Sona krema, gel – upotreba, iskustva i cena

Sastav Sona kreme/gela

Što se tiče izgleda, Sona gel je bele boje, poluprovidan. Glavni sastojak ove kreme/gela je adapalen i 1 g gela sadrži 1mg adapalena. Pomoćne supstance, koje takođe ulaze u sastav kreme/gela su: dinatrijum edetat, propilenglikol, karbomer 940, metilparahidroksibenzoat, fenoksietanol, poloksamer 182, natrijum hidroksid i prečišćena voda.

Adapalen spade u grupu jedinjena koje imaju antiupalno dejstvo kako u in vivo tako i u in vitro modelima zapaljenja. Resorpcija adapalena kroz ljudsku kožu je mala. Tokom eksperimenta, gde je primenjena ova krema/gel na kožu pacova, psa i zeca radioaktivnost je pronađena u jetri, slezini, nadbubrežnim žlezdama i jajnicima i utvrđeno je da se krema/gel primarno izlučuje putem žuči.

Kada se koristi Sona krema/gel?

Sona krema/gel je namenjena osobama koje imaju problematičnu kožu, to jest imaju problema sa bubuljicama i aknama. Ova krema/gel se koristi za terapiju blagih do umereno teških akni i bubuljica, gde dominiraju komedoni, papule i pustule.

Komedoni su ispupčenja koja se najčešće nalaze na licu (čelo, brada, slepoočnice, obrazi). Mogu se javiti i na leđima, vratu, grudima. Njima su sklonije osobe koje imaju mastan tip kože. Od bubuljica se razlikuju po tome što nisu upaljene, to jest nema crvenila, već su samo bezbolne izbočine na koži. Kada se nalaze grupisane na jednom delu tela nazivaju se komedonalne akne.

Uzroci nastanka komedona su:

  • Preterano konzumiranje cigareta i alkohola.
  • Način ishrane-trebalo bi da izbegavamo prezačinjenu hranu, masnu hranu, slatkiše, hranu sa visokim glikemijskim indeksom. Mlečni proizvodi su jedan od faktora nastanke ove pojave.
  • Određeni lekovi mogu da izazovu pojavu komedona.
  • Određene promene kroz koje prolazi žena tokom života (trudnoća, menstruacija, pobertet) mogu da budu jedan od faktora.
  • Genetika-ukoliko ukućani imaju ovaj problem, veće su šanse da će se i kod vas razviti komedoni.

Postoje dva tipa komedona-zatvoreni i otvoreni. Zatvoreni komedoni su crne boje, i oni su zapravo mitiseri. Po svojoj veličini mogu biti mikrokomedoni i makrokomedoni. Prva vrsta je nevidljiva pod golim oko, te ne predstavlja veliki problem, dok postoje i veći gde se jasno vidi otvor na koži.

Papule su čvrste promene iznad nivoa na koži koje svrbe. Mogu biti različitih boja (bele, žute, crne, braonkaste, plavičastocrvene) i veličina (vrlo male do oko 0,5 cm).

Pustule nastaju začepljenjem pora i lojnih žlezda koje se nalaze pod upalom. Lojne žlezde proizvode sebum (loj) koji služi za podmazivanje dlake i kože. Samim tim, bez sebuma koža bi nam bila perutava i suva, a kosa krta. Ponekad lojne žlezde proizvedu više sebuma nego što je potrebno i prepune folikul. Kožne bakterije P.acne inficiraju delovele folikula, zajedno sa izumrlim ćelijama i prljavštinom. Pustule ne bi trebalo dirati bez odobrenja lekara, kako ne biste stvorili još veći problem u vidu ožiljaka i raznih infekcija.

Metode lečenja pustula:

  • Upotreba antibiotika, retionida i Benzoil peroksida, naravno, uz preporuku lekara ili dermatologa.
  • Čišćenje lica I inficiranog mesta proizvodima za čišćenje lica, koji sadrže salicilnu kiselinu.
  • Ponekad je, u najkomplikovanijim slučajevima, potreban operativni zahvat.

Akne i bubuljice su estetski i socijalni problem. Osobe koje imaju navedene probleme mogu imati manjak samopouzdanja, mogu se povući u sebe, imati komplekse a sve to može dovesti do depresije. Pored toga što su akne estetski problem, one su takođe i medicinski i moraju biti tretirane kao svaka druga bolest. Akne i bubuljice su najzastupljenije u doba adolescencije. Čak 90 % adolescenata, i devojaka i momaka, imaju ovakvih problema. Osim toga, jedan broj odraslih i dece imaju problema sa aknama i bubuljicama. Svi oni se osećaju neprivlačno, frustrirano i nesigurno.

Način primene kreme/gela

Sona krema/gel je namenjan isključivo za spoljašnju lokalnu primenu na koži. Potrebno je da gel/kremu aplicirate jednom dnevno, najbolje je uveče pre spavanja, na područje kože koja je zahvaćena aknama. Pre apliciranje kreme potrebno je da koža bude čista i suva.

Preporučljivo je da kožu operete nekim blagim sredstvom za čišćenje lica i osušite je tapkanjem peškirom. Ne bi tebalo da grubo brišete lice, jer biste mogli da iziritirate već oštećenu kožu.

