Vidac biljka – lekovitost i upotreba

Oftalmologija je, kao i medicina uopšte, poslednjih par decenija izuzetno napredovala. Otkriveni su lekovi za brojne bolesti, a kada su u pitanju bolesti oka, gotovo da više nema toga što bi moglo predstavljati prepreku za savremene domaće i strane stručnjake koji se bave ovom oblasti medicine.

Ipak, veliki je broj onih koji nisu zagovornici klasične medicine, koji ne vole odlaske kod lekara niti upotrebu bilo kakvih lekova, a još manje odlazak pod razne noževe ili lasere, pa će u te svrhe pokušati da na sve moguće načine lek za svoje tegobe pronađu u prirodi.

Još od davnina ljudi su lečili razne tegobe prirodnim putem, dakle uz pomoć raznih biljaka koje su nalazili na livadama, u šumama, kamenjarima ili pokraj puta. Tako je i danas poznata uloga divlje nane, koprive, takozvanog plavog cveta, rastavića i mnogih drugih „divljih“ vrsta u lečenju brojnih bolesti raznih organskih sistema. Jedna takva biljka jeste i naša današnja tema a to je takozvana vidova trava.

Vidac biljka - lekovitost i upotreba

Vidova trava, vidac, očanica

Vidac jeste jednogodišnja biljka kod nas poznatija i kao vidova trava, očanica ili vidovnjača a neki je znaju i kao oči matere Božje. Osnovno svojstvo ove biljke jeste upravo i upotreba u terapiji mnogih bolesti oka.

Biljka je visine oko 10 do 15 cm, razgranata u svom gornjem delu. Listovi su jajastog oblika, na vrhu izrazito nazubljeni. Cvetovi su bele do bledolila boje, sa žutom mrljom malo ispod sredine centra, te tako i podsećaju na strukturu oka po kome je biljka i dobila naziv.

Ova biljka rasprostranjena je u gotovo čitavoj Evropi, Severnoj Americi, ali i na severu i zapadu Azije gde se može naći kako na livadama i proplancima, tako i uz puteve ali i na šumskim čistinama. Biljka je poznata kao samonikla i parazitarna, te kao takva može rasti bilo gde, i krasti, tj crpeti hranljive materije drugim biljkama (zbog toga je i dobila naziv poluparazitska biljka).

Lekovita svojstva vidove trave

Prvi put se za vidovu travu saznalo 1305. godine i već tada, dakle u XIV veku, ona je opisana kao trava koja leči bolesti oka. Poreklo reči je grčko i glasi eprhrasia – radost.

Vidac cveta od juna do avgusta, i tada je najbolji za berbu. Zapravo, biljku beremo celu, u periodu kada ona cveta, naravno bez korena. Dalji postupak nakon branja sastoji se u sušenju biljke na toplom mestu sa adekvatnim strujanjem vazduha, a potom i njenim usitnjavanjem i pakovanjem u odgovarajuću ambalažu.

Od svežeg cveta vidove trave moguće je iscediti sok, te pomešati sa rakijom. Tako dobijamo melem koji se može koristiti kako za piće, tako i za spoljašnju upotrebu kao antiseptik, tonik, za dezinfekciju protiv bakterija i gljiva koje uništava i eliminiše, ali i kao antibiotik, sredstvo protiv proliva (dijareje), za dobro varenje i kao antioksidant (u prevenciji kakvih tumora sa svojim antikancerogenim dejstvom).

Smatra se da vidac poseduje čitav spektar lekovitih supstanci od raznih vrsta eteričnih ulja, preko vitamina (vitamin C kao najzastupljeniji), kiselina i raznih aromatičnih supstanci.

Uloga očanice u terapiji bolesti oka

Kako smo već i pomenuli, biljka je svoj naziv dobila po karakterističnom izgledu svojih cvetova, koji liče na oko, pa tako prema starim verovanjima i učenjima (nauka o signaturi prema kojoj se pojedine biljke prema nekim svojim posebnim karakteristikama prepoznaju kao lekovite) ova biljka leči pre svega probleme sa očima.

Kada su u pitanju oftalmološke tegobe i uloga vidove trave u njihovom lečenju, tu najpre moramo pomenuti konjuktivitis (zapaljenski proces koji zahvata konjuktivu), zatim blefaritis (upala očnih kapaka), slabosti očiju usled naprezanja kod čitanja, iriitis (upala dužice), ali i povišen pritisak oka – glaukom.

Nadalje, tu su i brojne upale suzne kesice, suzne žlezde, razne mrlje i lezije na rožnjači ali biljka može da posluži i za hlađenje suznih i umornih očiju kao i za ispiranje kod prisustva stranog tela u oku. 

U terapeutske svrhe vidac se koristi najčešće u vidu čaja koji se priprema tako što se jedna kašičica vidove trave prelije sa 250 ml provrele vode, i nakon što odstoji par minuta i ohladi se, može se koristiti za ispiranje očiju ili se od njega mogu praviti obloge koje stavljamo na oči uz pomoć natopljene gaze.

Ovaj čaj može pomoći i kod jačanja očne jabučice ukoliko se pomeša sa ruzmarinom, različkom, maslinovim uljem i divizmom. Takođe, može pomoći i kod peckanja očiju, kod pomoći u odstranjivanju krmelja, protiv katarakte, kratkovidosti i brojnih drugih tegoba.

Ukoliko ga koristitite kao kapi za oči, dovoljna je po jedna kap i to od 1-5 puta na dan. Za terapiju ga možete koristiti do povlačenja tegoba, što je u zavisnosti od težine tegoba od 3 do 20 dana.

Pored terapije za lečenje bolesti oka, vidova trava pomaže kod brojnih drugih tegoba sa zdravljem od rinitisa, sinuzitisa, prehlade i gripa, do problema sa želucem, prostatom, glavoboljom i uhoboljom.

Čaj se može i konzumirati 3 puta na dan, nezaslađen i svež, pre obroka,  za jačanje vida. Može se kombinovati sa žalfijom, nanom, hajdučkom travom, lišćem trešnje i drugim lekovitim travama i tako lečiti širok opus zdravstvenih tegoba.

Ipak kod upotrebe ove biljke zahteva se posebna opreznost naročito kada je u pitanju doziranje. Oprez se savetuje i kod osoba koje imaju probleme sa žučnim putevima, jetrom, želucem i dvanaestopalačnim crevom ali i kod trudnica i dojilja, gde se ne preporučuje.

Ulje od vidove trave 

Od vidove trave moguće je napraviti i lekovito ulje za lice, i to ako se ukombinuje sa maslinovim uljem.

Ulje možete pripremiti tako što kakvu staklenu teglu napunite 2/3 vidovom travom i prelijete maslinovim uljem. Ostavite ovo ulje da stoji oko 6 nedelja na tamnom mestu uz svakodnevno mućkanje, a zatim ga koristite u večernjim satima za masažu i revitalizaciju lica i tela.

Iako vidac važi za izuzetno lekovitu biljku, ipak ga, smatra se, ne bi trebalo gajiti u svojim vrtovima, upravo zbog njegovog svojstva da parazitira i krade hranljive sastojke drugim biljkama.

Uprkos tome što poseduje supstance zbog kojih se zahteva posebna opreznost kod njene upotrebe, travari se u velikoj meri pozivaju na lekovitost očanice i smatraju da ona ima takvu moć da može da povrati vid i osobama starijim od 70 godina.

Sponzorisano:

Loading...