Šta jesti tokom dojenja bebe

U periodu kada vaša beba doji, vaša ishrana mora da bude korigovana na određeni način. Tačnije, mora da bude koncipirana tako da sadrži dovoljno kvalitetnih i hranljivih materija koje će povoljno uticati na bebu, ali istovremeno i na vas.

Kako vaša ishrana u periodu dojenja utiče na bebu?

Veza majke i bebe, posebno je jaka i izražena u periodu dojenja. Konkretno, sve ono što putem ishrane majka unese u organizam, prenosi se na veoma direktan i neposredan način kroz mleko i na organizam bebe.

sta jesti tokom dojenja bebe

Zato, vaša ishrana u periodu dojenja, trebalo bi da bude što raznovrsnija i da sadrži što više međusobno različitih zdravih elemenata.

Raznovrsnost hrane koju konzumirate, utiče na blage promene u ukusu i mirisu vašeg mleka, a to doprinosi da kasnije beba u periodu kada počne da konzumira čvrste namirnice, lakše i brže prihvati raznovrsne obroke, odnosno ukuse i mirise koji su sadržani u njima.

Hranljivost namirnica koje konzumirate, bitna je jer svi vitamini i minerali koje beba unese putem mleka, utiču na formiranje njenog imunološkog sistema i na formiranje i razvoj njenog organizma i funkcija unutar organizma. Na isti način na bebu deluju i proteini koje dobija iz mleka, a ugljeni hidrati joj daju izvor energije baš kao i vama.

Ono što je takođe svrha pojačane ishrane u periodu dojenja, jeste da vama obezbedi i sačuva normalan balans organizma, jer u periodu dojenja, potreba vašeg tela za kalorijama, raste za trista kalorija, a takođe je pojačana i vaša potreba za vitaminima i mineralima.

Koje je namirnice posebno preporučljivo jesti u periodu dojenja?

Iako važi pravilo da je u periodu dojenja preporučljivo jesti što više različitih namirnica, ipak postoje namirnice koje zauzimaju prvih nekoliko mesta na toj listi preporučenih namirnica.
Evo kako izgleda ta lista:

1. Sveže voće i povrće

Ovakve namirnice, predstavljaju najbolji i pritom potpuno prirodan izvor neophodnih minerala i vitamina koji utiču na bebino i na vaše zdravlje. Zato, u što većoj količini i u svim periodima dana jedite sveže voće i sveže povrće. Takođe je preporučljivo da pola sata pre dojenja popijete sok od ceđenog voća i povrća jer će to posebno uticati na kvalitet i sadržaj vašeg mleka.

2. Žitarice i proizvodi od žitarica

Žitarice su savršen izvor vitamina koji pripadaju B grupi. Vitamini iz B grupe, pospešuju stvaranje mleka i pritom utiču na razvoj nervnih ćelija i nervnog sistema uopšte, kao i na stvaranje eritrocita u bebinoj i u vašoj krvi.

3. Meso

Preporučljivo je da dnevno pojedete minimalno oko 70 grama mesa. To utiče povoljno na nivo proteina u vašem mleku.

Namirnice koje je potrebno izbaciti u periodu dojenja?

1. Industrijske, masne i prezačinjene namirnice

Ovakve namirnice, često ne sadrže nikakve hranljive i korisne materije i pune su različitih aditiva i toksina, koji se mogu nepoželjno odraziti na imunološki sistem i zdravlje bebe i na vaše zdravlje.

2. Crni luk, ljuta paprika i slične namirnice naglašeno jakih ukusa

Ovakve namirnice mogu izazvati neprijatan i suviše jak ukus mleka, što može uzrokovati bebino odbijanje hrane i uznemirenost.

3 Koštunićavo voće

Koštunićavo voće kao što su orasi, pistaći, bademi i slično, treba izbaciti u periodu dojenja jer nepovoljno utiču na ukus i sastav mleka.

Važna napomena:

U periodu dojenja, preporučljivo je piti što više vode jer to takođe daje poseban doprinos stvaranju i kvalitetu mleka.

Sa druge strane, preporučljivo je izbaciti cigarete i izričito je zabranjeno piti alkohol u većim količinama, kao i lekove, jer se alkohol i supstance iz lekova direktno prenose u mleko, a to može izazvati izuzetno ozbiljne posledice koje se odražavaju na zdravlje bebe.

Ukoliko je neophodno korišćenje lekova, obavezno zatražite savet i mišljenje lekara i uzimajte isključivo lekove koji nemaju negativno dejstvo na bebu.

Sponzorisano:

Loading...