Slatko od kupina – recepti

Lekovita svojstva kupine su poznata od davnina, pa se od ove voćke pravi veoma ukusna zimnica. To može biti džem, slatko, pekmez, sok, liker od kupine, kao i kupinovo vino. Ipak, za zimnicu se najčešće ostavlja slatko od kupina, a to je svakako jedna od omiljenih tradicionalnih poslastica.

Ovo slatko se može praviti kako od domaćih, tako i od divljih kupina, ali tada je potrebno staviti malo veću količinu šećera. Iako se ono danas uglavnom kupuje, ipak je najukusnije domaće slatko koje još uvek prave naše bake.

U nastavku ćemo vam predstaviti neke recepte kako sami da napravite ukusno slatko od kupina.

Slatko od kupina - recepti

Recept 1

Sastojci:

1 kg kupina

1, 25 kg šećera

200 ml vode

Način pripreme:

Pripremite plodove kupina koji su zdravi i kvalitetni, a zatim ih operite i ocedite. Poređajte red opranih kupina po dnu veće šerpe, a onda ih pospite šećerom. Zatim, ponavljajte ovaj postupak sve dok imate kupina i šećera. Pustite da ovako poređano voće sa šećerom odstoji 12h prekriveno krpom. Nakon tog perioda, dodajte u šerpu 1 čašu vode i kuvajte na srednjoj temperaturi. Povremeno kašikom skidajte penu koja se formira na vrhu, a kada je slatko kuvano skinite šerpu sa šporeta. Pokrijte šerpu mokrom krpom i tek kada se slatko u potpunosti ohladi prespite ga u čiste staklene tegle. Njih povežite celofanom, pa tek onda stavite poklopac. Slatko od kupina držite na hladnom i tamnom mestu.

Recept 2

Sastojci:

1 kg kupina

1, 25 kg šećera

1 limun

1 mahuna vanile

400 ml vode

Način pripreme:

Operite kupine i stavite na krpu da se osuše. U šerpi mešajte šećer i vodu i kuvajte sve dok ne počne da se zgušnjava. Zatim, kada se šećer zgusne u šerpu dodajte kupine, limun isečen na kolutiće i mahunu vanile. Pustite da provri a nakon toga kuvajte još oko 15 minuta i sve vreme lagano mešajte. Kada slatko provri skinite ga sa šporeta i skinite penu sa vrha. Prekrijte šerpu vlažnom krpom i pustite da stoji oko 10 minuta, a zatim ponovo vratite na šporet. Pustite da slatko opet provri, a zatim ga skinite sa ringle i pokupite penu. Pokrijte šerpu mokrom krpom i ostavite slatko da se ohladi u toku noći. Sutradan odstranite mahunu vanile i kolutove limuna, a zatim prespite slatko u sterilisane staklene tegle i čuvajte ga na suvom i tamnom mestu.

Recept 3

Sastojci:

1 kg kupina

1, 5 kg šećera

2 kesice vanilin šećera

250 ml vode

Način pripreme:

Najpre dobro operite kupine, a kada se osuše ređajte ih po dnu veće šerpe. Preko njih stavite red šećera i ponavljajte postupak sve dok ne utrošite šećer i kupine. Pokrijte šerpu pamučnom krpom i pustite da odstoji preko noći, a sutradan nalijte 250 ml vode i 2 kesice vanilin šećera. Kuvajte na srednjoj temperaturi, a nakon što slatko počne da vri kuvajte još oko pola sata. Povremeno protresite šerpu i skidajte penu sa vrha. Nakon najviše 40 minuta skinite šerpu sa ringle i prekrijte je mokrom krpom, pa ostavite da se potpuno ohladi. Tek tada naspite slatko u čiste vruće tegle, koje ste prethodno zagrejali u rerni.

Sponzorisano:

Loading...