Slatko od breskve – recept kako se pravi

Sa dolaskom jeseni u naše krajeve, počinje polako priprema zimnice. Kako leto prolazi sa sobom odnosi sveže plodove, pa bi bilo pametno da ih iskoristimo dok možemo. Domaći proizvodi su nešto što bi svako od nas trebalo da ima u kući, a nekada se to podrazumevalo.

Naše bake su pripremale proizvode od raznog povrća i voća, a slatko od breskve je svakako bilo obavezno.

Možete ga pripremiti na više načina, a ono što mu je svojstveno jeste to što se tokom pripreme koristi kreč, kako bi breskve ostale u komadu i bile sočne.

Slatko od breskve je super poslastica, i generalno slatko od svakog voća. Ukoliko ih imate u špajzu, neće vam ni biti potrebne neke druge, posebne poslastice. Onda kada se zaželite ukusa i mirisa leta, skoknete do špajza i eto divnih uspomena.

U nastavku teksta pročitajte koje smo to recepte odvojili, i zašto baš njih. Svakako preporučujemo da isprobate prvom prilikom, te obezbedite sebi zdravo i ukusno slatko od breskve za zimu.

(ako potraje do zime)

Slatko od breskvi sa krečom

Prema osnovnom receptu, onom koje su još naše bake koristile, slatko od breskve se priprema sa krečom. U uvodu smo pomenuli zašto je to tako, a kada jednom budete isprobali slatko pripremljeno na ovakav način, recept više neće menjati.

Potrebni sastojci za pripremu:

  • 1 kilogram breskvi
  • 1 kilogram šećera
  • Sok od pola limuna
  • 3 kašike kreča
  • 1 litar vode

Način pripreme:

Pomenućemo odmah na početku, da je odabir breskvi od velike važnosti. Naime, potrebno je da odaberete breskve srednje veličine, malo tvrdje ali svakako dobro zrele. Nikako nemojte koristiti previše mekane, a opet nemojte birati ni one zelene. Dakle, neka zlatna sredina je taman.

Osim toga, bitno je da birate doslovno zdrave breskve. Pod tim mislimo na to da nadjete one koje su organski uzgajane, a ukoliko ih imate u dvorištu vi ste srećni! U prodavnicama možete kupiti breskve uvek, ali niste uvek sigurni na koji način su uzgajane, niti odakle dolaze. Ako jeste, onda odaberite njih.

Imajte na umu da je svo voće koje je prskano, odnosno tretirano različitim pesticidima, na ovaj ili onaj način štetno po naše zdravlje. Pa tako, birajte zdrave, sveže i organske plodove.

Kada ste odabrali breskve, potrebno je samo da ih dobro operete u nekoliko voda, kako bi se sa njih skinula prljavština ukoliko je ima, a ima je uvek makar u maloj količini. Dobro oprane breskve potom očistite od koštica, pa ih tek onda izmerite.

Dakle, nemojte meriti breskve sa košticama, već je potrebno da bez koštica imaju 1 kilogram. Pripremljene breskve je sada potrebno potopiti u krečnu vodu.

Ona se dobija tako što 3 kašike kreča pomešate sa 1 litar vode, i dobro izmešate da se sjedine. Sipajte breskve u pripremljenu krečnu vodu, pa ih ostavite nešto više od pola sata da odstoje u njoj.

Nakon tih pola sata, u odgovarajućoj šerpi sipajte šećer pa nalijte vodom koliko da ga prekrije. Stavite šerpu na ringlu, a temperatu podesite na neku srednju jačinu. Ostavite sada da se napravi gust sirup, nalik medu. Za to će biti potrebno nekih 10-15 minuta, od momenta ključanja.

Dok se sirup polako krčka, vi izvadite breskve iz krečne vode pa ih operite pod mlazom vode. Kada sirup postane dovoljno gust u njega spustite breskve, pa nastavite sa kuvanjem.

