Šećerna bolest (dijabetes) – prvi simptomi i lečenje

Šećerna bolest ili dijabetes je hronični neizlečivi poremećaj metabolizma, čija je dominantna karakteristika trajno povećan nivo glukoze u krvi.

Ova bolest nastaje usled prestanka ili nedovoljnog lučenja insulina, hormona koji stvara pankreas. U takvim okolnostima, metabolizam belančevina, masti i ugljenih hidrata je narušen. Iako je odavno poznata bolest, dijabetes se može smatrati bolešću savremenog doba, budući da je najčešći uzrok njenog nastanka moderan način života, koji podrazumeva stres, nepravilnu ishranu i nedostatak fizičke aktivnosti, što sve dovodi do pojave gojaznosti.

Koji su uzroci pojave dijabetesa?

Jedan od uzroka dijabetesa je nasledni faktor. Ova bolest se direktno prenosi na decu, ali, budući da ispoljavanje bolesti zavisi od mnogih drugih faktora, neće svi potomci oboleti. Takođe, dijabetičari nemaju uvek ovu bolest u porodičnoj istoriji.

sećerna bolest dijabetes - prvi simptomi i lecenje

Zatim, kao jedan od uzroka navode se i druge bolesti i stanja. U tom slučaju, dijabetes je sekundarni oblik bolesti. Ovde je najčešće reč o hroničnim poremećajima, poput alkoholizma i oboljenja gušterače i raznim endokrinim poremećajima, kao što su poremećaji u radu nadbubrežne žlezde, hipofize ili štitne žlezde. U ovim slučajevima uzroci pojave dijabetesa isti su kao oni koji su doveli do osnovne bolesti.

U rizične faktore se ubrajaju i preterano konzumiranje slatkiša, prekomerno unošenje hrane, gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti, prelazni periodi kod muškaraca i žena (andropauza i menopauza), sklonost ka infekcijama i stres.

Razvoj dijabetesa mogu isprovocirati i pojedini lekovi, kao na primer, antireumatici, lekovi protiv hroničnih oboljenja disajnih puteva i nekih bubrežnih i kožnih bolesti, diuretici i antihipertenzivi.

Glukoza u krvi i insulin

Ljudsko telo crpi energiju prevashodno iz ugljenih hidrata iz hrane, a rezultat razgradnje većine namirnica je prosti šećer, odnosno, glukoza. Glukoza se prenosi putem krvi kako bi se ćelije snabdele potrebnom energijom. Ukoliko se insulin ne luči ili se luči u nedovoljnim količinama, glukoza ne može dopreti do ćelija. U ovakvoj situaciji, ovo jedinjenje se zadržava u krvi i ako konstantno prelazi vrednost od 7 mmol u krvi, reč je o dijabetesu.

Dijabetes se javlja u starijem životnom dobu najčešće usled degenerativnih i sklerotičnih promena u organizmu, koje zahvataju i pankreas, dok se kod mladih osoba može pojaviti usled izvesnih naslednih poremećaja ili oštećenja pankreasa.

Koji su najčešći simptomi dijabetesa?

Neki od tipičnih simptoma dijabetesa uključuju jaku i konstantnu žeđ, učestalo mokrenje, neobjašnjiv gubitak težine, povećanu potrebu za hranom i čest osećaj gladi, slabu cirkulaciju, svrab po koži, suvu kožu, sporije zarastanje rana po telu, česte infekcije (npr. kandida i vaginalne infekcije), zamagljen vid, malaksalost, umor, trnjenje ruku i nogu i sl.

Budući da simptomi šećerne bolesti ponekad mogu biti nejasni, preporučuje se povremena kontrola šećera u krvi. Ukoliko imate neke od navedenih simptoma, obavezno se obratite lekaru.

Koji tipovi dijabetesa postoje?

Postoji nekoliko tipova dijabetesa: dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2 i trudnički dijabetes.

Dijabetes tipa 1 je najteži oblik ove bolesti. Nastaje kada ćelije pankreasa (beta ćelije) stvaraju vrlo malu količinu insulina ili ga uopšte ne stvaraju. Ovaj tip dijabetesa se može javiti u svim životnim dobima, ali se najčešće sreće kod dece i omladine. Lečenje uključuje terapiju insulinom, koja se uvodi prvog dana nakon što se bolest otkrije, zatim dijetu i fizičku aktivnost.

Dijabetes tipa 2 je najčešći oblik dijabetesa u našoj zemlji i u svetu. Pankreas osoba obolelih od dijabetesa tipa 2 proizvodi veoma malu količinu insulina ili je organizam postao rezistentan na ovaj hormon. Ovaj tip dijabetesa se najčešće javlja kod osoba starijih od 40 godina, koje su gojazne. Savremeni način života je glavni krivac za razvoj ove bolesti. Terapija dijabetesa tipa 2 podrazumeva poseban režim ishrane, primenu oralnih anti-dijabetika i umerenu i redovnu fizičku aktivnost. Ukoliko lečenje ne daje željene rezultate, uvodi se insuin i ponekad oralni anti-dijabetici.

