Suve šljive u ishrani – kalorije i lekovita svojstva

Šljiva (Prunus domestica) potiče sa obala Kaspijskog mora, a danas se gaji širom sveta. U ishrani se koriste sveže i suve šljive. Od davnina se suve šljive koriste kao hrana, kao poslastica, ali i kao lek.

Nadaleko je poznato da se suve šljive koriste protiv zatvora. Međutim, one imaju još mnogo zdravstvenih koristi, o kojima se uglavnom malo zna. One su bogat izvor biljnih vlakana, minerala (kalijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe), vitamina B, C, E i K i beta karotena, koji štiti ćelije od slobodnih radikala.

U 100 grama suvih šljiva ima oko 268 kalorija.

Suve sljive u ishrani - kalorije i lekovita svojstva

Zdravstvene prednosti suvih šljiva

  1. Leče zatvor. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, suve šljive su dobre za crevne i stomačne probleme, a naročito su dobre protiv zatvora. Takođe, one mogu smanjiti rizik od nastanka raka debelog creva. Sok od suvih šljiva leči zatvor čak i kod beba.
  2. Štite od kardiovaskularnih oboljenja. Kako sveže, tako i suve šljive, štite srce i smanjuju rizik od nastanka raznih kardiovaskularnih oboljenja. Kalijum u suvim šljivama održava nivo krvnog pritiska pod kontrolom i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Takođe, šljive sadrže fenole, fitonutrijente koji sprečavaju oštećenja ćelija kada dođe do oksidacije masnoća u organizmu. Veoma je važno da unosite dovoljne količine fitonutrijenata, jer je većina ćelijskih membrana sastavljena od masti.
  3. Smanjuju rizik od šećerne bolesti – dijabetesa. Zahvaljujući upijajućim vlaknima, suve šljive regulišu nivo šećera u organizmu. Ova vlakna utiču da hrana sporije prolazi kroz stomak i tako se usporava apsorpcija šećera u krvotok.
  4. Smanjuju holesterol. Vlakna u suvim šljivama upijaju višak žuči iz jetre i na taj način pomažu da se snizi nivo lošeg holesterola.
  5. Bore se protiv raka. Pošto sadrže velike količine antioksidanasa, suve šljive sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija. Naročito su poznate po tome što smanjuju rizik od nastanka raka dojke.
  6. Pomažu kod mršavljenja. Zahvaljujući vlaknima suve šljive pružaju osećaj sitosti i tako sprečavaju prejedanje i gojaznost. Idealno je da nakon dijetalnog obroka pojedete suvu šljivu, jer će vas to održati sitim duže vreme. Takođe, jedna šljiva sadrži samo 40 kalorija i dobra je za dijetalnu ishranu.
  7. Dobre su za zdravlje kostiju. Šljive su generalno bogate fenolima i flavonoidima i zato povoljno utiču na zdravlje kostiju i smanjuju rizik od nastanka osteoporoze.
  8. Pospešuju zdravlje očiju. Suve šljive su takođe veoma korisne za zdravlje očiju. Zahvaljujući fitonutrijenima koje sadrže, suve šljive sprečavaju makularnu degeneraciju, koja se uglavnom javlja kod starijih osoba.
  9. Imaju diuretičko dejstvo. I sveže i suve šljive mogu da deluju kao diuretik i preporučuju se osobama koje imaju problema sa bubrezima i bolovima u žuči.
  10. Usporavaju starenje. Suve šljive su moćan antioksidans i sprečavaju poremećaje kiseonika u organizmu, pa usporavaju proces starenja.

Suve šljive možete dodati u pahuljice ili ih jesti uz jogurt. Takođe, možete ih mešati sa orasima i jesti za užinu, a možete ih čak koristiti i za punjenje pečenog pileta.

Naš predlog za idealan obrok je šolja jogurta, 2 kašike ovsenih pahuljica, kašičica cimeta, šaka suvih šljiva i nekoliko oraha.

Iako su suve šljive korisno voće za prevenciju i lečenje mnogih bolesti, ipak ih treba jesti umereno.

Gde ih kupiti i koja je cena?

Uskoro otvaramo internet prodavnicu i u njoj ćete moći da nabavite suve šljive po najpovoljnijoj ceni. Prijavite se besplatno na našu email listu i obavestićemo vas čim krene prodaja da dobijete specijalan popust.

Sponzorisano:

Loading...