Sok od višanja – za dobro zdravlje i recept

Višnje su pune važnih hranljivih materija.

Morali biste da pojedete punu torbu višnji kako biste iskoristili istu količinu hranljivih materija koje se u njima nalaze koju biste dobili kroz ispijanje soka.

Mnogi antioksidanti i protivupalni sastojci se nalaze u višnji. Sok od višnje sadrži samo 137 kalorija po šolji (porciji) i vrlo je koristan u prevenciji raka, održavanju zdravlja srca, protiv upala i kao zaštita od brojnih drugih problema.

sok od visanja

Antocijanini: važan fitonutrijent

Višnje su crveno voće. Crveno voće i povrće bogato je antocijaninima, vrstom antioksidantnih fitohemikalija (agensa koji se bori protiv bolesti, a biljnog je porekla). Drugo voće i povrće koje ovde pripada su maline, jagode, brusnice, cvekla, jabuka, pasulj, crveni pasulj i crveni luk. Fitohemikalije daju jarko obojenim biljkama njihove živopisne nijanse. Antocijanini naročito stimulišu protok krvi, potpomažu nervne funkcije i pružaju zaštitu od raka.

Povoljnosti antioksidanata

Istraživanja sprovedena 2009.-e godine i rezultati objavljeni u “Dnevniku ishrane” imali su za cilj utvrđivanje uticaja konzumiranja hrane bogate antocijaninima na zdravlje. Posebno dobre rezultate dalo je konzumiranje soka od višanja, pokazavši da poboljšava sposobnost odraslih ljudi da se odupru oksidativnim oštećenjima.

Oksidativna oštećenja mogu dovesti do povećanja stope smrtnosti i oboljevanja kod starijih osoba kao odgovor na infekcije i bolesti kao što su ateroskleroza, rak, dijabetes i Alchajmerova bolest. Istraživanja su pokazala da sok od višnje starijim osobama pruža bolju zaštitu od nastanka srčanih problema, raka i kognitivne degeneracije vezane za starenje.

Zaštita od raka

Karcinogeni, štetne supstance u vazduhu, hrani i vodi, mogu oštetiti ćelije tela, započinjući promene koje mogu dovesti do raka. Sok od višanja pruža više od antocijanina. Sadrži tri hemikalije koje se bore protiv bolesti i mogu biti korisne u sprečavanju transformacije ćelija (što često dovodi do oboljevanja od raka). Ove moćne hemikalije su perililalkohol, limunska i elagijska kiselina.

Kora limuna i drugih citrusa pruža limunsku kiselinu, a bobice često pružaju elagijsku kiselinu, ali samo višnje pružaju sve tri od ovih hemikalija. Posebno su efektivne protiv raka pluća, grudi, jetre i kože.

Smanjenje nivoa holesterola

Sok od višanja sadrži jedan od najjačih poznatih antioksidanata, kvercetin. Između ostalog, kvercetim sprečava oksidativna oštećenja lipoproteina male gustine (LDL ili loš holesterol) prouzrokovana štetnim dejstvom slobodnih radikala, prema studiji objavljenoj 2013.-e godine u “Evropskoj reviziji medicinskih i farmakoloških nauka”.

Kada LDL holesteroloksidira, veća je verovatnoća da će se zalepiti za zidove arterija, formirajući plak koji doprinosi povećanju rizika od srčanog udara i šloga. Kvercetin je ujedno i protivupalno sredstvo, što je korisno za otklanjanje simptoma astme i drugih respiratornih poteškoća.

Zaštita od mišićnih oštećenja

U studiji objavljenoj decembra 2006.-e godine u “Britanskom žurnalu sportske medicine”, testirano je dejstvo soka od višnje namišićna oštećenja prouzrokovana vežbanjem kod četrnaest studenata ispitanika. Upoređivana su dejstva soka od višnje i placebo koji su se studentima davali dva puta dnevno u roku od osam dana, uz intenzivne vežbe koje su uključivale kontrakcije lakta u toku četvrtog dana od početka uvođenja suplemenata.

Bol i gubitak snage znatno su bili niži kod ispitanika koji su dobijali sok od višanja nego što je to bio slučaj sa ispitanicima koji su bili na placebo. Dalje, sok od višnje može pružiti olakšanje obolelima od gihta (posebno bolnim oblikom artritisa), a to je zahvaljujući tome što poseduje izvanredna protivupalna svojstva.

Recept za sok od višanja

Sok od višanja možete pripremiti na dosta načina, bez kuvanja i bez konzervansa, a mi ćemo vam predstaviti jedan vrlo praktičan i jednostavan način za pripremu.

Za 1 litar soka od višanja biće vam potrebno:

– količina višanja po izboru, za 1 litar će vam verovatno trebati oko 8-10 kilograma višanja
– oko 2 kilograma šećera
– 1 kesica limuntusa

Ukoliko ćete sok popiti u toku jednog dana onda možete i bez limuntusa odnosno dodavanja konzervansa.

Način pripreme je u ovom slučaju vrlo lak:

Za početak višnje dobro operete i očistite od koštica i peteljki a onda ih na mašini sameljete i ostavite da stoje preko noći. Treba ih ostaviti na nekom tamnom i hladnjikavom mestu. Narednog dana je potrebno da ih procedite a zatim dodate 2 kilograma šećera.

Zatim vam predstoji mešanje dok se šećer ne istopi. Onda mešavinu na kratko prokuvate i nakon toga po potrebi možete dodati limuntus i konzumirati ga po želji.

Ukoliko sok ne planirate popiti u istom danu, dodavanje limuntusa je poželjno, i čuvanje na tamnom i hladnijem mestu.

Sponzorisano:

Loading...