Proizvođač izričito naglašava da mesto gde ćete nanositi kremu mora biti suvo. Potrebno je da kremu/gel nanesete vrhovima prstiju na deo tela koje želite da tretirate i da umasirate blagim i kružnim pokretima.

Neželjena dejstva

Kao i mnoge kreme, tako i Sona krema/gel kod određenog broja korisnika može izazvati neželjena dejstva. Postmarketinške studije su pokazale da neželjena dejstva po učestalosti možemo podeliti u tri grupe: česta, povremena i nepoznata, to jest neželjena dejstva koja su vrlo retko zabeležena.

Kao česta neželjena dejstva uglavnom se javljaju suvoća kože, iritacije, peckanje i crvenilo kože. U neželjena dejstva koja se javljaju povremeno ubrajamo: svrab, akne, nelagodan osećaj zatezanja na koži, kontaktni dermatitis, ljuštenje kože.

Bol, otok, jake iritacije, otok očnih kapaka, jako crvenilo spadaju u neželjena dejstva koje za retko dešavaju.

Ako osetite bilo šta od gorenavedenog potebno je da isperete namazano mesto vodom i lagano obrišete peškirom. U zavisnosti od stepena iritacije možete smanjiti učestalost apliciranje kreme/gela, da privremeno prekinete ili u potpunosti da prekinete upotrebu Sona kreme/gela. Ako budete i dalje osećali neke nelagodnosti obavezno se obratite lekaru ili dermatologu.

Posebnu pažnju treba da obrate osobe koje su alergične na adapalen, kao i na ostale sastojke koje su navedene u uputstvu. Pre upotrebe obavezno pročitati sastav kreme/gela.

Posebna upozorenja

Kao što smo već naveli Sona krema/gel je namenjena isključivo za spoljašnju upotrebu. Vodite računa da krema/gel ne dođe u kontakt sa očima, ustima, sluznicama ili nozdrvama. U slučaju da se to ipak desi, kontaktno mesto isprati mlakom vodom. Gel/kremu ne smete koristiti ukoliko na koži imate posekotine, abrazije, opekotine ili otvorene rane.Takođe, ako akne obuhvataju veliku površinu na telu ne biste trebalo koristiti ovu kremu/gel.

Navedenu kremu/gel ne bi trebalo da koristite istovremeno sa drugim kremama koje imaju slično delovanje. Nije preporučljivo prekomerno izlaganje suncu ili UV zracima tokom korišćenja kreme/gela. Zbog svojih sastojaka na početku primene Sona kreme/gela moguća je blaga lokalna iriticija, te je poželjno izbegavati grube pilinge, preparate koji isušuju kožu, preparate koji sadrže aromatična jedinjenja i alkohol jer mogu dodatno da iziritiraju kožu.

Postoje preparati za lokalno lečenje akni koji se mogu koristiti u kombinaciji sa Sona kremom/gelom, gde biste Sona kremu mazali uveče, a ujutru  eritromicin (do 4%) ili klindamicin fosfat (1% kao baza) rastvor ili benzoil peroksid vodeni gel (do 10%).

Sona krema/gel ne bi trebalo da koriste trudnice kao ni žene koje planiraju trudnoću. U slučaju trudnoće bilo bi poželjno da prekinete sa primenom leka. Što se tiče žena koje doje, one smeju da koriste kremu/gel, ali je potrebno izbegavati primenu u predelu grudnog koša.

Proizvođač u uputstvu napominje da je potrebno voditi računa o roku upotrebe koji je utisnut na ambalaži i nalazi se na vidljivom mestu. Rok upotrebe je dve godine, ali od trenutka kada otvorite tubu rok trajanja je tri meseca. Preporučljivo je čuvati lek na temperaturi do 25 stepeni, na suvom i mračnom mestu.

Iskustva i cena

Korisnici su uglavnom zadovoljni kremom/gelom i svedoče o tome da su primetili poboljšanje u vidu smanjenja akni i bubuljica. Jedan broj korisnika je primetio blage iritacije ne početku terapije, ali tvrde da se iritacija brzo povukla.

Kremu/gel možete pronaći u boljeopremljenim apotekama po ceni od oko 700-800 dinara, u zavisnosti od same apoteke.

Pored lečenja akni, moramo raditi i na prevenciji stvaranja istih. Na primer, moramo voditi računa o higijeni lica. Peškir mora biti lično naš koji će služiti isključivo za brisanje lica. Losioni, kreme za lice, mleka za lice i tonici moraju biti na prirodnoj bazi sa što manje hemikalija. Koristite praparate koji su pogodni za vaš tip kože kako biste izbegli dodatno mašćenje ili pak dodatno isušivanje kože.

Veoma je bitno detaljno očistiti lice pre spavanja-skinite svu šminku, operite lice blagim sredstvom za umivanje a zatim možete tonikom detaljno očistiti lice. Potrebno je da dopustite koži da ,,diše,,.

Povedite računa o ishrani-izbegavajte masnu hranu, slatkiše, gazirane sokove a u vaš jelovnik ubacite što više sezonskog voća i povrća.

Sponzorisano:

Loading...