Vanilin šećer – upotreba i recept

Vanilin šećer je najslađi stanovnik police sa začinima i nezaobilazni aromatični dodatak najrazličitijim i brojnim poslastičarskim proizvodima.

Bez njega ne možemo da zamislimo ukusne praznične kolačiće i kekse, kolače, pite, torte i mnoge druge.

Svaki slatkiš dobija posebnu aromu i bogat, neodoljiv ukus upravo zahvaljujući ovom finom slatkom začinu.

Vanilin šećer - upotreba i recept

Aromatična vanila

Iako je vanilin šećer kojim nalazimo u marketima veoma dostupan i prilično jeftin kulinarski proizvod, sama vanila spada u red najpopularnijih, najdražih, ali i najskupljih začina. Vanila je zapravo mahunasti plod jedne vrste orhideje penjačice koja uspeva u tropskim krajeima Srednje Amerike.

Vanila je veoma cenjena zbog svoje bogate i raskošne arome, a postoji više od stotinu pedeset vrsta ovog začina, ali danas su u upotrebi dve vrste. To su burbon i tahićanska vanila.

Osim opojnog mirisa i ukusa, vanila ima i lekovira svojstva, a upravo su je zato obožavali drevni srednjeamerički narodi. Ona sadrži vanilioid, sastojak sličan kapsaicinu u čiliju, koji ima brojna lekovita svojstva. Ipak, ova mirisna biljka se danas najviše koristi u pripremi posalstica i dodataka za kulinarstvo, dobro poznatog vanilin šećera.

Vanilin šećer

Vanilin šećer najčešće koristimo u kupovnoj varijanti u verzijama različitih proizvođača. To je u stvari slatki prašak dobijen od samih suvih štapića vanile i običnog šećera. On ima veoma bogat i aromatičan miris i ukus, koji se razvijaju kada se koristi u pečenju i pripremanju slatkiša. Vanilin šećer je sastavni deo mnogih poznatih recepata, zbog svoje karakteristične arome. Jedna kesica vanilin šećera je obično dovoljna za pripremu kolača od oko pola kilograma brašna.

Kako napraviti domaći vanilin šećer?

Jednu verziju vanilinog šećera je moguće pripremiti i u kućnoj verziji. Iako to zapravo i nije vanilin šećer u bukvalnom smislu, pošto se ne pravi sa vanilinom, koji je glavni sastojak industrijske varijante. Domaća verzija se pravi od pravih celih mahuna vanile i zbog toga je ukus poslastica koje se pripremaju uz ovakav dodatak neuporediv sa slatkišima sa šećerom iz kesice. Iako je domaća verzija dosta skuplja, s pravom zaslužuje da se isproba i bar ponekad koristi.

Recept – Za pripremu domaćeg šećera od vanile su potrebne dve mahune vanile i kilogram šećera. U veću posudu istresti šećer, a mahune vanile iseći uzduž na polovine, pa iz njih vrhom noža sastrugati semenke. Ostatke mahuna takođe iskoristiti i iseckati na komadiće. Pomešati sve sa šećerom u staklenoj tegli. Dobro zatvoriti i ostaviti da stoji bar tri nedelje. Nakon tog vremena. Šećer će postati aromatizovan i vreme je da se dobro izmiksa do teksture finog praha. Na kraju prosejati kako bi se odstranili eventualni komadići mahuna. Ovako pripremljen vanilin šećer može da stoji i koristi se i više godina.

Sponzorisano:

Loading...