Stubaste jabuke – sorte, sadnice, sadnja, uzgoj i orezivanje

Jedna od revolucionarnih stvari u proizvodnji i uzgoju jabuka su stubaste jabuke. Zauzimaju mnogo manje prostora od klasičnih a postižu veliki prinos na maloj površini zemlje. Osim toga, veoma su lake za održavanje i branje jer su niske i pristupačne pa se sve radnje oko nje odvijaju sa zemlje, što je velika prednost. Sama reč stub opisuje njihov izgled, one  nemaju grane, samo jedan stub sa malim izdancima na kojima raste lišće a kasnije i plod.

Stubaste jabuke veoma rano kreću sa davanejm prinosa, još u prvoj godini, do duše, tada je prinos znatno manji, ali se ne čeka par godina a od druge se povećava. I ako deluje da daju manje prinosa od klasi;nih jabuka, kada se pogleda površina koju zauzima, stubasta jabuka daje veoma zadovoljavajući prinos.

Stubaste jabuke – sorte, sadnice, sadnja, uzgoj i orezivanje

Postoje dosta različitih vrsta koje se jedne od drugih razlikuju bojom ploda, veličinom, vremenom sazrevanja, otpornosima na bolesti ili hladnoću, izmenju dosta različitih sorti, izdvojile su se šest sorti koje su najrasprostranjenije i najpoznatije.

Sorte stubastih jabuka

  • Rumeno vreteno – sorta koja ima najkrupnije plodove. Sazreva početkom septembra, odlikuje je veliki rod, ali nikada ne prerodi jer sama reguliše količinu radjanja optimalnim opadanjem viška u julu mesecu.
  • Kraljica čardaša – sorta koja koja kasno sazreva a odlikuje je visok kvalitet ploda i veoma dugo održavanje nakon branja, i do šest meseci.Ova sorta je zbog svoje izdržljivosti veoma popularna kod plantažnog uzgajanja.
  • Vesna – sorta koja najranije radja, još sredinom avgusta, daje veoma lepe, crvene plodove, plodovi nisu preveliki, srednje su krupnoće, ali su odličnog kvaliteta.
  • Zeleni dragulj i smaragd – sorte koje su veoma retke. U kućnoj varijanti se skoro i ne gaje kao i u plantažnoj. Koriste se uglavnom za eksperimentalno dobijanje i nova ukrštanja. Sazrevaju kasno, krajem septembra, odlikuje ih lep plod nakiselog ukusa a veoma dobro podnose čuvanje u toku zime.

Sadnja i uzgoj stubastih jabuka

Gajenje stubastih jabuka je veoma jednostavno. One rastu samostalno, bez naslona. Kako bi se oko njih mogla sprovesti normalna rezidba, berba, okopavanje i tretiranje. U privatnim zasadima najbolje je saditi ih kao jednored, dvored ili trored u rastojanjima oko 50cm izmedju redova. Kada se tako posade, potrebno je napraviti blokove izmedju kojih će razmak biti 1 do 2 m. kako bi se moglo lakše prići prilikom obradjivanja. Izmedju redova jabuka se može zasejati trava, radi lakšeg održavanja. Veoma je bitno da se trava lepo održava, pokošenu travu treba izneti jer postoji opasnost od dolaska glodara koji mogu uništiti zasad jabuka, oguliti koru ili polomiti stablo i izazvati sušenje. Zasad može imati po dve vrste hibrida a preporučuje se sadjenje i po tri hibrida. Obično su to sorte koje kasno zru i mogu se čuvati do dugo u zimu. Za oprašivače, najbolje je birati vrste ranog i srednjeg zrenja jer se one sade u manjem broju, a plodovi se pojedu direktno sa stabla još u toku leta.

Što se zalivanja tiče, stubaste jabuke ne treba često zalivati, neke norme su 10l po stablu u periodu vegetacije. U periodu mirovanja, negde od početka Septembra meseca nije potrebno zalivanje. U koliko se zaliva u tom periodu, dolazi do ponovnog cvetanja biljke čiji će cvet smrznuti preko zime pa će u narednoj sezoni prinos biti umanjen. Prevelike količine vode dovode do gubljenja hranljivih materija, izazivaju veliki porast što za posledicu ima slabo cvetanje pupoljaka, krhko stablo koje sklono pucanju prilikom pojave ploda, sabijanje zemljišta što umanjuje mogućnost uzimanja hranljivih materija iz nje… Kada se uhvati kora na zemlji, potrebno je razbiti je okopavanje.

Rezidba je ovoj vrsti jabuka minimalna, skoro nepotrebna. Rezidbom se samo uklanja višak cvetova kako rod ne bi prerodio, naročito kod nekih sorti kao što su zeleni dragulj jer se tako sprečava lomljenje stabla usled preroda i radjanje ploda svake druge godine. Takodje se rezidbom skraćuju grančise koje vire i remete pravilan red stabla kao i one koje prave hladovinu. Vrlo je važno rezidbu vršiti u pravom vremenu, to je kraj juna ili početka jula, vreme kada se javljaju pupoljci tako da se daje mogućnost da se pupoljci pojave i na mestima gde je tek obavljena rezidba.

Stubaste jabuke veoma brzo stupaju u rod pa je potrebno dobro paziti prilikom transporta i sadjenja kako se cvetni pupoljci ne bi povredili.

Sponzorisano:

Loading...