Spatifilum biljka – sadnja, uzgoj, nega, lekovitost i upotreba

Spatifilum (Spathiphylum), kod nas poznat i kao spatifil ili jedarce, jeste višegodišnja biljka koja pripada porodici Araceae (kozlaci), a poreklom je iz tropskih šuma gde ima dosta vlage, kakve su šume Indonezije, Severne, Srednje i Južne Amerike i Filipina.

Reč Spathiphylum predstavlja kovanicu od dve grčke reči : spathe – što u prevodu znači vršni list i phyllon – što u prevodu znači list.

Spatifilum biljka – sadnja, uzgoj i nega

Pored toga što raste u senci tropskog drveća, ova biljka svoje mesto pronašla je i u našim krajevima, što u vlažnim i toplim predelima gde se može gajiti napolju, što u hladnijim podnebljima gde se gaji kako u toplim staklenicima, tako i u mnogim domovima, i to pre svega zbog svojih prelepih belih cvetova ali i velikih zelenih kopljastih ukrasnih listova dužine između 30-50 cm. Smatra se idealnom biljkom za dekorisanje enterijera, biljkom koja će vašem domu dati posebnu draž gde god da je smestite.

Spatifilum biljka - sadnja, uzgoj, nega, lekovitost i upotreba

Glavni adut ove biljke jeste pre svega velika tj dugačka i tanana drška koja na svom kraju ima deo cveta koji je bele boje i naliči, tj oblika je lista, a zapravo pokriva i na neki način štiti pravi cvet ove biljke, mali valjkasti, naborani, pomalo zakržljali beli cvet sa bledo ljubičastom bojom u osnovi. Spram ove beline pružaju se široki, sjajni, tamno zeleni listovi i tako ova biljka predstavlja spoj dva jedinstvena kontrasta, sitne beline i raskošnog zelenila.

Ove biljke mogu ukrašavati vaš dom mnogo godina, ukoliko im naravno obezbedite adekvatne uslove za rast i razvoj. To su pre svega kvalitetna hranljiva podloga, dovoljna količina vode, tj vlage, dreniranje, i odsustvo direktnih sunčevih zraka.

Smatra se da bi ovu biljku u vašem domu trebalo držati na sunčanom mestu, ali nikako pod direktnim uticajem sunčevih zraka. Takođe, potrebno ju je zalivati jednom mesečno, i obično je poželjno tada rastvoriti u vodi kakvo đubrivo koje bi služilo kao prihrana. Zanimljivo je ipak, i to je ono po čemu je ova biljka i poznata, da ukoliko biljka nema dovoljno vode, ona će spustiti i saviti svoje listove, a kada je zalijete, oni će se ponovo izdići u svom punom sjaju. Zemljište je pogodno da bude hranljivo i uvek ga je potrebno obogaćivati kakvim gnojivom.

Poželjno je da temperatura u stanu zimi ne bude manja od 18˚C (inače su idealne temperature za ovu biljku od 20-25˚C, naravno uz odsustvo direktnih sunčevih zraka), a takođe se potrudite da svojoj biljki obezbedite i dovoljnu vlažnost vazduha, jer će u suprotnom doći do sušenja vrhova njenih listova. Povremeno je dobro i poprskati je mlakom vodom, makar jednom u mesec ili dva dana.

Uzgajivači ovog cveća imaju ritual da Spatifilum drže kraj svog računara ili tv ekrana, jer se smatra da ova biljka upija njihovo zračenje i koristi ga kao i sunčevu energiju za svoj rast i razvoj.

Cvetanje, razmnožavanje i bolesti

Biljka cveta obično u rano proleće i kasnu jesen, ali se uz dobre uslove cvetovi mogu očekivati i tokom celog leta. Kada se period cvetanja završi, nožem ili makazama se odseca drška koja je nosila cvet, kako bi se obezbedilo da biljka može iznova kasnije da cveta.

Kada je u pitanju razmnožavanje biljke, obično je najbolje razmnožavanje vršiti u kasno proleće. U tu svrhu se već veoma razvijena biljka vadi iz svoje saksije i deli na tri dela u tri druge posude gde se nastavlja sa njihovim uzgojem. Poželjno je da zemlja bude hranljiva, sa dovoljno vlage i ne preterano kisela. Međutim ukoliko biljka ne cveta, to bi značilo verovatno da ste preterali sa zalivanjem. Dakle, ukoliko biljka počne da vene, proverite korenje, da li je u pitanju prevelika količina vode. Prilikom zalivanja nikako ne smete koristiti hladnu vodu, već mlaku, odstajalu vodu.

