Suve kajsije – prednosti za zdravlje i upotreba

Kajsija (lat. Prunus armeniaca) je voće koje potiče iz severnih delova Kine i Kirgistana, a gaji se širom sveta, u krajevima gde je toplija klima. Osim svežih kajsija, koje se od davnina koriste kao hrana i kao lek, danas se sve više konzumiraju i suve kajsije. Suve kajsije se dobijaju sušenjem svežih kajsija. Sveže kajsije se prvo oljušte, pa se onda suše u posebnim sušarama.

Međutim, možete ih i sami sušiti u rerni, imajući na umu da se od šest kilograma svežih kajsija može dobiti samo jedan kilogram suvih kajsija. U procesu sušenja kajsije gube vlagu, ali njihova hranljiva vrednost ostaje ista. U suvim kajsijama hranljive materije su još jače koncentrisane nego kod svežih kajsija. Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima, suve kajsije mogu da pomognu u lečenju mnogih zdravstvenih problema. Nešto više o tome kako suve kajsije utiču na naše zdravlje možete pročitati u nastavku teksta.

Suve kajsije - prednosti za zdravlje i upotreba

Zdravstvene koristi suvih kajsija

Suve kajsije sadrže velike količine minerala, kao što su kalcijum, gvožđe, fosfor i kalijum, koji regulišu mnoge prirodne procese u organizmu. Takođe, suve kajsije su bogat izvor beta-karotena koji pomaže u stvaranju vitamina A i koji je važan za zdravlje očiju i za dobar vid. Zahvaljujući magnezijumu  i vitaminu B, suve kajsije efikasno ublažavju stres i jačaju nervni sistem. Zatim, suve kajsije poboljšavaju varenje i rešavaju probleme sa zatvorom, ali potrebno ih je dobro sažvakati. Ako budete redovno konzumirali suve kajsije, nećete više imati problema sa gasovima i sa nadutošću. Suve kajsije predstavljaju sjajnu zamenu za nezdrave i masne grickalice, a naročito se preporučuju osobama koje imaju povišeni holesterol. Pošto sadrže velike količine kalijuma, suve kajsije su dobre za jačanje srčanog mišića.

Takođe, suve kajsije se preporučuju i osobama koje pate od anemije, zato što vitamin C koji se nalazi u njima olakšava apsorpciju gvožđa. Takođe se preporučuju kod obilnih menstruacija koje mogu da dovedu do malokrvnosti, ali i u slučaju trudnoće i dojenja, kada je povećana potreba za gvožđem. Zatim, vitamin C jača i imuni sistem i sprečava pojavu prehlada, gripa i mnogih drugih oboljenja. Suve kajsije se naročito preporučuju zimi jer je tada povećan rizik od infekcija. Antioksidanti koji se nalaze u suvim kajsijama bore se protiv slobodnih radikala i pomažu da se organizam očisti od toksina. Suve kajsije se preporučuju i ako ste stalno umorni i ako se dosta znojite, jer pomažu da se nadoknadi izgubljena tečnost, minerali i vitamini. Idealne su za sportiste jer energija koju suve kajsije pružaju vrlo brzo dospeva u krvotok i daje potrebnu snagu.

Takođe, suve kajsije pomažu i u slučaju groznice i kod raznih kožnih problema. Pošto sadrže velike količine kalcijuma, suve kajsije pomažu kod rasta i razvoja kostiju. Pored svih ovih zdravstvenih koristi, važno je reći i to da suve kajsije usporavaju nagomilavanje masti i da mogu da pomognu u mršavljenju. Naravno, samo ukoliko se jedu u malim količinama, jer su prilično kalorične. Suve kajsije sadrže otprilike šest puta više kalorija od svežih kajsija, pa oko 100 g suvih kajsija sadrži čak 240 kalorija (100 g svežih kajsija ima svega 40 kalorija). Par suvih kajsija mogu biti odlična užina koja će vas zasititi i dati vam potrebnu energiju. Zahvaljujući vlaknima koja sadrže, suve kajsije pružaju osećaj sitosti duže vreme, pa nećete imati potrebu da posegnete za nekim nezdravim grickalicama. Međutim, zbog velikog broja kalorija i zbog dosta šećera, dijabetičari i oni koji imaju povišen holesterol ne bi trebalo da konzumiraju suve kajsije.

Napomena

Preporučuje se da konzumirate organske suve kajsije, jer one sadrže najviše minerala i ostalih nutrijenata. Suve kajsije koje su tretirane raznim hemijskim procesima imaju mnogo nižu hranljivu vrednost i mogu dovesti do raznih problema sa varenjem.

Sponzorisano:

Loading...