Kroz nekih 20ak minuta bi trebalo da slatko bude gotovo, a tokom tih 20 minuta nemojte mešati slatko, već možete povremeno samo protresti šerpu. Ukoliko mešate breskve mogu da se raspadnu.

Nakon tog vremena sklonite šerpu sa ringle, skinite penu koja se pojavila na vrhu, pa poklopite šerpu čistom krpom. Ostavite da slatko malo “odmori” i da se prohladi, a vi za to vreme pripremite tegle. Prohladjeno slatko sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite pa ostavite da se potpuno ohladi na dnevnoj temperaturi.

Odložite tegle u špajz zatim, pa koristite po potrebi.

Uvek ih držite u špajzu, odnosno na nekom hladnijem i tamnijem mestu jer to produžava rok trajanja. Otvorenu teglu najbolje držite u frizu, i potrudite se da je iskoristite u narednih 5-7 dana.

Jednostavno slatko od breskvi

Ako vam se čini da je prethodni recept pomalo zahtevan, evo onda jednog jednostavnijeg. Slatko je takodje – slatko, a razlika je samo u tome što više liči na džem sa komadićima. Kod prethodnog recepta se oseća pun ukus breskve jer breskva zadržava svoj oblik.

Potrebni sastojci za pripremu su:

  • 1 kilogram breskvi
  • 500 grama šećer
  • 1 kesica vanilin šećera

Način pripreme:

Takodje važi jednako pravilo kod odabira breskvi, baš kao u prethodnom receptu.

Odabrane breskve lepo operite, u nekoliko voda, zatim im izvadite koštice i isecite na manje komade. Najbolje na četvrtine. Sipajte ih u odgovarajuću šerpu, u onu u kojoj nameravate da kuvate slatko.

Sipajte preko breskvi par kašika šećera, pa ih ostavite oko pola sata da otpuste svoj sok. Kada otpuste sok, stavite šerpu na ringlu, zatim dodajte ostatak šećera i vanilin šećer, i počnite sa kuvanjem.

Zapravo, slatko se samo kuva, a na vama je da podesite temperaturu na srednju jačinu. Nemojte mešati slatko tokom kuvanja, već samo povremeno protresite šerpu. Skidajte penu koja će se pojaviti na vrhu.

Nakon nekih pola sata proverite da li vam je slatko dovoljno gusto, tako što ćete kašiku slatkog izvaditi na tanjir i sačekati da se ohladi. Probajte pa procenite situaciju. Ako je slatko dovoljno gusto, sklonite šerpu sa ringle.

Prekrijte šerpu krpom pa ostavite da se malo prohladi, a vi u medjuvremenu pripremite tegle. Dobro ih operite i sterilišite, pa u tople tegle sipajte slatko i dobro zatvorite. Sačekajte da se slatko potpuno ohladi na dnevnoj temperaturi, zatim odložite u špajz, friz, odnosno na neko hladnije i tamnije mesto.

Otvorenu teglu uvek držite u frizu, jer tako smanjujete šanse da se slatko u tegli pokvari. Svakako ga nemojte držati na nekom toplom i svetlom mestu.

Savet +

U slatko od breskvi uvek možete dodati neki aromatičan začin, poput šipke vanile, rozetle ili cimeta. Začini doprinose ukusu, a ponekada služe i da produže rok trajanja.

Kada je šećer u pitanju, isprobajte najpre recepte kako smo ispisali, pa za neki od narednih puta možete povećati ili smanjiti količinu prema vašem ličnom ukusu. Ništa nije sto posto odredjeno, već sastojke možete korigovati onako kako vama odgovara.

U slatko takodje uvek možete dodati limontus ili neki konzervans, ukoliko nemate poverenja da će bez njih dugo opstati. Slatko svakako obavezno sipajte u dobro sterilisane tegle, i držite na hladnijem i tamnijem mestu, jer to održava rok.

Sponzorisano:

Loading...