Serumi za lice

Mnoge pripadnice lepšeg pola koje vode računa o svom izgledu i posebnu pažnju posvećuju nezi kože, često se nalaze u dilemi oko pravog izbora preparata za negovanje lica. Na tržištu danas postoje čitave linije različitih proizvoda koji su namenjeni svakom tipu kože i specijalnom tretmanu. Većina žena se u odabiru adekvatnog preparata usmerava na dobar odabir kreme za lice, ali sve više i preparata za temeljniju i potpuniju negu, kao što su serumi za lice.

Potrošači su vrlo često u nedoumici oko toga da li treba da koriste serum ili je dovoljna samo primena neke prikladne kreme za lice. Serumi i kreme su različiti tip proizvoda za negu i svaki na svoj način pomažu koži lica da se regeneriše i dobije željeni, negovani izgled.

Serumi za lice

Kako deluju serumi za lice?

Koja je osnovna razlika između seruma i krema za lice? Glavna razlika je u načinu delovanja i nameni ova dva preparata. Dok su kreme uglavnom namenjene površinskoj nezi i hidrataciji kože lica, odnosno služe tome da kožu održe dovoljno vlažnom i zaštićenom od spoljašnjih faktora, serumi su namenjeni dubokom prodiranju u samu strukturu kože. Zahvaljujući ovoj sposobnosti, hranljivi sastojci, neophodni koži lica, mogu da prodru u dublje slojeve kože. Zbog toga su tretmani lica uz pomoć seruma efikasniji za brže postizanje rezultata.

Serumi za lice su drugačije koncentracije od krema i uglavnom imaju laganu i gelastu strukturu. Serumi imaju veću koncentraciju hranljivih materija, nego kreme za lice, a njihovi najvažniji sastojci su vitamini, hijaluronska kiselina, antioksidansi, peptidi, ceramidi, lipozomi i tako dalje. Sastav i koncentracija sastojaka seruma zavisi od konkretnog preparata i njegove konkretne namene za određeni tip kože i željene rezultate. Formula seruma za lice se kreira ciljano, tako da preparat ispoljava efikasno dejstvo na određeni problem, poput različitih tipova bora, akni, protiv crvenila i dehidratacije i ostalih staanja kože.

Kako se koriste serumi za lice?

Serumi za lice mogu da se upotrebljavaju samostalno, ali uglavnom se koriste kao dodatna nega uz kremu za lice. Delovanje i rezultati i jednog i drugog preparata su efikasniji ako se koriste u kombinaciji. Serumi se tada upotrebljavaju kao podloga za osnovnu negu i nanose se na očišćenu kožu lica, vrata i dekoltea pre nanošenja kreme. Kada se nanese, treba da se ostavi par minutada se upije, a onda da se nanese krema ili mejkap.

Način primene seruma je, naravno, povezan i sa tipom kože ili ciljem upotrebe. Tako se, recimo, serumi sa anti age efektom uglavnom primenjuju uveče, a ako je u pitanju zrela i suva koža, obavezno se posle seruma nanosi i noćna krema koja će koži obezbediti dovoljnu hidrataciju. Većina seruma se koristi u svakodnevnoj nezi, u kombinaciji sa drugim sredstvima i pravilnom higijenom kože lica. Dužina tretmana uz serume za lice bi trebalo da bude oko mesec dana, nakon čega se savetuje pravljenje pauze. Iako se često nailazi na savete za kombinovanje, nije preporučljivo istovremeno korišćenje dva ili više različitih seruma za lice, jer to može da dovede do iritacije kože.

Vrste seruma za lice

Kako svaki tip kože zahteva poseban vid pažnje, tako je neophodno obezbediti i adekvatne preparate za pravilnu negu. Redovna briga o koži lica, uz odabir dobrog seruma i kreme, rezultiraće zdravom, lepom, blistavom kožom i svežim izgledom.

Suva koža – Za dehidriranu i suvu kožu se preporučuju serumi koji sadrže hijaluronsku kiselinu, uz druge hranljive sastojke. Kod nege izrazito suve kože je neophodno kombinovati adekvatan serum sa odgovarajućom kremom za hidrataciju.

Mešovita koža – Kod mešovite kože je najvažnijeodržavati optimalnu pH vrednost, te su najbolji izbor serumi koji je vraćaju u ravnotežu i čine neutralnom.

Masna koža – Kod masne kože serumi često mogu da postignu daleko bolje efekte nego kreme, jer se često dešava da usled primene krema i losiona koža ostaje masna. Serumi su laganiji i brzo se upijaju u kožu. Preporučuju se oni sa vodenom bazom, a ne uljnom. Ukoliko postoji i problem akni, dobri su serumi koji sadrže i salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid.

Protiv bora – Najbolji serumi za lice protiv bora su oni koji su namenjeni regeneraciji kože, borbi protiv pojačane pigmentacije i fleka, kao i preparati za dodatnu hidrataciju kože. Najčešće obavezno sadrže antioksidanse i vitamin C, a obeleženi su naznakom anti age.

Umorna i beživotna koža – Serumi namenjeni nezi umorne i beživotne kože obavezno sadrže vitamin C u svom sastavu. Vitamin ce vraća sjaj i živost umornoj, sivkastoj koži. Takvi serumi imaju antioksidansna svojstva, pomažu obnovi kože, podstiču proizvodnju kolagena i štite od spoljnih faktora.

Lifting – Za lifting efekat se preporučuju serumi koji sadrže retinol, alfalipoinsku kiselinu, salicilnu kiselinu i peptide. Za regeneraciju su najbolji serumi sa retinolom.  Protiv hiperpigmentacije se preporučuju serumi koji sadrže vitamin C i arbutin, kao i posebnu koncentraciju sastojaka namenjenu baš u ove svrhe.

Sponzorisano:

Loading...