Slatko od šumsih jagoda – recepti

Šumske jagode su lek za mnoge bolesti i od davnina se koriste u medicinske svrhe. One poboljšavaju krvnu sliku, sprečavaju pojavu krvnih ugrušaka, povoljno utiču na disajne organe i snižavaju visok krvni pritisak. Zbog svojih lekovitih svojstava i prijatnog ukusa, šumske jagode se često ostavljaju za zimnicu u vidu slatkog, džema, soka itd. Slatko od šumskih jagoda je tradicionalna poslastica koju je nekada imala svaka kuća. Danas se ovo slatko uglavnom kupuje gotovo u prodavnicama.

Međutim, najukusnije je ipak ono pravo domaće slatko pravljeno po receptima naših baka. Domaće slatko od šumskih jagoda možete i sami pripremiti, veoma brzo i jednostavno, a u nastavku ćemo vam predstaviti neke od najčešćih recepata. Načini pravljenja slatkog su veoma slični, razlikuju se samo u nekim dodacima i u količini sastojaka koji su potrebni. Morate samo voditi računa da ovo slatko ne kuvate duže od 5-6 minuta jer su šumske jagode bogate pektinom i brzo se mogu prekuvati i postati tvrde.

Slatko od šumsih jagoda - recepti

Recept 1

Sastojci:

400 g šumskih jagoda

1 kg šećera

200 ml vode

Način pripreme:

Skuvajte gust sirup od kilograma šećera i 2 dl vode. Zatim u sirup dodajte jagode i kuvajte 5-6 minuta. Skinite penu sa površine i prekrijte šerpu vlažnom krpom. Sutradan kada se ohladi prespite slatko u tegle.

Recept 2

Sastojci:

 400-500 g šumskih jagoda

1 kg šećera

Sok od jednog limuna

2-2,5 dl vode

Način pripreme:

Najpre pripremite jagode i dobro ih operite. Šećer pomešajte sa 2-2,5 dl vode i kuvajte na tihoj vatri. Kada sirup bude gust dodajte jagode koje ste pripremili i kuvajte sve zajedno oko 5-6 minuta. Na kraju dodajte limunov sok i skinite penu koja se formirala na vrhu šerpe. Prekrijte šerpu mokrom krpom i ostavite da se ohladi. Nakon toga naspite slatko u čiste staklene tegle.

Recept 3

Sastojci:

1 kg šumskih jagoda

1 kg šećera

2 limuna

1 kesica limuntusa

Način pripreme:

Šumske jagode najpre dobro operite kako bi se odstranile sve nečistoće, a zatim ih stavite u sud u kojem ste prethodno napravili rastvor limuntusa. Pustite da odstoje neko vreme, pa ih onda uz pomoć rešetkaste kašike vadite i stavljajte u vanglicu. Prelijte jagode sokom od limuna, pa protresite vanglicu nekoliko puta, da bi sve jagode bile u potpunosti natopljene kiselinom.

U veću šerpu poređajte red šumskih jagoda, a zatim red šećera i ponavljajte postupak sve dok ne utrošite sve šumske jagode i sav šećer. Zatim, pokrijte šerpu krpom i ostavite da stoji u toku noći. Sutradan stavite šerpu na jaku vatru i kuvajte. Preporučuje se da za vreme kuvanja ne skidate penu i da ne mešate slatko. Kada slatko bude kuvano skinite šerpu sa ringle i pokrijte je mokrom krpom. Pustite da tako odstoji oko 20 min, jer će za to vreme jagode pustiti vodu. Nakon toga, ponovo stavite šerpu na šporet i pustite da slatko nekoliko puta proključa. Zatim, sklonite šerpu sa ringle i skinite penu sa površine. Pokrijte šerpu vlažnom krpom i ostavite da se hladi do narednog dana. Tek tada možete slatko presuti u tegle. Na njih stavite celofan, a zatim ih hermetički zatvorite.

Sponzorisano:

Loading...