Sirup od jagorčevine – lekovitost i recept

Jagorčevina (lat. Primula veris) je višegodišnja zeljasta biljka i jedan od prvih vesnika proleća.

U narodu je nazivaju još i jaglika, jaglac, kunjavac, jagorčika itd. Jagorčevina je lekovita biljka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini. Njeni lekoviti delovi su koren, cvet i list. Jagorčevina se najčešće uzima u vidu čaja, vina ili sirupa.

U nastavku teksta možete saznati nešto više o sirupu od jagorčevine, o njegovoj lekovitosti, kao i o načinu pripreme ovog lekovitog napitka.

Sirup od jagorčevine – lekovitost i recept

Lekovitost

Lekovita svojstva jagorčevine odavno su poznata. Pre svega, ova biljka je dobra za lečenje upale disajnih puteva, bronhijalne astme i akutnog i hroničnog bronhitisa. Sirup od jagorčevine ima široku primenu u slučaju zapaljenja pluća i kod velikog kašlja. Zahvaljujući saponinu, supstanci koja se nalazi u korenu jagorčevine, ovaj sirup omogućava izbacivanje sekreta, sluzi i šlajma iz pluća i grla. Naime, jagorčevina, često u kombinaciji sa još nekim lekovitim biljkama, ima tu sposobnost da razređuje bronhijalni sekret i da pomogne u njegovom izbacivanju iz organizma.

Osim toga, jagorčevina ima antiseptičko dejstvo i ublažava zapaljenje sluzokože ždrela i usne duplje. Ovaj sirup je odličan za lečenje prehlada i bronhitisa i smatra se jednim od najboljih prirodnih lekova za iskašljavanje. Sirup od jagorčevine olakšava disanje i pomaže kod lečenja svih tegoba izazvanih upalom gornjih i donjih disajnih puteva. Preporučuje se i za lečenje astme, jer znatno poboljšava prohodnost disajnih puteva. Sirup od jagorčevine se koristi i u slučaju kada dolazi do zamora srca i srčanih smetnji koje su uzrokovane plućnim bolestima. Jagorčevina se naročito preporučuje starijim osobama, jer je dosta blaža od drugih lekova, a ima podjednako dobro dejstvo.

Takođe, mogu je koristiti i mladi, kao i slabe i malokrvne osobe koje imaju problema sa plućima ili sa slabim srcem. Osim za lečenje simptoma prehlade, jagorčevina je dobra i ukoliko imate problema sa nesanicom, anksioznošću ili sa ubrzanim radom srca. Ova biljka ima umirujuće dejstvo na ceo organizam. Iako je jagorčevina višestruko korisna za zdravlje, ipak se ne preporučuje njena upotreba u trudnoći i za vreme dojenja, jer se smatra da saponin koji se nalazi u njoj može dovesti do nekih neželjenih posledica.

Recept za pripremu sirupa

Koncentrovani sirupi od jagorčevine danas se mogu naći u gotovo svakoj apoteci, a čak i u nekim prodavnicama zdrave hrane. U pitanju su najčešće mešavine jagorčevine i još nekih lekovitih biljaka.

Osim što ga možete kupiti, možete i sami napraviti svoj lekoviti sirup od ove biljke. Za pripremu sirupa od jagorčevine najbolje je koristiti planinsku jagorčevinu sa zlatnožutim cvetovima čiji prijatan miris podseća na med.

U nastavku ćemo vam dati recept kako sami da napravite ovaj sirup.

Sastojci:

50 g cvetova jagorčevine

1 l ključale vode

100 g meda

Način pripreme:

Način pripreme sirupa od jagorčevine je veoma jednostavan. Naime, potrebno je samo 50 g usitnjenih cvetova ove biljke preliti jednim litrom ključale vode i ostaviti da odstoji oko pola sata. Kada se sirup ohladi, potrebno ga je procediti i dodati 100 g meda. Preporučuje se da se u toku dana pije 5 šolja sirupa od jagorčevine.

Sponzorisano:

Loading...