Biljka je relativno dobro otporna na kakve bolesti i štetočine. Eventualno je može napasti crveni pauk ili se usled velikog zalivanja po njenim listovima mogu pojaviti kakve žućkasto crvenkaste mrlje. U slučaju napada insekta biljku možete sami lečiti. Narendajte na litar vode malo perećeg sapuna i nekoliko kapi sirćeta dodajte u to. Preprskajte napadnuta, tj zaražena mesta biljke naravno uz ponavljanje postupka u više navrata, do izlečenja.

Ono što je bitno da se zna je da je biljka, a posebno njeni listovi, blago toksična, te bi odmah nakon rada oko nje valjalo oprati ruke, jer može doći do blažih iritacija, dok bi kućne ljubimce, pse ili mačke ukoliko ih imate trebalo držati podalje od nje. Ukoliko se pojede koji list ove biljke, mogle bi da se pojave tegobe poput pečenja i boli u ustima i grlu.

Cena biljke iznosi oko 600 dinara.

Upotreba i lekovitost Spatifilum biljke

Naravno zbog svojih prelepih belih cvetova i tamno zelenih kontrastnih širokih i sjajnih listova, ova biljka idealna je za ukras našeg doma, gde će pronaći svoje mesto na kakvoj komodi u prelepoj saksiji i tako dopuniti i doprineti eleganciji našeg enterijera.

Kako smo već i pomenuli, smatra se da ova biljka upija štetna zračenja koja emituju monitori računara i ekrani televizora i koristi ih za svoj rast i razvoj. Na taj način ona štiti nas, a za sebe obezbeđuje energiju koju pretvara u sebi potrebnu energiju za rast i razvoj, hemijsku energiju.

Pored toga smatra se i idealnom za prečišćavanje vazduha od mnogih zagađujućih materija kakav je recimo toksični gas ugljen dioksid i formaldehid koji se može naći u duvanskom dimu, ali i upija brojna isparenja koja emituju boje, lakovi ili kakva sredstva za dezinfekciju.

Takođe, smatra se da je pored fikusa, azaleje, palme, hrizanteme, i ova biljka idealna za apsorpciju štetnog amonijaka koji se može naći u mnogim proizvodima za čišćenje kuhinje, sanitarija, u odmašćivačima i sredstvima za čišćenje podova. Odličan je i u borbi protiv benzena, toluena, ksilena i trihloretilena.

Smatra se da ova biljka nije ni malo komplikovana za uzgoj, te tako u zavisnosti od veličine vašeg doma, enterijera, ljubavi prema biljkama, možete za sebe nabaviti kakav manji ili veći primerak biljke Spatifilum. Ukoliko mu osigurate dobar prostor, Spatifil može ići i do 1 metar u visinu, a i u širinu.

Prema Feng Shui-u, Jedarce jeste jedna od biljaka koja služi za balansiranje energije u vašem domu. Dakle, pored palme, bambusa, hrizanteme, ljiljana, gardenije i drugih biljaka poznatih po mesnatim, velikim, širokim i debelim listovima, trebalo bi u svom domu uzgajati i ovu biljku, koja će zajedno sa ostalim biljkama koje uzgajate, sakupljati negativnu energiju koju emituju i proizvode delovi mrtve prirode doma.

Ipak, za kraj ćemo postaviti svakako i jedno upozorenje koje smo i ranije naveli, a to je da ova biljka, uprkos svom prelepom izgledu kako lista, tako i cveta, može predstavljati ozbiljnu opasnost ne samo za vaše kućne ljubimce, već i za vašu decu. Naime, pokazano je da je preko 50% trovanja dece u kućnim uslovima upravo poteklo od kakve ukrasne sobne biljke. Takva jedna je upravo i Spatifilum (Kozlac, Jedarce) koja spada u biljke umerene otrovnosti.

Pored ostalih biljaka, manje ili više otrovnih, i Kozlac može da dovede do raznih vrsta alergija, proliva, povraćanja, bolova u stomaku i drugih tegoba, a to sve zbog štetnih materija, hemikalija ili pak alkaloida koje u sebi sadrže. Simptomi će naravno zavisiti od količine koju je dete progutalo, od uzrasta, otpornosti organizma, kao i od brojnih drugih faktora, ali se ipak savetuje da strogo vodite računa gde ćete držati ovu biljku ukoliko imate decu ili ljubimce, a ljubitelj ste baš njenog uzgoja.

Sponzorisano:

Loading...