Slatko od šljiva – recepti

Domaće slatko od šljiva je prava poslastica i možete iskoristiti sezonu šljiva da ga napravite za sebe i svoju porodicu. Donosimo vam 3 recepta za pripremu.

Recept 1

Sastojci:

1 kg očišćenih šljiva

1 kg šećera

1 veći limun

2 kesice vanilin šećera ili 1 štapić vanile

15 g sode bikarbone

1 kašičica limuntusa

Slatko od šljiva - recepti

Način pripreme:

Pripremite čvrste i poluzrele šljive, kako se ne bi raspale pri kuvanju i kako bi se lepo oljuštile. Uz pomoće metalne cevčice izvadite koštice iz oljuštenih šljiva, ali pazite da se šljive ne raspadnu. Zatim, u 1,5 litru vode rastvorite 2 kašičice sode bikarbone i spuštajte očišćene šljive u taj rastvor, jednu po jednu. Šljive treba da stoje u rastvoru 15-30 minuta.

U šerpu stavite šećer i nalijte 2 čaše vode, pa pustite da se šećer kuva nekoliko minuta, sve dok ne nestane pena. Kada sirup provri stavite kolutiće limuna, ali ih izvadite pre nego što spustite šljive unutra. Šljive spuštajte jednu po jednu ali nemojte mešati slatko. Samo kašikom skidajte penu koja se pojavljuje na vrhu. Pusite da slatko vri oko 20 minuta. Kuvanje je gotovo kada sa varjače kaplju samo 2-3 kapi slatkog, a ne čitav mlaz.

Na kraju kuvanja vratite limun u šerpu, pa dodajte limuntus i vanilu. Skinite šerpu sa šporeta i pokrijte je mokrom krpom. Ostavite da se slatko hladi u toku noći. Sutradan prespite staklo u suve i čiste staklene tegle.

Recept 2 (Slatko od šljiva i oraha)

Sastojci:

3 kg šljiva

200 g oraha

2 kg šećera

30 g sode bikarbone

2 limuna

Način pripreme:

Prvo razmutite 30 g sode bikarbone u 3 litra vode, kako biste napravili rastvor. U njega spuštajte šljive koje ste prethodno oljuštili, pa ih ostavite unutra oko pola sata. Zatim, dobro isperite šljive i uklonite koštice. Šljive možete ostavite cele ili ih iseći na 2 ili 4 dela.

U veću šerpu stavite 100 ml vode i pustite da provri, a onda naspite sav šećer i mešajte petnaestak minuta dok ne dobijete sirup. Nakon 15 minuta u sirup dodajte šljive i pustite da se krčkaju oko pola sata. Slatko nemojte mešati, već samo povremeno protresite šerpu. Kašikom skidajte penu koja se pojavljuje na vrhu, a pred kraj kuvanja dodajte kolutiće limuna i oraha, pa pustite da se slatko kuva još nekoliko minuta. Nakon toga sklonite šerpu sa šporeta i prekrijte je mokrom krpom. Kada se slatko ohladi naspite ga u tegle, pa preko njih stavite celofan, a onda poklopac. Trebalo bi u svakoj tegli da bude približno isto šljiva, oraha i limuna.

Recept 3 (Slatko od šljiva sa krečom)

Sastojci:

2 kg šljiva

2 kg šećera

1 šoljica ugašenog kreča

1 limun

1 kesica vanilin šećera

Listovi rozetle

Način pripreme:

Najpre razmutite šoljicu kreča sa malo vode, pa procedite kroz gazu u veću posudu i u nju naspite 1 litar vode. U krečnu vodu spuštajte šljive koje ste prethodno očistili i pustite da stoje neko vreme unutra. Za to vreme špinujte šećer i vodu, pa ubacite i limun koji ste isekli na kolutiće. Šljive izvadite iz krečne vode, pa ih isperite i ocedite. Izvadite koštice iz šljiva, pa stavite šljive u špinovan šećer i kuvajte, ali bez mešanja. Na kraju dodajte listove rozetle i vanilin šećer. Kuvajte slatko oko pola sata, a onda pokrijte šerpu mokrom krpom.

Sponzorisano:

Loading...