Slatko od krušaka – recept kako se pravi

Ako ste ljubitelj krušaka, te domaće hrane i domaćih proizvoda, slatko od krušaka bi svakako trebalo da se nadje u vašem špajzu.

Nije toliko popularno kao, na primer, slatko od šljiva ili dunja, ali je svakako vredno truda i preporučujemo da ga pripremite.

Slatko od krušaka za zimu priprema se na jednostavan način, ne zahteva dugu i napornu pripremu, već naprotiv.

Najpre preporučujemo da kruške konzumirate u svežem obliku – da ih koristite u voćnoj salati ili zdravom šejku. Medjutim, kako nisu zastupljene tokom cele godine, možemo ih iskoristiti za pripremu domaćih proizvoda za zimu. Pred kraj sezone, kada primetite da polako jenjavaju, sklonite koji kilogram te napravite slatko od krušaka.

Možete ih iskoristiti i za džem, ili kompot, ali o tome u nekom drugom tekstu…

Osnovni recept

Prema osnovnom receptu za pripremu slatkog koristi se želatin. On doprinosi očuvanju roka, kao i tome da kruške budu sočnije, i da se komadi ne raspadaju. S obzirom da je potrebno da slatko stoji celu zimu, za pripremu se uglavnom uvek koristi neki vid konzervansa. U ovom slučaju, odabran je želatin.

Neophodni sastojci za pripremu:

  • 1 kilogram krušaka
  • 1/2 kilograma šećera
  • Sok od 1 limuna
  • 2 kese želatina

Postupak pripreme:

Da odmah na početku skrenemo pažnju na odabir krušaka. Naime, da bi vaše slatko bilo zdravo, te da bi priprema bila uspešna, birajte kruške koje su organski proizvedene. To bi značilo da nisu previše tretirane pesticidima, jer oni zalaze duboku u krušku, te bi to značilo da ih unosite i u vaš organizam onda kada tu krušku pojedete.

Potrudite se da nadjete kruške kod osoba koje ih organski uzgajaju, ukoliko ste u mogućnosti.

Pa tako, ukoliko pronadjete organski uzgajane kruške, njih nije potrebno ljuštiti za pripremu. U kori su sadržani brojni korisni sastojci, koje bi trebalo da iskoristimo.

Dakle, kruške samo dobro operite u nekoliko voda, kako biste sa njih skinuli eventualne prljavštine. Potom ih očistite od petiljki i semenki, pa isecite na jednake kriške.

(Ukoliko su prskane onda ih obavezno oljuštite, a pre toga potpite u rastvor sode i vode na sat vremena).

Kod odabira krušaka je još bitno da budu taman zrele, ne previše mekane, ali opet ne ni zelene jer će slatko više biti kiselo u tom slučaju. 😀

Kada ste isekli kruške, sipajte ih u odgovarajući sud, te prelijte sokom od jednog limuna. Ringlu podesite na umerenu temperaturu pa stavite šerpu sa kruškama da se polako zagreva.

Dok se kruške polako kuvaju, u posebnoj posudi razmutite želatin onako kako je navedeno u uputstvu na kesici.

Čim kruške u šerpi počnu da vriju, dodajte im želatin i promešajte. Ostavite da se krčkaju zajedno do 5 minuta, a onda dodajte šećer pa protresite šerpu. Nemojte da mešate jer će se tako kruške raspasti, već samo povremeno prodrmajte šerpu.

Ostavite sada da se kruške i šećer ukuvaju, a za to će biti potrebno svega 15-20 minuta. Nakon tih nekih 15 minuta, izvadite kašičicu slatkog na tacnu i sačekajte da se prohladi, pa proverite da li vam odgovara gustina. Trebalo bi da je okej, pa ako jeste sklonite sa ringle.

Toplo slatko sipajte u dobro sterilisane tegle, zatvorite, pa umotajte u ćebe. Ostavite ih tako do sutradan da se postepeno hlade, i to na dnevnoj temperaturi. Nakon toga tegle odložite u špajz, ili frižider, pa koristite po potrebi. Kada jednom otvorite teglu, držite je u frizu narednih dana dok ne potrošite.

Slatko od krušaka i …

E, pa slatko od krušaka ne morate napraviti samo sa kruškama. Ako vam se čini kao dosadan ukus, ili samo volite da eksperimentišete, slatko pripremite na malo drugačiji način.

Naime, za pripremu možete iskoristiti i neko drugo voće, za koje smatrate da se odlično slaže sa ukusom krušaka. To mogu biti drenjine, maline, jabuke, breskve…Bilo koja voćkica koja se vama lično dopada, a možete iskoristiti i više njih.

Mi smo isprobali nekoliko kombinacija, a ova nam se čini kao idealna…

Neophodni sastojci za pripremu:

  • 2  veće kruške
  • 2 veće jabuke
  • 5 breskvi
  • 600 grama šećera
  • 1 kašičica limontusa
  • 100 mililitara vode

Postupak pripreme:

Takodje ćemo pomenuti da birate zdravo, organski uzgajano voće. I, takodje birajte zdrave plodove, bez trulih delova, koji nisu previše zreli a ni zeleni svakako. Pronadjite zlatnu sredinu.

Voće je potrebno da operete, zatim oljuštite i očistite od semenki, petiljki i slično. Očišćeno voće potom isecite na manje komade, pa ubacite u odgovarajuću šerpu.

Odmah dodajte šećer i vodu, promešajte, pa stavite da se voće polako kuva na umerenoj temperaturi. Od momenta kada krene da ključa, mešajte povremeno kako ne bi zagorelo, a pred kraj mešajte neprestano.

Kuvanje bi trebalo da traje do pola sata, a vi sami procenite prema gustini i prema tome koliko se nivo voća smanjio od početka kuvanja. Kada procenite da je dobro ukuvano, sklonite sa ringle pa dodajte limontus. Promešajte, pa toplo slatko sipajte u sterilisane tegle.

Dobro ih zatvorite, pa takodje umotajte u ćebe i ostavite da se postepeno ohlade na sobnoj temperaturi, do sutradan. Tek sutradan ih odložite u špajz, ili friz. Otvorenu teglu kasnije uvek držite u frižideru, jer će to smanjiti šanse da se pokvari.

Savet +

Ukoliko vam se slatko dopadne, a sigurno hoće! povećajte količinu voća ukoliko je potrebno, za narednu turu. Slatko je zaista jako, jako ukusno, pa ćete i vi sigurno poželeti teglu više. Kada već pripremate, možete pripremiti veću količinu, samo sve sastojke povećajte srazmerno.

Možda vam se ne dopadne ovakva kombinacija, a onda vi izmislite svoju. Uvek možete probati sa par komada voćkica, pa ukoliko vam se dopadne pripremite veću količinu.

Uz kruške odlično ide i sam ukus jabuka, a možete iskoristiti i samo breskve. Takodje drenjine, one su super kombinacija i veoma su zdrave.

Limontus dodajemo jer to produžava rok trajanja, a vi, ukoliko pravite manje količine i nameravate da slatko pojedete za kratak period, možete izostaviti limontus.

Što se tiče šećera, takodje možete dodati količinu koja vama odgovara. Neko voli da slatko bude baš slatko, dok neko ne voli toliko šećera – to je sve proizvoljno. Najpre isprobajte originalni recept, a onda prema tome odredite šta je bilo dobro a šta ne, pa korigujte sledeći put.

I to bi bilo to, nadamo se da će saveti biti od koristi te da će vaše slatko biti izuzetnog ukusa. A verujemo da hoće! Prijatno.

Sponzorisano:

Loading...