Šta jesti za doručak

Doručak predstavlja glavni obrok koji unosite u organizam tokom dana. Upravo zbog toga, on bi trebalo da obuhvata dovoljan izvor ugljenih hidrata, kao i proteina, minerala i vitamina iz kojih će vaše telo crpeti energiju i snagu za sve aktivnosti koje ga očekuju i sa kojima treba da se suoči.

U protivnom, ukoliko recimo preskočite doručak ili napravite pogrešan izbor namirnica koje ćete doručkovati, sasvim je izvesno da ćete se osećati iscrpljeno i funkcije koje vrši telo će biti otežane sve do ručka.

Zato, postupite pravilno, i napravite pravi izbor prilikom odabira namirnica za doručak.

cokoladno mleko i banana

Koje namirnice izabrati za doručak?

Kako bi ste organizmu obezbedili pravilan i dovoljan izvor svih elemenata koji su mu neophodni za normalno funkcionisanje, poželjno je i preporučljivo, da vaš doručak sadrži što raznovrsnije namirnice. Te namirnice, potrebno je da istovremeno predstavljaju izvore ugljenih hidrata, ali i izvore proteina i izvore vitamina i minerala.

Kako ne biste dugo razmišljali o tome šta da doručkujete, evo nekoliko predloga koje smo pripremili i izdvojili za vas:

Predlog za doručak broj 1:

Čokoladno mleko, banana i mešavina suvog voća. Ovakav doručak, predstavlja pravu energetsku bombu za vaš organizam. Iz njega, telo će iscrpeti dovoljno energije uz pomoć koje će moći da funkcioniše sve do ručka. Kao glavni element ovog doručka, izdvajaju se ugljeni hidrati, ali takođe, u veoma koncentrovanoj i dovoljnoj količini u njemu se nalaze i proteini, kao i minerali i vitamini, koji su sadržani u suvom voću i banani.

Važno je napomenuti da čokoladno mleko sadrži brzo razgradive ugljene hidrate koji veoma brzo dospevaju u krv i pretvaraju se u energiju, dok banana i suvo voće imaju visok procenat vlakana, koja se usporeno vare i predstavljaju odloženi izvor energije. Samim tim, jedinstvo ovih namirnica obezbeđuje istovremeno i trenutan i dugotrajan izvor energije.

Predlog za doručak broj 2:

Dva pržena jajeta, čaša jogurta, salata od povrća po izboru i dva parčeta integralnog hleba.
U ovom doručku sadržano je sasvim dovoljno proteina, ugljenih hidrata i svih drugih elemenata uz pomoć kojih će vaše telo funkcionisati bez osećaja slabosti i zamora sve do ručka.

Predlog za doručak broj 3:

Dva parčeta tostiranog ili prepečenog hleba sa premazom od dzema ili čokoladnog krema i čaša mleka.
Ovaj doručak, svrstava se u kategoriju mnogima omiljenih slatkih obroka. Nakon njega, osećaćete se spremni za sve dnevne obaveze sa kojima je potrebno da se suočite do ručka.

Predlog za doručak broj 4:

Dva parčeta tostiranog ili prepečenog hleba sa premazom od krem sira ili sa kriškom mladog sira, jednom pečenom i oljuštenom paprikom i jednim svežim paradajzom.
Ovaj obrok, pored toga što je izuzetno ukusan, takođe je i zdrav i predstavlja istovremeni izvor svih neophodnih elemenata koji su vam potrebni do ručka.

Predlog za doručak broj 5:

Integralne pahuljice sa mlekom ili jogurtom. Ovaj obrok izuzetno je blag i prijatan. Deluje okrepljujuće na čitav organizam i usporeno se razgrađuje u procesu varenja, što daje dugotrajan osećaj sitosti.

Predlog za doručak broj 6:

Čokoladni musli sa mlekom. Ovaj obrok, osim što će vas sasvim dovoljno zasladiti u jutarnjim satima, obezbediće vam i dovoljan izvor energije sve do ručka.

Predlog za doručak broj 7:

Dva parčeta prepečenog hleba sa tunjevinom iz konzerve i povrćem po želji.
Ovaj obrok, prepun je proteina, ugljenih hidrata i svih drugih neophodnih elemenata. Uz to, izuzetno je ukusan.

Ne zaboravite da uz svaki od predloženih obroka, pijete i dovoljnu količinu vode. Unos vode je posebno bitan u periodu neposredno nakon buđenja jer je tada krv u organizmu najveće gustine i rizik od nastanka infarkta je najveći. Unosom vode u organizam, krv se razređuje i samim tim rad srca postaje lakši i pravilniji.

Sponzorisano:

Loading...