Testerasta palma – lekovita svojstva i upotreba

Testerasta palma je jedan od najboljih prirodnih preparata za lečenje tegoba vezanih za prostatu.

Ona ima blago i veoma efikasno delovanje i ulazi u sastav različitih proizvoda namenjenih tretiranju ovog organa.

Osim toga, testerasta palma se smatra i odličnim prirodnim saveznikom za povećanje plodnosti i potenencije.

Testerasta palma - lekovita svojstva i upotreba

Lekovita testerasta palma

Ovo malo palmino stablo je na engleskom poznato pod nazivom Saw Palmetto, a potiče sa prostora Sjedinjenih Američkih Država. Latinski naziv ove biljke je Serenoa Repens i to je maleno drvo koje raste u gustim grupama ili šipražju, na peskovitim priobalnim područjima ili u borovim šumama. Karaktersitično je po lepezastim listovima, koji su u priobalnim regionima srebrnasto beli, a u unutrašnjosti zemlje svetlo zeleni. Njen lekoviti deo su bobice.

Delovanje na prostatu

Testerasta palma se na prvom mestu koristi za lečenje prostate prirodnim putem. Tegobe vezane za ovaj muški organ mogu da budu izuzetno neprijatne, a javljaju se najčešće u srednjeim ili kasnijim godinama života. U pitanju su oblici uvećanja prostate, od kojih neka mogu biti benigna, ali u nekim slučajevima može doći i do pojave raka. Benigno uvećanje je relativno česta pojava i čak je počela da se smatra prilično normalnom.

Hormonske promene utiču na čitav organizam muškarca, te samim tim i na prostatu, a učinak ima i način života i ishrane. Uvećana prostata vrši pritisak na bešiku, onemogućava ili otežava mokrenje, čini ga bolnim i izaziva učestaliju potrebu za pražnjenjem bešike.

Testerasta palma sadrži veliku količinu koncentrovanih slobodnih masnih kiselina, koje su od velikog značaja kada je u pitanju pravilno funkcionisanje prostate. Najvažnija aktivna komponenta koju sadrži ovo malo palmino stablo je beta sitosterol. Osim pozitivnog delovanja na prostatu, ovaj sastojak jača imunitet i snižava nivo holesterola u krvi. Naučna istraživanja su pokazala da testerasta palma smanjuje proizvodnju dihidotestosterona koji stvara tegobe i tako smanjuje i oticanje prostate. Pri tom nema agresivno niti opasno dejstvo, a veoma je efikasna u ovim slučajevima.

Način upotrebe i upozorenja

Testerasta palma se u tretmanu lečenja prostate uzima u obliku ekstrakta, za odraslog muškarca u dozi od 160mg dva puta dnevno. Prvi rezultati su mogući za oko šest do osam nedelja primene, a potpuni efekat u periodu od pola godine.

Primena ekstrakta testeraste palme može izazvati smetnje u digestivnom traktu, a ponekad i vrtoglavicu ili glavobolju. Pre primene ovog i bilo kod drugog biljnog preparata je važno isključiti mogućnost postojanja raka prostate, s obzirom da ovaj biljni preparat ne utiče na laboratorijske nalaze za antigen koji je specifičan za prostatu, a koji lekari koriste kao marker za eventualni kancer prostate.

Sponzorisano:

Loading...