Šumski borov med – lekovita svojstva i recept kako se pravi

Borov med je izuzetno retka i dragocena sorta meda, koja izvorno nastaje u Sibiru i do koga je prilično teško doći.  On ima crvenkastu boju, vrlo prijatan ukus i miris smole, a stvara se kao medna rosa na borovim iglicama šuma Zapadnog Sibira.

U našoj zemlji ne postoji pravi borov med, iako imamo puno četinarskih šuma. Samo četinarsko drveće ne proizvodi uobičajeni nektar koji koriste pčele, te su za pravljenje pravog borovog meda potrebni inseksti kojih nema u našim krajevima. U Srbiji se umesto izvornog borovog meda koristi tamni šumski med, koji se takođe odlikuje vrlo delotvornim lekovitim svojstvima i specifičnim ukusom.

Pošto nam je izvorni sibirski borov med teško dostupan, možemo se odlučiti za alternativu u vidu tamnog šumskog meda, a takođe napraviti i domaći borov med, čiji su glavni sastojci borove iglice i domaći prirodni med, šumski ili neki drugi. U daljem tekstu se nalaze i praktični recepti za kućnu prirpremu.

sumski borov med - lekovita svojstva i recept kako se pravi

Šumski med kao alternativa

Tamni ili šumski srpski med je odlična zamena za pravi sibirski borov med. On takođe spada u posebne vrste meda i nije tako čest kao druge sorte. Nastaje jednom u nekoliko godina i veoma je tražen zbog svojih lekovitih svojstava. On se razlikuje od drugih poznatih vrsta meda poput lipovog, bagremovog i sličnih sorti po tome što nije cvetnog porekla. Pomenute sorte prave pčele od cvetova ovog drveća, dok tamni med nastaje u drugačijem postupku i zbog toga je tako redak i cenjen. Poput sibirskog meda, šumski med takođe potiče od medne rose, odnosno slatkog soka drveta ili žbuna, koji zapravo podstiču insekti koji su napali biljku. Ovaj med je najčešće tamne boje, crvenkaste, zelene, braon ili čak skoro crne, u zavisnosti od toga sa kog drveta je donet. U Srbiji se najviše proizvodi na obroncima Zlatibora i Kopaonika.

Lekovitost šumskog i borovog meda

Tamni šumski med je veoma tražen zbog svojih mnogih blagodeti i pozitivnih efekata na ljudsko zdravlje. Ova fina prirodna poslastica je sama po sebi veoma lekovita, no ne treba je smatrati pravim lekom. On je odličan kao prevencija i dodatak u različitim tretmanima zdravstvenih stanja. On predstavlja složeno jedinjenje i ima visok procenat glukoze, zboge čega brzo kristališe, a takođe je i najmanje slatka sorta meda.

Šumski med ima vrlo pozitivan uticaj na poboljšanje krvne slike, te se zbog toga rado preporučuje trudnicama i mladim majkama, a takođe i aktivnim sportistima. Zbog ovog svojstva je vrlo pogodan i za decu u razvoju.

Poznato je da šumski med jako dobro utiče na jačanje imuniteta i to je jedna od njegovih najčešćih primena. Zbog toga ga mnogi koriste i kao dodatak u terapiji određenih bolesti.

Domaći borov med, koji se pravi od šumskog meda i borovih iglica, ima izuzetno povoljan učinak na suzbijanje neprijatnih simptoma prehlade i gripa, hroničnog umora i bronhitisa, a često se koristi i kao dodatna terapija za tretiranje astme. Borove iglice su bogat izvor C vitamina i aromatičnih ulja i imaju višestruku korist u tretmanu različitih zdravstvenih tegoba. Indijanci su ih koristili kao prirodan lek protiv prehlade i kašlja. Na ovaj način dobijen borov med takođe ima fantastična svojstva.

Pored regulisanja tegoba sa disajnim organima, med od borovih iglica ima i protivupalno, analgetičko i antialergijsko dejstvo. Zbog toga se može koristiti i za spoljnu upotrebu, u lečenju gnojnih rana, pa i u slučajevima ginekoloških infekcija.

Recepti za domaći borov med

U kućnoj radinosti možete lako pripremiti varijantu meda, koja dosta podseća na pravi borov med i takođe ima izuzetno blagotvorno dejstvo na ljudsko zdravlje. Spravlja se od delova bora i domaćeg, prirodnog meda.

Med od borovih iglica – Za ovaj lekoviti recept je potrebno 40gr borovih iglica, 1kg prirodnog meda i pola litra ključale vode. Med koji koristite ne mora nužno da bude šumski. Borove iglice dobro operite i raširite na suvu krpu da se osuše. Stavite ih posudu i prelijte sa pola litra ključale vode i ostavite da se kuvaju na tihoj vatri oko 15 minuta. Skinite šerpu sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Dobijenu tečnost zatim procedite kroz gazu i pomešajte sa prirodnim medom. Ova mešavina treba da odstoji nekoliko nedelja, kako bi se sastojci potpuno sjedinili. Nakon toga je vaš med od borovih iglica spreman za upotrebu.

Med od borvih izdanaka – Za ovaj recept je potreban 1kg mladih izdanaka bora i 1kg šećera. Postupak pripreme je jednostavan. U teglu sipajte red šećera, pa red mladih borovih iglica i tako do vrha. Važno je da završni sloj bude od šećera. Ovako napunjenu teglu čvrsto zatvorite i ostavite na toplom i sunčanom mestu, kako bi se šećer postepeno otopio, za šta je potrebno oko četrdeset dana.

Med sa borovim iglicama je veoma jak i ne treba ga uzimati u velikim količinama. U preventive svrhe se preporučuje konzumiranje jedne kašike meda u tri nedelje, a u slučaju lečenja respiratornih organa, uzima se i tri puta na dan, dok traju tegobe. Najbolje je potrošiti jednu teglu u periodu od godinu dana.

Sponzorisano:

Loading...