Sir od dunja – recepti

Sir od dunja, kitnikez ili kotonjada je tradicionalna poslastica koja se obično priprema u vreme cvetanja dunja, odnosno na početku jeseni.

Recept 1

Sastojci:

2 kg očišćenih dunja

1 limun

600 g šećera

Sir od dunja – recepti

Način pripreme:

Najpre dunje operite, ogulite i presecite ih na pola, pa iz njih izvadite semenke. Isecite dunje na kockice i kuvajte ih u vodi kako bi omekšale. Zatim, kada budu kuvane, dunje propasirajte i kuvajte još oko 15 minuta. Dodajte limunov sok i šećer i nastavite sa kuvanjem još oko pola sata uz neprekidno mešanje. Kada se dobije homogena smesa, nalijte topli sir u kalupe koje ste podmazali uljem. Pustite da se sir ohladi, a zatim ga istresite iz kalupa i isecite. Ovaj sir možete dekorisati orasima, odnosno na svako parče sira stavite po polovinu oraha, ili ga možete uvaljati u kristal šećer.

Recept 2 (Sir od dunja i oraha)

Sastojci:

5 dunja

500 g šećera

200 g oraha

Sok od ½ limuna

Način pripreme:

Prvo operite dunje i isecite ih na četiri dela. Kuvajte ih u vodi dok ne omekšaju, a zatim ih ocedite i očistite koru i semenke. Dunje ispasirajte i dodajte šećer, pa kuvajte na tihoj vatri oko 30-45 minuta. Kada sklonite šerpu sa šporeta dodajte sok od pola limuna i iseckane orahe. Sve izmešajte dobro, kako bi se sastojci sjedinili, i naspite u odgovarajuće kalupe koje ste pripremili. Ostavite da se sir ohladi, a kasnije ga isecite i služite kao dezert.

Recept 3 (Sir od dunja i jabuka)

Sastojci:

2 kg dunja

2 jabuke

1-1,5 kg šećera

Sok od 2 limuna

100-150 g oraha

Način pripreme:

Operite dunje i dobro ih očistite od semenki. Izrežite dunje na veće kriške, pa ih kuvajte u vodi zajedno sa jabukama, sve dok ne omekšaju. Ako želite da vam sir bude svetliji, tada dodajte po jednu jabuku na svaki kilogram dunja. Kuvane dunje i jabuke ispasirajte, pa im dodajte sok od limuna i šećer. Kuvajte sve zajedno, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije željena gustina. Na kraju u smesu dodajte cele ili iseckane orahe i kuvajte još oko 5 minuta. Isperite kalupe vrelom vodom, a onda u njih naspite vreli sir i pustite da se hladi 24 h. Ohlađeni sir istresite na dasku i po želji pospite kristal šećerom. Najbolje je da pustite da se sir prekriven gazom osuši na sobnoj temperaturi petnaestak dana. Tek nakon tog perioda isecite sir i služite ga. Ovaj sir možete uvaljati i u čokoladnu glazuru, radi boljeg ukusa i dekoracije.

Sponzorisano:

Loading...