Šlag od belanaca i šećera

Složićete se sa nama u tvrdnji da gotovo da ne možete ni da zamislite ukusan kolač ili parče torte, ukoliko u tu zamisao nije uvršćen i fin, ukusan šlag.

Mnogima od vas, šlag već i sam po sebi predstavlja jednu od omiljenih poslastica, a upravo ta poslastica može da posluži i kao idealan dodatak uz vašu omiljenu kafu, voćnu salatu ili sladoled.

Zato, ukoliko ne znate na koji način da sami pripremite šlag, evo recepta kojim ćemo vam u tome pomoći:

pravljenje-slaga-od-belanaca

Šta vam je potrebno da bi ste napravili šlag?

Da bi ste napravili odličan, ukusan i sladak šlag, potrebno vam je:

– 5 belanaca,
– 5 ravnih supenih kašika šećera,
– jedna dublja posuda za mućenje,
– mikser,
– malo vremena,
– bar jedna dobra ideja kako ćete upotrebiti šlag

Šta je potrebno da znate pre početka pravljenja šlaga od belanaca i šećera?

Pre nego što počnete da pripremate šlag, potrebno je da znate da će vam mućenje bolje i lakše poći za rukom ukoliko budete koristili jaja koja su bar pola sata pre početka mućenja stajala na sobnoj temperaturi.

Takođe, kao olakšica poslužiće vam i ako umesto krupnog šećera upotrebite šećer u prahu. Na taj način, izbeći ćete mogućnost da šlag ostane zrnast zbog malih kristala šećera koji se nalaze u njemu.

Pre početka mućenja, belanca promešajte viljuškom.

Brzinu miksera najpre podesite na najslabiju, a zatim je postepeno pojačavajte tokom mućenja. Nikako nemojte početi mućenje sa najvećom brzinom mućenja.

Način pripreme:

Najpre pripremite sav potreban materijal za pripremu šlaga. Zatim, u veću posudu za mućenje, sipajte 5 belanaca, promešajte ih viljuškom i zatim postepeno povećavajući brzinu miksera počnite da ih mutite. Kada belanca budu već do pola umućena, odnosno kada poprime penušavu strukturu, polako i veoma pažljivo počnite da dodajete kašiku po kašiku šećera. Kada dodate sav šećer, nastavite mućenje sve dok šlag ne bude skroz čvrst i kompaktan.

Ukoliko želite da u određenoj meri pojačate blistavost strukture šlaga, u njega tokom pripreme dodajte jednu kafenu kašičicu soka od sveže ceđenog limuna.

Kada je šlag gotov, upotrebite ga odmah ili ga odložite u frižider da se ohladi do trenutka upotrebe.

Ukoliko se šlag nalazi u frižideru, obavezno se pobrinite da posuda u kojoj je bude zatvorena. To je važno jer šlag veoma lako i brzo može upiti mirise drugih namirnica iz frižidera.

Nemojte šlag dugo držati na sobnoj temperaturi jer će mu se struktura pokvariti.

Sponzorisano:

Loading...