Upala plućne maramice – simptomi i lečenje

Upala plućne maramice poznata je pod stručnim nazivom pleuritis. Ona se javlja kao komplikacija različitih oboljenja, a u ređim slučajevima kao zasebno oboljenje.

Oko pluća se nalazi dvoslojni omotač, koji nazivamo plućna maramica i između ta dva lista se nalazi određena količina tečnosti koja omogućava da pluća nesmetano funkcionišu. Normalno klizanje listova plućne maramice predstavlja sasvim prirodno trenje i ne izaziva nikakve smetnje. Međutim, kad se iz bilo kod razloga desi da jedan list postane nepokretan ili se na njemu jave bilo kakve promene, dolazi do izuzetno bolnog oboljenja plućne maramice.

Šta izaziva upalu plućne maramice?

Pleuritis može da se javi tokom različitih oboljenja, poput akutnih virusnih infekcija, pneumonije, autoimunih bolesti, tuberkoloze, plućne embolije, traume grudnog koša sa prelomima rebera, postoperativnih komplikacija, tumora pluća i metaboličkih poremećaja.

Upala plućne maramice - simptomi i lečenje

Simptomi pleuritisa

Zapaljenje plućne maramice je jako neprijatno stanje, praćeno pre svega izuzetno oštrim bolovima i probadanjem u grudnom košu. Najčešći simptomi zapaljenja plućne maramice su:

  • Bolovi u grudima pri disanju
  • Nedostatak daha
  • Suv kašalj
  • Groznica
  • Povišena telesna temperatura
  • Noćno znojenje
  • Anoreksija
  • Kaheksija
  • Glavobolja

Izrazito oštar bol i osećaj poput cepanja ili paranja u plućima je karakterističan za ovo oboljenje. Intenzitet bola se pogoršava sa kašljanjem, kijanjem i dubokim disanjem.

Suvo zapaljenje plućne maramice

Suvi pleuritis ili Pleuritis sicca na latinskom, često se javlja uz manju infekciju u plućima. Na njega upućuju povišena telesna temperatura, praćena suvim kašljem. Javlja se oštar, probadajući bol, koji se pogoršava pri pokretima disanja, kašlju, kijanju, kao i govoru i smejanju, a reaguje i na pritisak na bolno mesto. Fizički pregled pokazuje smanjene disajne pokrete na obolelom delu. Pacijenti  gube apetit i imaju povišenu temperaturu, nešto višu u večernjim časovima. Promene kod ovog tipa pleuritisa obično traju nekoliko dana, ponekad i duže, nakon čega se povlače.

Ukoliko se zakomplikuju, mogu da pređu u drugi tip pleuritisa, eksudativni pleuritis. Suvo zapaljenje plućne maramice ponekat pokazuje tendenciju ka ponovnom javljanju, ukoliko je poreklo oboljenja tuberkolozno.

Zapaljenje plućne maramice sa vodom

Eksudativni pleuritis ili Pleuritis exsudativa na latinskom je oblik zapaljenja plućne maramice koje je praćeno pojavom tečnosti kao odbrambene reakcije plućne maramice od početnog žarišta infekcije. Dolazi do ubrzavanja resorpcije tečnosti kroz krvne i limfne sudove, te stvaranja athezija koje teže da se oba lista maramice spoje i ograde proces. Ovo oboljenje u nekim slučajevima može da nastane kao produženje nepravilno lečenog suvog pleuritisa i u tom slučaju dolazi do postepenog pogoršanja simptoma.

Međutim, eksudativni pleuritis tuberkoloznog porekla javlja se sam za sebe i tada nastaje iznenada, praćen naglim porastom temperature tela, opštom malaksalošću, ubrzanim disanjem i ubrzanim srčanim ritmom. Bolesnici nemaju apetit, jako se znoje i mršave. Količina tečnosti koja se stvara je praćena oticanjem obolelog dela pleure i potiskivanjem ka zdravoj strani. Poremećaji koji se događaju ometaju rad srca i ponekad zahtevaju intervenciju izbacivanja jednog dela tečnosti. Lečenje se sprovodi kao i kod tuberkoloze, streptomicinom i drugim lekovima za ovu namenu, koje propisuje lekar.

Gnojno zapaljenje plućne maramice

Gnojna upala ili Pleuritis supprativa je oblik zapaljenja plućne maramice koji može nastati kao posledica eksudativnog pleuritisa, te kao komplikacija plućne tuberkoloze i drugih plućnih oboljenja. Vrlo retko se javlja kao samostalno oboljenje. Može da se desi da osnovno oboljenje koje izaziva ovu upalu prođe, ali da upala plućne maramice ostane. Simptomi su gotovo identični zapaljenju sa vodom, osim što su generalno nešto slabiji.

Dešava se da izvesno vreme pacijenti imaju gnoj u plućima, a da ne osećaju naročite teškoće. Ako gnoj provali iz plućne maramice, dolazi do teškog isklašljavanja gnoja izrazito neprijatnog mirisa. Ovo zapaljenje može da traje jako dugo i da zahvati rebra, stvarajući jako teško izlečivu fistulu. Lečenje zahteva bolnički nadzor, izuzetnu pažnju i negu, a bolesnici dugo ostaju slabi, kašlju i imaju loš apetit. Ova bolest pacijente čini duže vreme potpuno nesposobnim za rad i zahteva redovnu kontrolu i nakon izlečenja.

Lečenje zapaljenja plućne maramice

Lečenje pleuritisa zavisi prvenstveno od pojedinačnog uzroka koji ga je izazvao, kao i od tipa zapaljenja koje se javilo. Adekvatno lečenje primarnog oboljenja omogućava i izlečenje pleuritisa, a od ključne je važnosti terapiju započeti u što ranijem stadijumu, posebno kod teških oblika, kao što je gnojno zapaljenje.

U terapiji tuberkoloznog zapaljenja se kombinuje više razlčitih lekova i samo lečenje traje od tri do šest meseci, a u nekim situacijama se prepisuju kortikosterodii i punkcija grudnog koša.

Kod infekcija sa bakterijskim eksudatom se prepisuju antibiotici, a neke situaciije zahtevaju i hirurški zahvat. Virusne infekcije zahtevaju punkciju, uz antibiotike, analgetike i antipiretike.

Neki simptomi i tegobe zapaljenja plućne maramice mogu da se ublaže nezavisno od samog uzroka oboljenja. Za smanjenje bolova u grudnom košu se česšto koriste analgetici poput acetaminofena i ibuprofena. U teškim slučajevima se prepisuju i kodein i neki drugi narkotici, ali oni imaju efekat potiskivanja kašlja, što nije najbolje rešenje, jer duboko disanje i kašalj sprečavaju da dođe do upale pluća. Kada disanje postanje lakše i manje bolno, pacijenti se podstiču na duboko disanje, upravo iz ovog razloga. Ponekad se i čitav grudni koš zamotava u neadhezivne zavoje, što ublažava bol, ali takođe ometa i pokrete pri disanju, što je još jedan rizik za upalu pluća.

Sponzorisano:

Loading...