Valerijana kapi – upotreba, dejstvo i cena

Valerijana ili kako se latinski naziva “valeriana officinalis”, je jedna od biljaka sa najvećim i najpoznatijim sedativnim, ali i spazmolitičkim delovanjem.

Upravo zato, njena primena je široko rasprostranjena u medicini, ali i u oblasti narodnog lečenja.

Konkretno, valerijana se koristi u vidu različitih preparata ili kao sastojak preparata koji su namenjeni za otklanjanje i ublažavanje problema sa nervima, uznemirenošću, nesanicom i slično.

U nastavku ovog teksta, govorićemo opširnije o kapima valerijane, o načinu njihovog korišćenja i o polju njihovog delovanja.

Šta su zapravo valerijana kapi?

Kao što se lako može zaključiti, valerijana kapi su jedan od proizvoda od istoimene biljke. Konkretno, valerijana kapi, zapravo su isto što i tinktura od valerijane. Ove kapi, dostupne su kao gotov proizvod u apotekama, ali moguće ih je napraviti i u kućnoj varijanti.

Kako se koriste valerijana kapi?

Valerijana kapi, treba koristiti veoma oprezno i u skladu sa preporučenom dozom. To znači, da jednom do tri puta dnevno, treba koristiti dvadeset do trideset valerijana kapi pomešanih sa vodom ili čajem.

Ukoliko je reč o blažim oblicima uznemirenosti, o izloženosti stresu ili nesanici, dovoljno je da unos valerijana kapi svedete na jednom dnevno i da ih koristite uveče i to pola sata do sat vremena pre spavanja. Dozu treba ponavljati dva do tri puta dnevno, isključivo u slučaju ako ste anksiozni ili imate ozbiljniji problem sa funkcijom nerava, ako ste skloni paničnim napadima, agresivnosti, histeriji, suicidnim mislima i slično.

Ono što je takođe važno reći kada je reč o korišćenju valerijana kapi, jeste da se prilikom upotrebe ovih kapi ne razvija zavisnost, ali da njihovoj primeni treba pribegavati isključivo kada za tim ima potrebe.

gde kupiti kapi od valerijane

Kada valerijana kapi ne smete koristiti?

Valerijana kapi nikako ne smete koristiti, čak ni u najmanjoj količini ukoliko ste u drugom stanju ili u periodu dojenja. Takođe, ove kapi ne treba koristiti ni ukoliko pijete sedative ili barbiturate.

Ono što je važno istaći, jeste da valerijana kapi mogu bitno umanjiti koncentraciju i usporiti motoričke sposobnosti i funkcije, pa ih ne smete uzimati nekoliko sati pre upravljanja motornim vozilom, kao ni pre rukovanja mašinama koje vas mogu povrediti prilikom nepravilnog rukovanja.

Na koja sve stanja organizma deluju valerijana kapi?

Valerijana kapi, imaju zaista širok dijapazon delovanja i to isključivo kod stanja najrazličitijih oblika nervne uznemirenosti i rastrojstva.

Jedan od najozbiljnijih oblika problema na koji ove kapi deluju, jeste epilepsija, pa se valerijana kapi koriste i u cilju proređivanja i eliminisanja epileptičnih napada.

Pored toga, ove kapi su efikasne i prilikom primene kod stanja depresije, paničnih napada, histerije, osećaja objašnjive i uzrokovane, ali i neobjašnjive i bezrazložne uznemirenosti. Takođe, valerijana kapi su efikasne i kod stanja bolova i osećaja stezanja u grudima i predelu srca, kada su takvi osećaji izazvani stresom, kod nesanice, povišenog krvnog pritiska koji je nastao usled stresa, ali i kod stanja prisustva agresivnih poriva usmerenih prema drugima ili prema sebi.

U pojedinim slučajevima, valerijana kapi mogu da zamene upotrebu sedativa.

Da li se prilikom upotrebe valerijana kapi mogu javiti kontraindikacije?

Ukoliko se valerijana kapi koriste pravilno, odnosno u preporučenoj dozi, kontraindikacije su svedene na nulu. Ipak, ukoliko imate prirodno nizak pritisak, budite oprezni, jer valerijana kapi mogu dodatno da ga snize.

U slučaju da preterate sa količinom, odnosno unosom ovih kapi, može doći do pojave glavobolje, dekoncentracije, dezorjentisanosti, otežanog kretanja i otežanog buđenja.

Gde kupiti ove kapi i koja je cena?

Kapi od valerijane ćete moći da nabavite po najpovoljnijoj ceni u našoj online prodavnici čim je otvorimo. Prijavite se na našu email listu da budete obavešteni čim ona startuje i da dobijete specijalne popuste.

Sponzorisano:

Loading...