Šta su valunzi i kako ih lečiti

Valunzi su su pojava koja je karakteristična za žene koje ulaze u period menopauze. To su nagli, iznenadni napadi vrućine, koji se najintenzivnije osećaju preko celog lica, vrata i dekoltea. Ponekad su tako jaki da mogu da izazovu i crvenilo kože i veoma obilno znojenje. Valunzi su posledica hormonskih promena koje se normalno dešavaju kod žena u klimaksu.

Takođe se javljaju i u trudnoći, takođe pod uticajem hormonskih varijacija u tom periodu.

Šta izaziva valunge i koliko su oni učestali?

Valunzi su u najvećem broju slučajeva posledica faze menopauze, odnosno predmenopauze. Oni su najčešći simptom prelaska iz reproduktivne faze žene u fazu kada menstruacija prestaje. Dešava se da ih izazovu i druge hormonske promene u ženskom organizmu, ali najčešće su povezani sa pomenutim stanjima.

Šta su valunzi i kako ih lečiti

Ne postoji tačno utvrđen uzrok koji ih direktno izaziva, osim što znamo da su povezani sa ovim specifičnim periodom u kom se nalazi ženski organizam. Pojava valunga je vezana za kombinaciju nekoliko faktora. Oni se odnose na promene u reproduktivnim ženskim hormonima, kao i promenama na hipotalamusu, koji je zadužen za regulaciju temperature tela i funkcioniše poput svojevrsnog prirodnog termostata. Hipotalamus u ovoj životnoj fazi postaje osetljiviji na male promene telesne temperature.

Osim u menopauzi, valunzi su pojava koja je karakteristična i za trudnoću. Fluktuacije hormonskog statusa u drugom stanju su zaslužne za iznenadne nalete toplote koji se često dešavaju u toku trudnoće.

Valunzi kao simptom menopauze

Valunzi su jedan od najkarekterističnijih simptoma ulaska u menopauzu. Intenzitet valunga može da varira od osobe do osobe, te dok su za neke žene oni normalna pojava, koja ih ne remeti u uobičajenim aktivnostima, nekim ženama su potpuno nepodnošljivi. Mogu da budu toliko snažni i učestali da kod nekih žena izazivaju i nesanicu, preterano znojenje i uopšte utiču na njihove aktivnosti.

U pogledu uzroka nastanka valunga u menopauzi, lekari nisu u potpunosti saglasni. Većina stručnjaka ih vezuje za pad hormona estrogena, no nema utvrđenih dokaza da sam nizak estrogen zapravo proizvodi ove iznenadne napade toplote. Neke teorije smatraju da postepeni pad estrogena utiče na hipotalamus i provocira ga da senzitivnije reaguje na telesnu toplotu. Kao odgovor na to, oslobađaju se hormoni koji imaju zadatak da snize temperaturu i u tom procesu nastaju i valunzi. To je normalna reakcija koja se dešava dok, recimo, sedimo u sauni ili na visokim spoljnim temperaturama, dok se u slučaju menopauze ovi naleti toplote javljaju bez očevidnog razloga.

Valunzi kao karakteristika trudnoće

Valunzi u trudnoći su potpuno normalna pojava, koja se može objasniti drastičnim hormonskim varijacijama koje se u ovom periodu dešavaju.  Valunzi u toku trudnoće najčešće obuhvataju glavu, vrat i grudi i traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Najčešće se javljaju u drugom i trećem trimestru, a mogu da budu još učestaliji nakon porođaja, zato što se žensko telo tada hormonski ponovo prilagođavaju novom stanju, što je povezano i sa niskim nivoima hormona, koji se snižavaju zbog dojenja.

U toku trudnoće, u ženskom telu se odigravaju znatne hormonske varijacije koje mogu da utiču i na pojavu naleta toplote. Važno je da se zna razlika između valunga i groznice, jer visoka temperatura može biti jako opasna toom trudnoće. Razlika je u tome što valunzi, za razliku od groznice, zapravo ne podižu samu telesnu temperaturu i ne upućuju ni na kakvu infekciju.

Kako ublažiti valunge?

Valunzi nisu opasna pojava i ne utiču na zdravlje žene, no, mogu da budu jako neprijatni i da utiču na opšti kvalitet života u periodu u kom se javljaju. Pošto se ne zna u kom trenutku i kojim intenzitetom će se valunzi javiti, ne postoji neki univerzalan način da se oni spreče, ali nekoliko dobrih saveta može pomoći da se oni ublaže ili da se eventualno smanji njihova učestalost.

Rashlađivanje – Povećanje telesne temperature, nevezano za infekciju ili neko oboljenje, može da podstakne valunge. Savetuje se uklanjanje sloja odeće kada se osećamo toplo, rashlađivanje hladnim napicima, provetravanje i smanjivanje sobne temperture, ukoliko je moguće.

Ishrana – Neka hrana generalno izaziva osećaj toplote, podstiče zagrevanje i znojenje, pa može da izazove i valunge. Zato treba izbegavati jako toplu i začinjenu hranu, pića sa kofeinom i alkohol.

Relaksacija – Meditacija, opuštanje i smirivanje mogu da pomognu nekim ženama da ublaže intenzitet valunga. Tehnike za smanjenje stresa, poput meditacije, sporo i duboko disanje, deluju opuštajuće na čitav organizam, pa tako mogu da pomognu i oslobođenju od blage rućine.

Ostavljanje pušenja – Pušenje je povezano sa pojačanim rizikom od pojave valunga, pa je preporučljivo ostaviti se ove loše životne navike. Naravno, ostavljanje pušenja će, osom toga, imati i druge beneficije na opšte zdravlje.

Mršavljenje – Povišena telesna težina i gojaznost takođe mogu da budu dobra podloga za nastanak valunga i njehovu učestalost. Gubitak na težini tako može da pomogne u smanjenju intenziteta, učestalosti i pojave valunga.

Dodatak estrogena – Pošto je nivo estrogena moguće povezan sa nastankom valunga, ponekad se preporučuje njegovo dodatno unošenje u vidu dijetetskih suplemenata. Najčešće se dodaje estrogen koji se nalazi u biljkama, soji, crvenoj detelini i drugim. Ova terapija je individualna i treba biti posebno oprezan u izboru preprarata, te je neophodna konsultacija sa lekarom.

Valunzi kod muškaraca

Valunzi su najčešće asocijacija na menopauzu i ženske hormonske fluktuacije. Međutim, valunge mogu doživeti i muškarci, doduše u znatno manjam procentu.

I kod muškaraca su za nastanak valunga zaslužni hormoni. No, s obzirom da njihovi hormoni opadaju tek za jedan odsto u kasnijim godinama, većina muškaraca nikada neće doživeti valunge. Utvrđeno je da terapija raka prostate može da izazove valunge kod muškaraca. Ona podrazumeva snižavanje nivoa testosterona, što na sličan način podstiče nastanak valunga, kao i u slučaju niskog nivoa estrogena kod žena.

Sponzorisano:

Loading...