Tinktura od gloga za srce i zdravlje, recept

Podaci o lekovitosti tinkture od gloga, datiraju još iz perioda davne 1305. godine, kada ih je lekar francuskog kralja Henrika IV uvrstio u svoje spise.

Od tada, pa sve do danas, polako ali sigurno, upotreba ove tinkture se održala i zadržala u narodnoj medicini.

Za šta je dobra tinktura od gloga?

Tinktura od gloga, dobra je i koristi se u prevenciji nastanka, ali i u lečenju i u smanjenju simptoma već nastalih srčanih smetnji i oboljenja.

Konkretno, ova tinktura snižava povišen krvni pritisak, reguliše probleme sa usporenom cirkulacijom, jača funkciju krvnih sudova, a samim tim, jača i čuva i normalnu funkciju srca, normalni srčani ritam i otpornost srca.

Samim tim, tinktura od gloga, smanjuje rizik od pojave i nastanka srčanih oboljenja kao što je angina pektoris i sprečava nastupanje infarkta.

Osim za prevenciju nastanka i lečenje nastalih srčanih smetnji i oboljenja, tinktura od gaveza je efikasna i kao sredstvo za ublažavanje simptoma bronhitisa, upale pluća i drugih plućnih bolesti. Zabeleženi su i slučajevi da je tinktura gloga ublažila i smanjila simptome i učestalost epileptičnih napada.

biljka glog za pripremu tinkture

Kako napraviti tinkturu od gloga?

Tinkturu od gloga, možete pronaći i kao već gotov i za upotrebu spreman preparat, ali ipak, ukoliko to želite, možete je napraviti i sami, evo i kako:

Za pripremu vam je potrebno:

– 60 grama mešavine svežih cvetova i svežih listova gloga,
– 3 decilitra 96-oprocentnog medicinskog alkohola (ukoliko ne pronađete 96-oprocentni, možete koristiti i 70-oprocentni medicinski alkohol).
– Odgovarajuća prozirna staklena ambalaža koja se hermetički zatvara.

Način pripreme:

Navedenu količinu mešavine svežih cvetova i svežih listova gloga, sitno iseckajte i stavite u prozirnu staklenu ambalažu. To prelijte sa 3 decilitra alkohola, promešajte, hermetički zatvorite i ostavite da na sobnoj temperaturi odstoji tri nedelje.

Nakon tri nedelje, sadražaj procedite i prelijte u tamnu staklenu ambalažu koja se takođe hermetički zatvara.

Tinkturu čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Količina je dovoljna za 3 meseca, a najbolji period za njenu pripremu je proleće, kada glog cveta.

Ukoliko vam se desi da vam tinktura zatreba van proleća, možete je napraviti i u jesen i tada umesto kombinovane mešavine cvetova i listova, možete koristiti kombinovanu mešavinu plodova gloga i svežih listova. U tom slučaju, razmere i mere treba da ostanu iste.

Način upotrebe tinkture od gloga:

Ovako pripremljenu tinkturu od gloga, treba koristiti kontinuirano i to 3 do 4 puta dnevno po 15 kapi razmućenih u 50 do 100 mililitara vode, pola sata pre obroka.

Najbolje rezultate, ova tinktura daje nakon tri meseca redovne upotrebe i zato nemojte zapostavljati i preskakati njeno korišćenje.

Sponzorisano:

Loading...