Šta je gustin?

Kao neizostavni sastojak u recepturama za pripremu brojnih kako slanih, tako i slatkih jela, nalazi se gustin.
Otuda, mnoge zanima da saznaju poneku informaciju više o tome šta je zapravo gustin, koje je njegovo poreklo, koliko je koristan ili štetan kao sastojak u ishrani i slično?

Evo odgovora na ta pitanja.

Šta je gustin i čemu on služi?

Gustin je ništa drugo do kulinarski, odnosno jestivi skrob. Kao takav, on ima ulogu da kao dodatak jelu obezbedi vezivanje ostalih sastojaka u jelu, odnosno da obezbedi gustinu jela.

cemu-sluzi-gustin

Od čega se proizvodi gustin?

Gustin se proizvodi od kukuruza. To je zapravo kukuruzni jestivi skrob. Prema tome, jasan je zaključak da je poreklo gustina apsolutno prirodno i u njegovu proizvodnju, po pravilu nisu uključeni nikakvi drugi veštački i genetski modifikovani sastojci.

Da li je gustin zdrav ili štetan sastojak ishrane?

Srazmerno svom poreklu koje je apsolutno prirodno, gustin je zdrav sastojak ishrane.
Njega odlikuje izuzetno niska kalorijska vrednost i istovremena sposobnost da kada se unese u organizam stvara osećaj sitosti, što je savršena kombinacija.
Zbog te osobine, svetski priznati nutricionisti, svrstali su ga u red sastojaka ishrane, koji podpomažu procesu smanjenja suvišnih kilograma.

Osim toga, dokazano je da gustin snižava nivo holesterola u krvi.
Takođe, bitno je napomenuti da je ovaj sastojak jela, bezbedan za upotrebu i kod osoba koje boluju od osetljivosti organizma na gluten, jer glutena u gustinu nema.

Za koja jela se uglavnom koristi gustin?

Gustin se koristi kao veoma čest i važan sastojak u procesima pripreme brojnih soseva koji se koriste kao dodaci slanih jela, zatim kao sastojak za pripremu čorbi, ali i kao sastojak za pripremu slatkih jela, kao što su torte i kolači.

Kako se gustin koristi tokom pripreme jela?

U toku pripreme jela, gustin se uglavnom koristi na dva načina. Prvi način, odnosi se na tok pripreme tečnih odnosno čorbastih jela. Tada se gustin pri kraju pripreme ubaci, dobro umeša u njihov sadržaj i kratko prokuva zajedno sa ostalim sastojcima jela. Tokom trajanja prokuvavanja, gustin zahvaljujući visokoj temperaturi kojoj je izložen, pojačava gustinu jela. Gustina jela, ostaje nepromenjena i kada se jelo ohladi.

Drugi način, odnosi se na tok pripreme čvrstih jela. Tada se gustin dodaje i umeša uglavnom u brašno ili slične sastojke za pripremu jela i zajedno sa njima se peče.

Sponzorisano:

Loading...