Trudnički dijabetes je oblik šećerne bolesti, čiji su uzroci promene u hormonskoj ravnoteži u telu žene, koje mogu dovesti do poremećaja u lučenju insulina, što rezultira povećanim vrednostima glukoze u krvi. Trudnice starije od 25 godina, koje su bile gojazne i pre trudnoće, imaju povećan rizik od razvoja trudničkog dijabetesa, naročito one koje imaju i genetske predispozicije za nastanak ove bolesti. Često se nivo glukoze stabilizuje nakon porođaja, ali žene koje su bolovale od dijabetesa tokom trudnoće podložnije su nastanku šećerne bolesti tipa 2.

Ukoliko se ne leči, mogu nastupiti razne teške komplikacije poput hiperglikemijske kome, očnih oboljenja (glaukom, katarakta, dijabetesna retinopatija), kardiovaskularnih oboljenja (hipertenzija, koronarna bolest srca, degenerativne promene na krvnim sudovima), dijabetesnog stopala (infekcije, plikovi, žuljevi, gangrena), bolesti bubrega (nefropatija, infekcije, bubrežna insuficijencija) i oštećenja nerava, odnosno, dijabetesne polineuropatije.

Kako se dijabetes leči?

Osim uvođenja terapije insulinom, posebnog režima ishrane i redovne fizičke aktivnosti, dijabetes se može lečiti i preparatima i čajevima.

Međutim, pre nego što odlučite da lečite dijabetes preparatima ili čajevima, treba da znate da oni nikako ne mogu potpuno zameniti tradicionalne metode lečenja.

Zbog toga nemojte ostavljati vaše lekove kako biste izbegli ozbiljne posledice.

Koji preparati pomažu u prevenciji i kontrolisanju dijabetesa?

Ukoliko spadate među ljude kod kojih postoji povećan rizik od dobijanja dijabetesa ili već bolujete od dijabetesa, uz balansiranu ishranu i redovnu fizičku aktivnost preporučuje se i upotreba biljnih tableta Olidžim.

Tablete Olidžim su 100% prirodne i služe za prevenciju i kontrolisanje dijabetesa.

Proizvodi ih čuvena ruska kompanija Evalar, koja sa ponudom od preko 200 proizvoda nastupa na tržištima 22 države, među kojima je i Srbija.

Više informacija o ovom preparatu i o tome kako vam može pomoći da kontrolišete dijabetes potražite ovde.

Koji čajevi pomažu u lečenju dijabetesa?

Ukoliko ste rešili da pijete čaj za dijabetes, odaberite neke sa sledećeg spiska:

Zeleni čaj. Ovaj čaj sadrži sve potrebne hranljive materije i može da izleči niz bolesti, uključujući i dijabetes. Međutim, ovaj čaj se ne preporučuje u toku trajanja menstruacije.

Oolong čaj. Mada se može veoma retko pronaći, ovaj čaj je pun pogodak kada je lečenje dijabetesa u pitanju.

Beli čaj. Ima gotovo ista svojstva kao zeleni čaj, ali manje kontraindikacija. Međutim, to ne znači da možete da preterate sa dozom jer ćete u tom slučaju patiti od komplikacija digestivnog trakta i nervnog sistema.

Čaj od kičice. Ovaj čaj se još od davnina koristi za lečenje dijabetesa, zahvaljujući sadržaju sekoiridoida, alkaloida, fenolne kiseline, triterpena derivata ksantona, koji se koriste kod digestivnih problema i kao dodatak za lečenje dijabetesa.

Čaj od ginsenga. Ovo je još jedan čaj, koji je efikasan za poboljšanje moždanih funkcija, povećanje otpornosti na stres i detoksikaciju bubrega i jetre. Čaj od ginsenga takođe normalizuje proizvodnju insulina u organizmu.

Čaj od divlje višnjine kore. Ovaj čaj, koji ima najprijatniji ukus od svih čajeva za dijabetes, takođe uspešno leči bronhitis, pleuritis, prehladu i grip, zahvaljujući obilju hranljivih materija koje sadrži.

Yerba mate čaj. Zahvaljujući svojim sastojcima, ovaj čaj je najefikasniji u lečenju dijabetesa, zbog čega se smatra “novim zelenim čajem”. Međutim, budite vrlo oprezni sa njim jer velike doze mogu izazvati smrt!

Vodite računa da ne uzimate ove čajeve u prekomernim dozama kako biste izbegli pojavu mučnine, povraćanja, dijareje, halucinacije, pa čak i smrti. Nemojte konzumirati ove čajeve ako ste trudni ili dojite, ako uzimate razređivače krvi ili ako se spremate za veću operaciju.

Ako se ništa od ovoga ne odnosi na vas, imate zeleno svetlo da uživate u blagodetima ovih čajeva!

Sponzorisano:

Loading...