Sok od cvekle za imunitet, zdravlje, recepti i cena

Cvekla se tradicionalno koristi za lečenje: anemije, jetre, kože, bubrega, cirkulacije limfe, premora, oka, raka itd.

Koristi se i za detoksikaciju. Može uništiti gljive, snažan je antioksidant i ima protivupalna svojstva.

Važne činjenice o cvekli

– Sok od cvekle može učiniti da vam i stolica i urin pocrveni. Nemojte se čuditi ako se ovo dogodi!

– Blagodeti koje cvekla pruža ljudskom telu su vrlo moćne. A dobro je i to što vam treba samo malo soka kako biste postigli željene rezultate. Polako povećavajte ispijenu količinu sa jedne na dve unce nedeljno.

Sok od cvekle

– Pijte nekuvan sok, jer se većina zdravih supstanci (kao što su betalaini) gube kuvanjem. Dalje, oksalinska kiselina u repi postaje štetna kada se prokuva, ali je (u ograničenim količinama) korisna kada je u sirovom stanju.

– Cedite sok iz cele cvekle, uključujući i koren i zelene delove. Zeleni delovi sadrže većinu zdravih vitamina i minerala.

Prednosti ovog soka su zaista mnogobrojne a u nastavku teksta ćemo vam ih predstaviti detaljnije.

Leči hronične bolesti

Sirova oksalinska kiselina u cvekli je poznata kao dobar rastvarač neorganskih (loših) naslaga kalcijuma u telu. Sumnja se da su baš te naslage glavni razlog za oboljevanje od hroničnih bolesti. To ujedno objašnjava i zašto cvekla ublažava bolesti prouzrokovane kalcifikacijom u telu, kao što su:

-artritis
-bolesti srca
-rak
-kamen u bubregu
-očni problemi
-proširene vene
-arterioskleroza

Kao što je to slučaj sa ostalim rastvaračima loših (neorganskih) naslaga kalcijuma, ispijanje previše soka od cvekle može izazvati intenzivne simptome detoksikacije. Kada se kalcijum razloži, teški metali, toksične hemikalije i virusi se oslobađaju iz svojih “skrovišta”.

Zato je bitno početi sa malim količinama soka (oko jedne unce). Istovremeno, ojačajte svoj imuni sistem konzumiranjem sirove hrane (bogate enzimima, lekovitim biljem), jedite proizvode koji bezbedno uklanjaju toksine iz tela kako ih telo ne bi ponovo apsorbovalo i kako biste uništili viruse i bakterije koji su se možda oslobodili. Beli luk i reiši pečurke su dobre opcije.

Relativno visoka količina magnezijuma ujedno stimuliše povećanu apsorpciju organskog (dobrog) kalcijuma.

Rešava probleme kože

Redovno ispijanje soka od cvekle može biti korisno kod borbe sa upalama, uključujući i upale kože kao što su akne.Sok takođe pomaže u otklonu mana kože i promoviše opšte zdravlje kože i rast kose.

Sprečava rak

Jedna od najvećih prednosti soka od cvekle je ta što istraživanja pokazuju da je efektivan u preventivi raka. Betacijanin koji sadrži pomaže u sprečavanju formiranja kanceroznih tumora i vrši detoksikaciju tela od svih štetnih toksina.

Uz to što razgrađuje neorganski kalcijum, ove pogodnosti soka od cvekle mogu se pokazati ključnim u odbrani od raka.

Vršena su istraživanja i postizani su uspesi sa leukemijom i rakovima creva, pluća, kože, jetre, slezine, grudi, prostate i testisa. Ovo je izgleda tačno bez obzira na dozu.

Sprečava defekte pri rođenju

Sto grama korena cvekle pruža 27% preporučene dnevne doze folne kiseline za koju se zna da sprečava razvijanje različitih defekata pri rođenju bebe.

Zdravlje oka

Sirovi zeleni delovi cvekle sadrže dva karotenoida: lutein i zeaksantin. Nauka kaže da su oni posebno dobri za oko, a naročito za mrežnjaču. Jedna od prednosti sirovog soka cvekle je što se karotenoidi lako apsorbuju zadržavajući svoju vrednost (ovi karotenoidi se lako unište u procesu kuvanja).

