihovi listići, i to pred cvetanje. Nana pogoduje probavi, osvežavanju vazduha, osvežavanju celokupnog organizma.

Poželjno bi bilo da je zemlja u kojoj se sadi nana bogata humusom. Nana ne voli direktnu izloženost sunčevim zracima, a potrebno ju je dosta zalivati. Čaj od mente je dobro sredstvo protiv želudačnih i crevnih bolesti, a pogodan je i za probleme sa žuči. Pijenje nane se savetuje kod prehlada i gripa.

Majčina dušica

Majčina dušica (lat. Thymus serpyllum) je biljka od koje možemo koristiti i list i cvet. Deluje protiv bakterija, koristi se kod infekcija disajnih organa, kao i kod probavnih i želudačnih problema. Uz jela se koristi onda kada su ona jača, poput divljači ili drugih pikantnih jela. Majčinu dušicu treba približiti izvoru svetlosti, ali nemojte se začuditi ukoliko uspe i u senci. Majčinu dušica cveta na leto, a prilikom cvetanja treba je orezati, jer se tako biljka bočno širi. Ne zahteva previše vode i zalivanja.

Origano 

Origano (lat. Origanum vulgare) je sastojak raznih testenina, pica i salata. Prilikom uzgajanja, treba ga postaviti na izvor sunčeve svetlosti i periodično ga zalivati. Biljka se koristi u ishrani onda kada naraste oko deset centimetara, a upotrebljavaju se samo listovi. U medicini se konzumira pri probavnim poteškoćama, kao i kod problema sa nekim unutrašnjim organima, jer sadrži flavonoid i fenolne kiseline. Pogodno je da je koriste pacijenti koji imaju probleme sa  astmom, bronhitisom i učestalim kašljem. 

Vlašac

Vlašac se veoma jednostavno uzgaja u kućnim uslovima. Vlašac treba da bude blizu prozora, ali ne i na direktnoj sunčevoj svetlosti. Tek kada poraste na visinu od oko dvadesetak centimetara može se koristiti za jelo. Vlašac je odličan dodatak salatama, a zapravo je jedna vrsta luka. 

Peršun

Peršun je omiljena dekorativna biljka, a ima i aromu koja se uklapa sa mnogim jelima. Peršun u saksiji voli da prima puno sunčevih zraka, a saksiju treba na tri dana okretati, kako se biljka ne bi nagnula ka suncu. Treba ga umereno zalivati. Peršun je dodatak supama, mesu, ribi, salatama i drugim jelima. 

Uzgoj začinskih biljaka na terasi, korak po korak 

Biljke treba držati ili na terasi ili na prozoru (osim nane), svakako tako da dobro primaju sunčeve zrake, a podalje od promaje i od vetra. Bilo bi poželjno da prime oko 5 sati dnevno sunčeve svetlosti, ali, ukoliko ne možete priuštiti biljci dovoljno svetlosti, možete se poslužiti i fluoroscentnim lampama, koje treba da budu iznad biljke 50 cm, a tada je potrebno da 10 sati dnevno traje osvetljenje. Male začinske biljke su osetljive na niske temperature, pa ih nikako ne zalivajte hladnom vodom.

Kada kupite biljku, presadite je u duplo veću saksiju. Dok ga presađujete, vodite računa o busenu, i presadite je zajedno sa zemljom. Dno saksije treba da ima rupicu ili više njih kako bi voda od zalivanja mogla da otekne. Ne morate ga saditi samo u saksiji, možete i u plastičnoj činiji, tegli ili metalnoj kutiji, ali obavezno izbušite rupu za drenažu vode. Ako gnojite biljke, činite to samo organskim đubrivom. Možete i preskočiti ovaj korak. Kupite zemlju koja je univerzalni supstrat, po mogućstvu pH neutralnu. Ukoliko koristite humus, bilo bi poželjno da ga izmešate sa zemljom iz bašte ili sa peskom. Biljke ovog tipa se najčešće sade u martu ili u aprilu, a konzumiraju se čim procvetaju ili dostignu određenu visinu, od maja do kraja jeseni.

Ove biljke su uglavnom jednogodišnje, što znači da neće preživeti zimsko godišnje doba, ali ih svakako možete osušiti, staviti u teglicu koja se može hermetički zatvoriti, te vaš gajeni začin koristiti i u periodu kada ga nema svežeg. Ukoliko želite da imate svež začin i u toku zime, naseckajte listove, veoma sitno, pa raspodelite u posudu za led, prelijte vodom i stavite u zamrzivač. Sve arome i sva eterična ulja biljaka začina će se na ovaj način sačuvati. U jelo dodajte jednu kockicu ovakvog leda, i on će se sam otopiti tokom pripremanja jela. Ukoliko ste se odlučili da biljke uzgojite iz semena, pažljivo pratite sva uputstva koje je proizvođač naveo na ambalaži.

Nega začinskih biljaka 

S vremena na vreme ga kratite (orezujte) kako bi brže nicali novi izdanci i listovi. listiće Posledica loše negovane biljke jeste žuto lišće i uvenulost biljke. Ukoliko biljka dobije uvenuo izgled, trebalo bi napraviti balon oko saksije, od plastične kese.

Takođe, ukoliko biljku sadite dok je u semenu, prve dve nedelje držite saksiju prekrivenu folijom, providnom, da biste na taj način postigli adekvatnu temperaturu za klijanje semena. Kada niknu prve biljčice, skinite foliju.

Sponzorisano:

Loading...