Urasli nokat – simptomi, upala, lečenje, operacija i oporavak

Urasli nokat (lat. Unguis incarnatus) spada u grupu hroničnih oboljenja kada jedna ili obe bočne ivice nokatne ploče urastaju u kožu i u meko tkivo na bočnoj strani prstiju. Tada dolazi do bola i do upale mekog tkiva pored nokta.

Do urastanja nokta obično dolazi usled velikog opterećenja na stopalo (gojaznost, preterana fizička aktivnost) ili usled povrede nokta.

Takođe, obuća sa visokim potpeticama ili špicastim prednjim delom, povećava pritisak na prste stopala i može da dovede do uraslog nokta. Uzrok ovog oboljenja može biti i nepravilno skraćivanje noktiju, jer nokte bi uvek trebalo da sečete ravno, a ne polukružno. Genetski faktori takođe mogu biti odgovorni za pojavu uraslih noktiju, odnosno ako je neko u vašoj porodici već imao problema sa tim, veće su šanse da se i kod vas pojavi urasli nokat. Urasli nokat može biti i posledica gljivične infekcije noktiju, kada dolazi do zadebljanja nokatne ploče i do proširivanja površine nokta. Najveće probleme sa uraslim noktima imaju odrasle osobe i adolescenti, a češće se javlja kod muškaraca nego kod žena.

Urasli nokat - simptomi, upala, lecenje, operacija i oporavak

Simptomi uraslog nokta

Urasli nokti se uglavnom javljaju na palčevima nožnih prstiju. Nokat urasta sa jedne, a ređe sa obe strane nokta. Taj predeo oko nokta postaje bolan i otečen, meso oko nokta je zadebljano i na predelu oko nokta može biti povišena telesna temperatura. Javlja se crvenilo, a iz mesa počinje da curi gnoj i to je simptom da je došlo do infekcije i da se obavezno morate obratiti lekaru. U retkim slučajevima dolazi i do groznice, a može se javiti i jedan deo bleđe kože koji je okružen crvenilom.

Upala uraslog nokta

Ne primenjujte nikakve metode kućnog lečenja uraslog nokta ako na mekom tkivu postoji gnojna upala. Usled zapaljenja iz nokta može početi da curi žućkasta ili beličasta tečnost. Čim primetite infekciju prsta ili gnoj, javite se odmah vašem lekaru, koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju. Upalu uraslog nokta možete sprečiti tako što ćete na bolni nokat staviti krišku limuna i umotati ga gazom i zavojem i pustiti da odstoji u toku noći. Limunska kiselina ima antibakterijsko i antiseptičko dejstvo i pomaže u borbi protiv infekcija.

Lečenje uraslog nokta

Postoje razne metode lečenja bolesti uraslih noktiju, a nekada je potrebna i hirurška intervencija. Međutim, u početnoj fazi, pre nego što nastanu komplikacije, urasli nokti se mogu lečiti i u kućnim uslovima. Važno je da za vreme lečenja ove bolesti ne nosite obuću koja vas steže jer ona će još više da poveća bol i infekciju nokta. U nastavku teksta možete videti šta treba da uradite da bi vaš nokat rastao pravilno i da ne bi iritirao meko tkivo oko prsta.

Pre svega, potrebno je da napravite toplu kupku u koju možete dodati 2-3 supene kašike sode bikarbone na 5 litara vode uz dodatak soli ili možete napraviti kupku sa hipermanganom. Temperatura vode neka bude najviše 37 stepeni. Potopite stopala u kupku i držite ih unutra 15-20 minuta.

Sledeći korak je da pokušate da odvojite ćošak uraslog nokta. U tome vam može pomoći komad flastera koji treba da zalepite na bočnu stranu prsta pored uraslog nokta i da ga povučete u stranu, da bi na taj način pristup ivici bolnog nokta postao lakši. Pošto ste razmakli meso flasterom i omogućili pristup noktu, pokušajte da podignete ćošak nokta uz pomoć štapića i stavite komadić gaze ili vate između nokta i mekog tkiva. Preporučuje se da komadić vate natopite u jod ili u neku antibakterijsku mast. Umotajte prst zavojem i nakon 24 h ponovite ovu proceduru.

Naravno, uvek koristite novu gazu, vatu i zavoj. Potrebno je ove tretmane ponavljati u periodu od 12 do 14 dana. Vremenom će meko tkivo omekšati, a nokat će početi da se podiže iznad mekog tkiva i postepeno će početi da izlazi iz njega.

Važno je da redovno menjate vatu koja se nalazi između mekog tkiva i nokta. Međutim, može se desiti da pri prvom tretmanu nećete uspeti da stavite vatu ispod nokta. U tom slučaju stavite vatu na bočnu stranu prsta sa uraslim noktom i mažite taj deo nekim antiseptičkim sredstvom za omekšavanje. To može biti list aloje ili smesa od meda i crnog luka, koju možete napraviti kada pomešate 1 kašiku meda sa 1 izrendanom glavicom luka. Ovaj postupak primenjujte uveče i uvek stavite zavoj u toku noći, a ujutru operite prst i pokušajte da podignete urasli nokat. Kada se urasli nokat podigne on će početi da raste u visinu. Tada je potrebno dobro isturpijati oštre krajeve izraslog nokta.

Operacija i oporavak

Urasli nokat se ne može u potpunosti izlečiti ovim kućnim metodama. Upala se može sanirati, ali tegobe se mogu javiti ponovo posle nekog vremena. Samo operacijom se trajno uklanja uzrok pojave uraslog nokta. Takođe, velika prednost hirurškog zahvata je da se postižu i odlični estetski rezultati jer je nokat moguće oblikovati po želji.

Operativno lečenje podrazumeva uklanjanje bočne ivice nokta, a ako je došlo do upale uklanja se i deo mekog tkiva koje je zahvaćeno infekcijom. Pri operaciji je važno ukloniti i deo ležišta nokta, da bi nokat mogao opet da raste. Danas postoje napredne hirurške metode, kod kojih se iseca uski deo ivice nokta i nema potrebe za ušivanjem. Operacija traje desetak minuta i radi se u lokalnoj anesteziji.

Rana nakon operacije brzo zarasta i potrebno je mirovanje 2-3 dana. Nakon toga bol polako nestaje i moguća je neka laganija aktivnost. Konci se vade između 7. i 10. dana. Nakon 3 nedelje možete početi sa vežbanjem i dugim šetnjama.

Sponzorisano:

Loading...