Sok od cvekle za anemiju

Kombinacija gvožđa (14% preporučene dnevne doze), jakog oksidanta koji omogućava vezivanje kiseonika u krvi, u kombinaciji sa antioksidantima (127% preporučene dnevne doze), koji sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala, čini cveklu odličnim izvorom gvožđa.

Dakle, sok od cvekle koristan je u lečenju anemije. Za lečenje anemije takođe je izuzetno važno telo snabdeti sa dovoljno vitamina B12 koji se uglavnom nalazi u hrani životinjskog porekla i u nekim morskim algama, npr. u fitoplanktonu.

Zdravlje jetre

Betain je još jedna od brojnih značajnih prednosti soka od cvekle. On stimuliše funkcije ćelija jetre i štiti jetru i provodnike žuči. Vlakna cvekle povećavaju proizvodnju enzima za detoksikaciju u jetri (SOD, katalazu, glutation).

Još pogodnosti soka od cvekle

Beleži se i da je sok od cvekle koristan u tretiranju gihta, bubrega i žučne kese. Snižava nivo homocisteina, pospešuje lučenje želudačne kiseline, snižava nivo holesterola i normalizuje krvni pritisak.

Priprema i odabir soka od cvekle

Sok od cvekle je vrlo jak, pa je preporučeno razblaćiti ga u četiri puta većoj količini drugih, blažih sokova, kao što su sokovi od šargarepe, krastavca i celera. Osim toga, i ukus mu je bolji kada je razblažen. Ovo je divan napitak jarko crvene boje nadaleko poznat po sposobnosti pročišćavanja ljudske krvi.

Moramo napomenuti da postoji jedno bezazleno neželjeno dejstvo soka, a to je da vam posle konzumiranja soko mokraća može dobiti crvenkastu nijansu.

Recept za sok od cvekle sa celerom i šargarepom

Sastojci:

– 1 manja cvekla (manje cvekle su slađe od većih!)
– 2 velike šargarepe
– 1 struk celera

Uputstva:

1. Isperite povrće u vodi. Koristite četku za povrće ukoliko je imate.
2. Odstranite vrhove šargarepa i cvekle i oljuštite cveklu ako joj je koža previše gruba. Ako joj je koža meka i tanka, samo odstranite vrh.
3. Iseckajte povrće na manje komade kako bi mogli stati u sokovnik.
4. Iscedite sok i servirajte.

Za slađi napitak, možete dodati i jednu jabuku ili koristiti dve jabuke umesto šargarepa.

Zeleni vrhovi cvekle su takođe jestivi, a i bogati su beta-karotenom, pa se i oni mogu staviti u sokovnik. Međutim, imaju vrlo jak ukus i bogati su oksalinskom kiselinom, koja može izazvati formiranje kamena u bubregu ukoliko se prekomerno konzumira. Ali u malim količinama može biti vrlo korisna.

Sok od cvekle sa krastavcem i ananasom

Ovo je magična kombinacija sokova koju je najbolje ispiti na prazan stomak, budući da ima odlična pročišćujuća svojstva.

Sastojci:

– 1 mala cvekla
– ½ krastavca
– 1 šolja komadića ananasa

Uputstva:

1. Odstranite vrh cvekle i isperite je u vodi.
2. Isperite i oljuštite krastavac.
3. Iseckajte ananas i odstranite njegovu tvrdu koru.
4. Iseckajte sve sastojke tako da mogu stati u sokovnik.
5. Iscedite sok i servirajte.

Sok od cvekle – cena i gde kupiti

Uskoro ćete sok od cvekle moći da kupite u našoj prodavnici zdrave hrane u Beogradu ili online putem našeg sajta. Popunite kratku formu ispod ovog teksta i prijavljivanjem na našu email listu stičete mogućnost velikih popusta a mi ćemo vas obavestiti čim se ovaj sok nadje u prodaji.

Sponzorisano:

Loading...