Šta raditi kad beba štuca?

Štucanje je česta pojava kod gotovo svake bebe, pa se roditelji često pitaju kako da pomognu svom detetu i da li ima razloga za brigu. Međutim, možete se opustiti, jer u većini slučajeva štucanje kod beba je sasvim bezopasna pojava i ne treba da vas brine.

Naime, do štucanja dolazi zato što se hrana iz želuca vraća prema ustima i jednjaku i to predstavlja uobičajeni fiziološki refleks. Beba najčešće štuca kada je sita nakon dojenja, a smatra se da češće štucaju one bebe koje halapljivo gutaju mleko od onih beba koje uzimaju gutljaj po gutljaj.

sta raditi kad beba štuca

Takođe, dešava se da se dijafragma kod beba naglo grči, što dovodi do štucanja. Poznato je i da neke bebe koje imaju problem sa zapaljenjem jednjaka češće štucaju. Ova spontana i bezopasna pojava najčešće prolazi sama od sebe. Ukoliko je beba dobro raspoložena i zdrava, to znači da joj štucavica ne pravi nikakve probleme. Međutim, ukoliko nije u pitanju prolazna štucavica i ukoliko se ona učestalo javlja i traje dugo, a dete postaje nezadovoljno, umorno i gubi apetit, onda je potrebno da se što pre obratite pedijatru.

Ukoliko je u pitanju samo prolazna štucavica, postoje razni načini na koje možete pomoći bebi koja štuca. Naime, uzmite bebu u naručje i promenite položaj u kojem je do tada bila. Takođe, možete podići i uzglavlje bebe tako da joj glava bude pod uglom od oko 30 stepeni.

Zatim, najbolje bi bilo da se beba hrani na dojci ili da uzima male gutljaje iz flašice. Ukoliko dojite bebu, povremeno je odvojite od dojke, a zatim je ponovo vratite, kako bi se uspostavio pravilan ritam gutanja i disanja kod bebe. To može pomoći da se dijafragma malo opusti i da se spreči štucanje.

Takođe, preporučuje se da nakon sisanja iz jedne dojke pustite bebu da podrigne, pre nego što je stavite na drugu dojku, kako bi izbacila vazduh koji se nalazi u želucu. Ako beba konzumira veštačko mleko važno je da proverite da li na njemu ima oznaka AR (antirefleks). Ova oznaka znači da se u mleku nalazi kukuruzni skrob koji sprečava štucanje, jer se vezuje sa želudačnom kiselinom. Zato uvek birajte mleka sa ovom oznakom.

Pored ovih malih trikova na koje možete pomoći bebi da prestane sa štucanjem, najvažnije je da budete strpljivi. Potrebno je da prođe određeno vreme i kako beba bude bivala starija, štucanje će vremenom postajati sve ređa pojava. U svakom slučaju, najbolje bi bilo da porazgovarate sa pedijatrom koji će vam dati adekvatne savete.

Sponzorisano:

Loading...